Geschreven door Lize

Reizen is een ontzettend fijne en soms verslavende bezigheid. Je verbreedt je horizon, leert nieuwe culturen kennen, proeft verschillende soorten eten en ontdekt prachtige natuur. Vaak vergeten we echter wat voor gevolgen ons reizen eigenlijk heeft. Heb jij bijvoorbeeld wel eens nagedacht over de invloed van toerisme op een cultuur?

Ik heb een keertje door een namaak dorp in Noord-Thailand rondgelopen. Dit was zo beschamend. In deze ‘poppenkast’ woonden Thaise vrouwen afkomstig uit verschillende bergdorpen. Hier zouden wij toeristen te zien krijgen hoe de welbekende long-neck vrouwen woonden en gekleed gingen. Soms moet je fouten maken om daarvan te leren. Na dit bezoek heb ik met mezelf afgesproken dat ik de volgende keer wel drie keer nadenk voordat ik met een plaatselijk toeristenbureautje in zee ga om de cultuur van het betreffende gebied te ontdekken.

Om met de echte cultuur van een land in aanraking te komen moet je je onderdompelen in het land, naar afgelegen plekken reizen en met mensen in gesprek gaan. Zo ben ik een keer door een monnik uitgenodigd voor het eten bij hem thuis. Door op deze manier bij iemand in huis te komen krijg je toch een leuk inkijkje in de cultuur van een land.

Mijn grote ontdekking online is WithLocals. De website WithLocals brengt reizigers in Azië in contact met locals onder het motto “Connecting travelers with locals through food and experiences”. Voor een klein bedrag eet je een door een local gekookte maaltijd bij die persoon thuis.

Om nog meer cultuur op te snuiven moet je natuurlijk niet bij de fastfoodketen om de hoek bij jouw hostel gaan eten. Mijn ervaring is dat ik het lekkerste heb gegeten op plekjes die ik van te voren heb uitgekozen. Gewoon rondlopen en kijken waar het er gezellig uitziet kan natuurlijk ook, maar uitstraling zegt niets over de kwaliteit van het eten. Wat ik vaak doe is locals vragen om advies. Dit doe ik bij de medewerkers in mijn hostel of gewoon op straat. Vaak worden de mensen aan wie ik advies vraag helemaal enthousiast als ze mij uitleggen hoe ik bij hun favoriete eettentje kom. En raad eens? Ik kwam op de meest bijzondere plekken terecht die ik zelf nooit zou hebben gevonden en het eten, dat was vaak fantastisch.