Ongeveer een jaar geleden begonnen ze met het bouwen van een website en nu is hij eindelijk online. Het doel van hun website is om het kopen van concious clothing nóg makkelijker en inzichtelijker te maken en dat doen ze goed, Project Cece.

Wie zijn jullie?

Wij zijn drie studenten uit Amsterdam:

Noor Veenhoven – bezig met een master in Advanced Matter and Energy Physics.
Marcella Wijngaarden – bezig met een researchmaster in Astronomy and Astrophysics.
Melissa Wijngaarden – bezig met een bachelor in Economie & Financiering.

 

Waarom zijn jullie projectcece.nl begonnen?

Hoewel we wat eten betreft best verantwoorde keuzes maken, merkten we dat dat voor onze kledingkeuzes niet echt opging. Ons motto was hoe meer hoe beter en hoe goedkoper hoe meer we kochten. We stonden dus niet echt stil bij hoe verantwoord onze keuzes nou eigenlijk waren.

Nog minder stonden we stil bij de vraag hoe het kon dat we voor drie euro al een leuk nieuw shirtje hadden terwijl we voor een fair trade koffie al snel vier euro betaalden. Toen duurzame mode meer in de bekendheid kwam en ook steeds meer misstanden in zogenoemde sweatshops naar buiten kwamen, realiseerden wij ons wie de echte prijs van onze goedkope kleding betaalden.

Hoewel er geen gebrek is aan leuke, mooie en betaalbare kleding die op een verantwoorde manier is geproduceerd, is fast fashion nog steeds de norm. Dat moet veranderen! Wij willen het zo makkelijk mogelijk maken om die verantwoorde kledingstukken te vinden, dat niemand duurzame mode meer kan ontwijken met het excuus dat het te veel moeite kost.

 

Hoe maken jullie het vinden van duurzame kleding makkelijker?

Op onze website verzamelen we een zo groot mogelijk aanbod van duurzame en eerlijke kleding, zodat je niet alle verschillende webshops af hoeft te struinen. Grote gevestigde namen in de duurzame modewereld, zoals Charlie + Mary, worden afgewisseld met kleine webshops die nog vrij onbekend zijn. Voor diegenen die zich zorgen maken om keuzestress: we hebben ook gewoon elke week drie nieuwe favorieten op de homepagina!

 

Hoe maken jullie duurzame mode inzichtelijker?

Uit onderzoek bleek dat veel mensen niet helemaal weten wat “duurzaamheid” nou precies inhoudt. Begrijpelijk, want waar het de ene keer gaat om schoenen die niet kapot te krijgen zijn, gaat het de volgende keer om een gekweekt stuk zalm. Daarom besloten wij te werken met labels, waarmee je zelf kan bepalen wat jij bedoelt met duurzaamheid!

Onze labels zijn als volgt:

  1. Milieuvriendelijk: merken die in hun productieproces hun uiterste best doen om geen schade toe te brengen aan het milieu om hun ecologische voetafdruk te verkleinen.
  2. Eerlijke handel: merken die in hun productieproces gebruik maken van eerlijke handel.
  3. Steunt lokale bevolking: merken die actief bijdragen aan de lokale gemeenschap in het land van productie, het land van verkoop of allebei.
  4. Lokaal geproduceerd: merken die hun gehele productieproces binnen Europa uitvoeren.
  5. Diervriendelijk/Veganistisch: merken die in hun gehele productieproces rekening houden met het welzijn van dieren of die voldoen aan de veganistische levenswijze.

Een label houdt in dat een product in deze categorie expliciet goed werk levert. (Het is echter niet zo dat een product zonder label “diervriendelijk” als “dieronvriendelijk” kan worden omschreven)

Naast labels geven we ook bij elk product aan of en welk keurmerk het heeft met een korte uitleg over wat dit eigenlijk betekent. Je hoeft alleen maar met je muis over het keurmerk te scrollen en meer info zal verschijnen!

Wij hopen dat onze website jullie helpt in de zoektocht naar mooie en betaalbare duurzame mode en dat we met zijn allen af gaan stappen van fast fashion. Ultimate goal? Wanneer duurzame mode normale mode wordt en wij gewoon een website.