Geschreven door Marije Kos

Een reisblunder waar ik tergend aan terugdenk is het ongegeneerd foto’s maken van wat en wie ik tegenkwam op reizen; marktverkopers, mensen die werken op het land, spelende kindjes.

Enkele jaren geleden, op een onderzoeksreis in de Filipijnen, werd ik hier eens flink op terechtgewezen. Enkele vrouwen waren druk bezig met rijst te verbouwen en het leek mij een prachtig illustratieve foto voor mijn onderzoek. Ik maakte twee foto’s en wilde doorlopen maar een vrouw begon boos naar mij te schelden.

Uit de vertaling maakte ik op dat ze wilde dat ik de foto verwijderde, ze was immers aan het werk en ik had geen toestemming gevraagd of zij op mijn foto wilde. Met rooie wangen en enigszins een jammerlijk gevoel -het licht viel net zo mooi op deze foto…- verwijderde ik de foto, moffelde ik mijn camera weg en maakte ik mijn excuses.

Terwijl ik toen doorliep besefte ik dat ik dit best vaak deed in het buitenland, maar er nooit bij had stil gestaan om toestemming te vragen. Dit is logischerwijs iets heel beleefds en is respectvol naar anderen toe.

Andersom, vind ik het ook niet fijn als ik naast het Rijksmuseum in Amsterdam bij een stoplicht wacht met mijn fiets en op de foto wordt genomen door een stel Chinezen. Een gedachte hierover heeft Jan Hoek verder uitgewerkt in zijn fotoreportage over hoe andere mensen (in dit geval de Masai) geportretteerd willen worden. Als ik een foto mag nemen van iemand, waarom zou diegenen dan ook zelf mogen bepalen hoe diegene erop komt te staan?

Natuurlijk is het laatste wat je wilt je druk maken op je reis. Prioriteit is tijdens de meeste reizen lekker genieten. Ik heb me de laatste tijd pas meer beseft dat de manier van genieten veel invloed kan hebben op het land, de dieren en op de mensen waar ik te gast bent.

Het is tegenwoordig gelukkig al veel makkelijker om met je reis positieve bijdrages te leveren aan het milieu of welzijn van dieren en de bevolking. Het is weliswaar niet altijd even makkelijk te achterhalen hoe dit kan en vereist daarom enig uitzoekwerk voor je reis en tijdens het reizen. Maar hierdoor kan je de wereld toch een stukje beter maken met je reis.

Hebben jullie nog ervaringen of tips die je wilt delen, misschien meegemaakt in de afgelopen zomer? Laat het vooral weten in een reactie hieronder!