Geschreven door Marije Kos

Zoals velen ben ik dol op reizen. Pas in de laatste jaren werd ik mij meer bewust van de manier waarop ik reisde. Ik stond bijvoorbeeld nooit stil bij safaritrips, accommodaties of het reisvervoer. Ik ben daarom op zoek gegaan naar manieren om fair op reis te gaan en zal de komende weken mijn ervaringen met je delen.

Het uitbuiten van dieren ter bevordering van toerisme

Het rondbanjeren in jungles, olifantenritjes, zwemmen met dolfijnen, met tijgerwelpjes knuffelen, bootje varen op mooie rivieren tussen de krokodillen; het levert prachtige ervaringen op. Ja, voor de toerist dan. Er zijn heel veel manieren waarop je als toerist (onbedoeld) de natuur of (de habitat van) dieren aantast. Vele arme landen hebben nog weinig of geen maatregelen om een goede bescherming van hun natuur of dieren op te zetten. Achtergrondinformatie is soms nauwelijks te vinden. Aangezien toerisme veelal een grote inkomstenbron is, kan het willen beschermen van natuurgebieden en de habitat van dieren versus directe inkomsten door toerisme veel frictie opleveren.

Terugkijkend heb ik mijzelf ook zeker een aantal keer schuldig gemaakt door naar dierenactiviteiten te gaan tijdens een reis. Nare gevoelens houd ik over aan wat ik dacht dat een leuk tripje zou zijn in Thailand. Zwaar gedrogeerde leeuwen zorgden voor de mogelijkheid om knuffelfoto’s te maken met joelende kinderen op hun rug.

Dansende olifanten

Een flink ondervoede en geketende olifant maakte voor ons toeristengroepje tekeningetjes met zijn slurf en moest daarna dansbewegingen maken op de muziek van Beyoncé. Ik liep weg tijdens de show van de dansende olifant en kwam in discussie met de gids van de tour. Hij vond mijn weglopen erg onbeleefd. Toen ik vroeg over meer achtergrondinformatie over de dieren en hoe ze behandeld werden, kreeg ik vragende blikken. Mijn tour gids vertelde dat leeuwen heus wel te eten kregen, maar dat ze bedwelmd moesten worden zodat toeristen met ze op de foto’s konden. Want dat was toch wat de toeristen wilden?

En, zo wees mijn reisgids mij erop, het geld voor grotere hokken voor de dieren zat er nog lang niet in. Mijn deelnamegeld voor deze safari tour maakte het mogelijk dat de organisatie vier van hun vijf kinderen naar school konden laten gaan. Dierenwelzijn werd hier nog niet gezien als prioriteit of, anders gezegd, hiervan kon nog geen prioriteit gemaakt worden. Zeker niet als toeristen dit soort activiteiten blijven bezoeken.

Dierensafari’s, ze zijn er in allerlei vormen. In een kooi duiken met haaien er omheen? Ik vond het altijd superspannend klinken. Maar bekijk eerst even de touroperator die dit organiseert. Als ze de haaien voeren, kan dit veroorzaken dat de haaien afhankelijk van dit voedsel worden en hun eigen jachtinstinct verliezen.

Zwemmen met dolfijnen

Mijn grootste droom kwam uit toen ik in mijn tussenjaar op reis ging en de kans kreeg om met dolfijnen te zwemmen. De touroperator gaf aan dat het wilde dolfijnen waren, dus dat was veel beter dan zwemmen met gevangen dolfijnen. We kregen ook een voorbereidingsfilmpje te zien waarin werd verteld dat als er kalfjes zouden zijn, we niet in het water mochten. Ik dacht destijds goed te doen aan deze tour en we gingen met een groepje enthousiaste toeristen in een bootje opzoek naar de dolfijnen. We scheurden door het water en er werd geprobeerd ons groepje meerdere malen net voor de dolfijnen ergens aankwamen te water te laten. Toen besefte ik me dat dit eigenlijk ook hartstikke verstorend is en stress kan veroorzaken voor wilde dolfijnen, of ze kalfjes hebben of niet. Op deze website kan je meer informatie vinden over verschillende dierenactiviteiten per land. En op deze website vind je ook verschillende do’s & dont’s wat betreft het bezoeken van dierenprojecten.

Wat kan je doen?

Gelukkig zijn er in veel landen verschillende projecten waar je als toerist op een diervriendelijke wijze met deze prachtige dieren in aanraking kan komen, maar kijk hier kritisch naar. Om zo min mogelijk verstrikt te raken in fair marketingtrucjes vereist dit even wat uitzoekwerk. Zoek vooral eens van tevoren uit wat voor informatie er over bepaalde toeristische activiteiten of toeristische projecten te vinden is in het land van jouw reis. Hoe gaan zij om met het beheer van natuurgebieden en de uitstoot van het vervoer? Zijn er strikte regels voor toeristen? Word je in grote groepen rondgeleid of vervoerd? En op welke manieren proberen ze de dieren zo min mogelijk, of gewoon niet, te storen? Vraag in het land van bestemming vooral ook rond voor achtergrondinformatie bij lokale projecten of touroperators. Dit kan je wellicht niet altijd allemaal uitzoeken vanaf je laptop in Nederland. Als een project samenwerkt met een (lokale) NGO kun je er waarschijnlijk ook meer achtergrondinformatie over krijgen.

Heb jij ervaringen met dierenactiviteiten? Deel je ervaring met ons!

 

Photo credit Makenna Alyse