Geschreven door Cindy van Rees

Zang, dans, tromgeroffel en heel veel nieuwsgierige kinderen, dat is waar we mee worden ontvangen bij de Rai gemeenschap. De Rai gemeenschap is een kleine, vrij hoog gelegen, gemeenschap in Ilam. Dit is een regio in het Zuid-Oosten van Nepal nabij de Indiase grens.

De Rai is een traditionele gemeenschap die hier al generaties lang woont en we worden welkom geheten met de traditionele Sakela dans. Hier deden we natuurlijk ook zelf enthousiast aan mee.

cindy-blog-1
Onder het genot van een heerlijk kopje thee beginnen we vervolgens aan datgene waarvoor we hier zijn; de gesprekken en interviews. We praten honderduit met de mensen en komen veel nieuwe dingen te weten. Mooie dingen, zoals de passie die de gemeenschap voor thee heeft, het feit dat vrouwen een grote rol spelen en de positieve visie op de toekomst.

Maar ook minder positieve dingen. Zo komen we erachter dat er niet genoeg geld verdiend kan worden met thee om in het levensonderhoud te voorzien. Ook is de gemeenschap niet meer zelfvoorzienend doordat de grond die nodig is om de thee te verbouwen, nu niet meer gebruikt kan worden voor andere dingen.

Daarnaast is er een enorme druk om een afzetmarkt te vinden en is Nepal vanwege de scheve machtsverhouding met India erg afhankelijk van India. Ten eerste wordt de thee voor uitzonderlijk lage bedragen door India gekocht. Ten tweede wordt de thee niet als Nepalese thee maar als Indiase Darjeeling thee verkocht (een waardevol exportproduct).

Enigszins verslagen door de invloed van India, maar vooral ook optimistisch dankzij het aanstekelijke enthousiasme en de hoop van de mensen, laten we de bergtoppen achter ons en dalen we af naar de funderingen van een nieuwe fabriek: de fabriek van Gyani Limbu.

Gyani Limbu

Gyani komt oorspronkelijk uit de Rai gemeenschap en weet daarom als geen ander hoe belangrijk het is dat er veranderingen plaatsvinden in de thee industrie. Om hier zelf aan bij te dragen, is hij op dit moment bezig met het opzetten van een theefabriek. Sterker nog, terwijl we met Gyani praten wordt er achter ons druk aan de fabriek gebouwd.

Door zelf een theefabriek op te zetten en eerlijke lonen te betalen, hoopt Gyani de inkomsten van de boeren te kunnen verdubbelen. Bovendien is deze nieuwe fabriek aangesloten bij STAN Teahub, die als streven heeft de afzetmarkt te vergroten.

Een theefabriek is een belangrijke stap in het creëren van een volledig productieketen. Er is echter nog een belangrijke missing link: een lab dat nodig is om de kwaliteit van de thee te waarborgen. Op dit moment is er in Nepal geen lab aanwezig, waardoor Nepal afhankelijk blijft van andere landen (India).

Hoewel de realisatie hiervan hoogstwaarschijnlijk nog enige tijd op zich zal laten wachten, is deze link absoluut essentieel om directe en eerlijke handel mogelijk te maken. Zoals Gyani Limbu zei: “De ideale Nepalese thee industrie zou volledig in Nepal moeten plaatsvinden, zodat het daardoor eerlijk en onafhankelijk kan zijn.”

DSC_8787