Geschreven door Marije Kos

 

Ik ben dol op reizen maar dit gaat vaak mis met mijn interesse in duurzaamheid. Ik ben daarom op zoek gegaan naar duurzame manieren om te reizen en heb hier een aantal blogs over geschreven. In deze blog vertel ik over slapen en eten als je op reis bent.

Wat betreft accommodaties op reis zijn er ook steeds meer duurzame alternatieven. Allereerste luidt vaak het advies om grote hotelketens te vermijden, lokale bedrijfjes lopen door deze ketens vaak inkomsten mis. Probeer vooral eens te zoeken naar kleinschalige accommodaties.

Er zijn tegenwoordig ook al verschillende keurmerken die ieder op hun eigen manier duurzame aspecten van hun hotelketens waarborgen. Wat het lastig maakt, is dat (net als bij voedsel) hier een soort oerwoud aan keurmerken ontstaat. Sommige keurmerken waarborgen bijvoorbeeld sociale aspecten en andere richten zich op milieuaspecten. Kijk hier eens voor een overzichtje van een aantal keurmerken.

De Green Key is een internationaal keurmerk. De Green Key integreert milieubewuste en sociale praktijken in hun hotels. Zij gaan bijvoorbeeld bewust om met energie, water en afval. Maar hierbij geldt uiteraard ook, een ho(s)tel zonder keurmerk, is niet per se minder duurzaam. Keurmerken vragen ook weer geld voor registratie en inspectiekosten en sommige ho(s)tels geven dit geld liever uit aan andere (duurzame) zaken.

Natuurlijk kan je niet altijd kiezen uit duurzame opties wat betreft accommodatie. Niet iedereen heeft het geld om in een Eco-lodge te slapen. Maar naast hostels of hotels heb ik zelf ook een voorkeur voor de camping. In veel landen zijn er speciale natuurcampings zoals hier en hier te vinden. Op deze plekken wordt bewust omgegaan met de omgeving en rits je ’s ochtends je tent open op de mooiste plekjes.

Lekker uiteten gaan is veelal onderdeel van je reis. Wat betreft uiteten gaan, plofte ik meestal snel ergens neer als ik trek had. Eenzelfde advies als bij accommodaties luidt ook voor een hapje ergens te gaan eten: mijdt zoveel mogelijk grote restaurantketens (vaak ook in Westerse handen). Probeer de lokale restaurantjes op te zoeken, dit is veelal een win win situatie: je proeft echte lokale streekgerechten in authentieke sfeer en daarnaast investeer je in de lokale economie van een plek.

In veel landen is het ook gebruikelijk dat je je eten mee mag nemen als je het niet helemaal op hebt, informeer hier vooral naar. Laatst kwam ik zelf hierdoor wel weer in een milieu-dilemma omdat mijn leftovers verpakt werden in aluminium en plastic… Als je nog eens terugkomt bij datzelfde restaurant kan je hier misschien op anticiperen door beleefd te vragen een kleinere portie te mogen of zelf verpakkingsmogelijkheden mee te nemen.

Met bewust eten kan ik ook niet voorbijgaan aan minder of geen vlees te eten tijdens je reis. Tussen jou en mij, ik knijp in het buitenland weleens een oogje toe als ik alleen maar gerechten kan vinden met vlees. Als vegetariër of veganist, of als je dit een keertje wilt uitproberen, kan je meestal goed uit te voeten door restaurantjes te zoeken via deze website of download de app op je telefoon. Hier zijn nog wat extra tips te vinden voor vegetariërs of veganisten op reis.