Geschreven door Marije Kos

 

Het meest vervuilende van reizen is (veelal) het vervoer. Een lastig dilemma, zeker als je voor je bestemming eerst naar Schiphol moet. Het is voor mij een lastige gewetenskwestie geworden, mijn reispassie is inherent aan uitstoot en meer vervuiling. Alhoewel er langzaamaan wat alternatieven komen om vliegen duurzamer te maken, zal dit voorlopig nog wel even duren.

Vliegen
Wat betreft vliegen bevind ik mezelf in een tweestrijd. Ik vind het vreselijk hoeveel uitstoot ik veroorzaak door een vliegtuig in te stappen en tegelijkertijd haal ik zoveel plezier en inspiratie uit landen die je met een vliegtuig moet bereiken. Ik probeer de uitstoot enigszins op verschillende manieren te compenseren.

Het scheelt bijvoorbeeld al een beetje als je vliegt zonder (onnodige) tussenstops. Ook kan je de uitstoot van je vlucht compenseren via de organisaties Trees for all, GreenSeats of via de Stichting Natuur en Milieu. Deze organisaties doneren jouw geld aan verscheidene projecten. Zo wordt er bijvoorbeeld duurzame energie beschikbaar gemaakt voor huishoudens met een laag inkomen.

Op reis in het Nederland
Verder probeer ik ook al die leuke korte weekend aanbieders te negeren waarmee je vier dagen naar Barcelona kan voor een spotprijs. Eerder dacht ik daar niet lang over na… nu ga ik bij mezelf toch even na of ik niet beter in de volgende vakantie een langere tijd kan verblijven en nu een weekendje Terschelling op de fiets kan pakken? (Mijn nieuwe favoriete schiereiland!).

Ik probeer ook te kijken naar alternatieven. Ik kan een vliegtuig of bus pakken, maar misschien zijn er ook mogelijkheden voor een trein? Daarnaast zijn sommige landen zijn ook goed bezig om hun fietsmogelijkheden uit te breiden! En als je de auto(weg) niet kan mijden kan je enigszins wat compenseren door te gaan liften, tijdelijk een auto te huren of te delen. Er zijn ook steeds meer duurzamere reisorganisaties die hun CO2-uitstoot per reis in kaart brengen.

Heb jij nog tips voor duurzaam reizen? Laat het ons weten!