Geschreven door Marije Kos

Als kind droomde ik vaak van de baan van Floortje Dessing en schreef ik met mijn glitterpennen mijn eigen kleine mini reisgidsjes. Wat mij altijd getrokken heeft aan het buitenland is de nieuwsgierigheid naar- en belevenis van ‘iets anders’. Plekken met andere natuur, andere culturen en gebruiken, andere politieke structuren, ander eten, andere kleding en ga zo maar door.

Pas in de laatste jaren werd ik mij meer bewust dat ik eigenlijk nooit stil stond bij de manieren waarop ik reisde en dat ik daardoor ook flink wat reisblunders heb gemaakt. Ik stond bijvoorbeeld nooit stil bij de safaritrips, accommodaties of het reisvervoer. Ik ben daarom op zoek gegaan naar manieren om duurzaam op reis te gaan en zal de komende weken mijn ervaringen met je delen.

Ik ga op reis en ik neem mee…

Zelf nam ik altijd alleen een bundeltje kleding en zonnebrand mee, maar door even stil te staan bij het inpakken kan je al aantal praktische zaken meenemen waarmee je bewust je reis begint.

Neem een waterfles mee
JointhePipe, Bobble, Dopper; er zijn al diverse waterflessen op de markt gebracht. Helaas is het nog lang niet zo vanzelfsprekend in elk land om het water uit de kraan te drinken (als die kraan er al is) maar voor de plekken waar dit kan, scheelt dit toch weer. Dit voorkomt het moeten kopen van plastic flesjes en zo’n waterfles kan je natuurlijk ook in Nederland gebruiken.

Kleine tasjes
Daarnaast kan je ook altijd de immer praktische opvouwbaar boodschappentasjes meenemen. Als je bij een (super)markt komt, hoef je dan geen gebruik te maken van de plastic tasjes.

Energie besparen
Zoek zaklampen op die geen batterij nodig hebben maar die je zelf kan opwinden (hebben je ouders misschien nog een knijpkat liggen?) en kijk ook vooral eens naar de leuke alternatieven waarmee je in de zon je eigen energie kan opwekken, zeker ook makkelijk om mee te nemen op je reis!

Heb jij nog tips voor dingen die je mee kan nemen op reis? Laat het ons weten!

Photo credit Wanderlust