Geschreven door Marije Kos
Als kind droomde ik vaak van de baan van Floortje Dessing en schreef ik met mijn glitterpennen mijn eigen kleine mini reisgidsjes. Wat mij altijd getrokken heeft aan het buitenland is de nieuwsgierigheid naar- en belevenis van ‘iets anders’. Plekken met andere natuur, andere culturen en gebruiken, andere politieke structuren, ander eten, andere kleding en ga zo maar door.
Pas in de laatste jaren werd ik mij meer bewust dat ik eigenlijk nooit stil stond bij de manieren waarop ik reisde en dat ik daardoor ook flink wat reisblunders heb gemaakt. Ik stond bijvoorbeeld nooit stil bij de safaritrips, accommodaties of het reisvervoer. Ik ben daarom op zoek gegaan naar manieren om duurzaam op reis te gaan en zal de komende weken mijn ervaringen met je delen.
Ik ga op reis en ik neem mee…
Zelf nam ik altijd alleen een bundeltje kleding en zonnebrand mee, maar door even stil te staan bij het inpakken kan je al aantal praktische zaken meenemen waarmee je bewust je reis begint.
Neem een waterfles mee
JointhePipe, Bobble, Dopper; er zijn al diverse waterflessen op de markt gebracht. Helaas is het nog lang niet zo vanzelfsprekend in elk land om het water uit de kraan te drinken (als die kraan er al is) maar voor de plekken waar dit kan, scheelt dit toch weer. Dit voorkomt het moeten kopen van plastic flesjes en zo’n waterfles kan je natuurlijk ook in Nederland gebruiken.
Kleine tasjes
Daarnaast kan je ook altijd de immer praktische opvouwbaar boodschappentasjes meenemen. Als je bij een (super)markt komt, hoef je dan geen gebruik te maken van de plastic tasjes.
Energie besparen
Zoek zaklampen op die geen batterij nodig hebben maar die je zelf kan opwinden (hebben je ouders misschien nog een knijpkat liggen?) en kijk ook vooral eens naar de leuke alternatieven waarmee je in de zon je eigen energie kan opwekken, zeker ook makkelijk om mee te nemen op je reis!
Heb jij nog tips voor dingen die je mee kan nemen op reis? Laat het ons weten!
Duurzaam op reis doe je zo:
1. Stop met vliegen en neem de (nacht)trein of -bus. Dat is maar liefst acht keer minder vervuilend dan het vliegtuig nemen naar dezelfde locatie. Verre vliegvakanties zijn hoe dan ook uit den boze: Daarmee raakt het wereldwijde koolstofbudget (de hoeveelheid CO2 die nog uitgestoten mag worden om klimaatopwarming binnen de perken te houden) veel te snel op. De huidige generatie ‘biobrandstoffen’ worden bovendien gemaakt van voedsel dat anders in de mond van hongerige mensen elders op aarde had kunnen belanden, en de Verenigde Naties hebben de eerste generatie ‘biobrandstoffen’ dan ook bestempeld als ‘een misdaad tegen de menselijkheid’. ‘CO2-compensatie’ biedt ook geen soelaas, want daar is te weinig grond voor en de bomen hebben meer dan 50 jaar nodig om CO2 uit de lucht te halen, terwijl we voor 2050 al volledig duurzaam moeten zijn willen we klimaatopwarming stoppen.
Dus het belangrijkste punt: Stop met vliegen, anders is je reis – per definitie – niet duurzaam.
2. Vergeet het hele ‘zuinig met water uit de kraan’ verhaal. Slechts 1% van onze waterconsumptie is afkomstig uit de kraan of douche. De andere 99% zit ‘verborgen’ in ons consumptiepatroon, zit kortom in de productie van de spullen en het eten wat we consumeren. Vlees of chocolade eten is bijvoorbeeld extreem waterverspillend. Een biefstukje of een reep chocolade eten staat gelijk aan dertig keer een ligbad vullen en weer leeg laten lopen. Ieder hapje dat je neemt van vlees, ieder hapje chocolade, is een bad dat je vult en meteen weer laat leeglopen.
Punt twee komt dus neer op: Als je op reis gaat (in Europa), eet dan duurzaam. Geen vlees. Geen chocolade.
Hi Steve,
Bedankt voor je input.
We hebben vandaag een artikel geplaatst over groen vervoer. Hier komt jouw eerste punt ook in terug.
Wat betreft water heb je helemaal gelijk. Water dat wordt gebruikt (of eerder verspild) bij het produceren van kleding en het verwerken van vlees is verontrustender. Maar in dit artikel willen we de lezer aansporen om zelf een waterfles mee te nemen zodat je niet continu plastic flesjes moet kopen.
Fijne avond nog!
Groet,
Maaike
Redactie Young & Fair