Geschreven door Desiree Weijs van www.aandachtigeblog.nl

De tijd van geitenwollensokken is wat mij betreft voor goed voorbij. Duurzaamheid is niet langer meer suf of saai, maar juist hip en leuk. Ik zie het als een uitdaging om elke dag net weer iets groenere keuzes te maken. In juli ging ik daarom op plastic dieet. Niet om af te vallen, maar om minder plastic te verbruiken. Het doel? Geen wegwerpplastic meer verbruiken. Maar wat is er überhaupt zo slecht aan plastic? Ik vertel je er alles over.

“Think about it, why would you make something that you’re going to use for a few minutes out of a material that’s basically going to last forever, and you’re just going to throw it away. What’s up with that?” – Jeb Berrier (Bag It movie).

groente

Wat is er mis met plastic?

Voor de productie van plastic zijn fossiele brandstoffen nodig, en – zoals je vast wel weet – raken die op den duur op. Wat niet op raakt, is het plastic zelf. In tegenstelling tot papier, glas of blik vergaat plastic namelijk nooit! Het valt uiteen in kleine deeltjes (microplastics) die niet volledig afgebroken worden. Deze deeltjes kunnen terechtkomen in de bodem of in het grondwater. De plastic soep is het bekendste voorbeeld van dit probleem.

Plastic soep

In de oceaan bevindt zich een hoeveelheid plastic afval dat ongeveer 34 keer de oppervlakte van Nederland heeft. Inmiddels bevat het meer dan 44 miljard kilogram plastic! Het plastic dat in de oceaan drijft, valt langzaam uit elkaar in kleine stukjes. Deze stukjes kunnen heel makkelijk gifstoffen opnemen die – vaak door menselijk toedoen – in de zee terecht zijn gekomen. Zeedieren zien deze kleine microdeeltjes plastic aan als eten en komt daardoor in de magen van deze dieren terecht. Deze dieren krijgen doordoor problemen met hun voedselopname, voelen niet meer dat ze honger hebben en kunnen uiteindelijk doodgaan door verhongering. Als ze niet dood gaan aan het plastic in hun maag, kunnen de gifstoffen uit het plastic hun hormonale systeem verstoren. Deze gifstoffen kunnen ook in jouw lichaam terechtkomen wanneer je vis eet. Niet zo’n lekker idee! Er wordt geschat dat 75% van het zeeleven negatief beïnvloed wordt door plastic in de zee!

Maar plastic recyclen we toch?

Hoewel er tegenwoordig meer plastic gerecycled wordt, is dit niet de beste oplossing om het te veel aan plastic tegen te gaan. Recycling is namelijk erg duur en het gerecyclede materiaal is van minderwaardige kwaliteit. Dit komt omdat er zo veel verschillende soorten plastic bij elkaar gegooid worden, waardoor er nog maar een gelimiteerd aantal producten gemaakt van kan worden. De oplossing? Geen plastic meer verbruiken, zodat het probleem in ieder geval niet erger wordt dan het al is. Elk plastic tasje minder dat geproduceerd wordt, levert al winst op voor de dieren en het milieu!

Hoe?

Meer informatie kun je hier en hier lezen (dat zijn ook meteen de sites waar ik deze informatie vandaan heb gehaald). Volgende week vertel ik je meer over plasticvrij leven en hoe jij hier ook mee kan beginnen. Misschien wil jij ook wel beginnen met plasticvrij leven? Houd maar eens een dag bij hoeveel plastic je gebruikt en weggooit.