Geschreven door Desiree Weijs van www.aandachtigeblog.nl

Vorige week vertelde ik jullie dat ik op dieet ben gegaan. Niet om af te vallen, maar om minder plastic te verbruiken. Het doel? Geen wegwerpplastic meer verbruiken. Aangezien de gemiddelde Nederlander zeven plastic verpakkingen per dag (!) gebruikt, kan dat best een beetje minder. Alleen hoe doe je dat? Ik vertel je er alles over.

zakjes

Hoe doe je dat, plastic vrij leven?

 • Zorg dat je altijd (meerdere) boodschappentasjes bij je hebt, zodat je nooit een plastic tasje hoeft te kopen.
 • Gebruik kleine tasjes van stof voor fruit en groente. Deze kun je zelf makenvan een oud t-shirt of muggengaas of online bestellen.
 • Neem altijd een eigen servet, setje bestek en een bakje of bordje mee. Zo kun heb je geen wegwerpplastic nodig om onderweg iets te eten. Ik heb altijd een zakmes met een mes, lepel en vork bij me en dat heeft al veel plastic bestek bespaard!
 • Ga naar de markt of een Turkse supermarkt voor je groente en fruit. Hier heb je een veel grotere kans dat je verpakkingsvrije producten kan vinden en zijn mensen vaker bereid om je te helpen. Mijn eigen ervaring is dat er meer moeite voor je gedaan wordt in kleine particuliere supermarkten dan in grote supermarktketens.
 • Voor granen, noten en zaden kun je naar speciale bulkwinkels gaan. Helaas zijn de twee verpakkingsvrije winkels van Nederland failliet gegaan, maar er zijn ook winkels die een gedeelte met ‘bulk’ hebben. Hier kun je zelf je producten uit een grote bak scheppen en in dan in je eigen verpakking stoppen.
 • Let ook op je cosmetica! Vaak zitten er microplastics verwerkt in verzorgingsproducten zoals scrubs en tandpasta. Met de app ‘Beat the microbead’ kun je heel makkelijk zien welke producten vrij zijn van microplastics.
 • Vraag wat je wilt! Zit je op een terras? Vraag dan of je je drankje zonder rietje mag. Vraag bij de bakker of ze je brood direct in je eigen tas willen doen, niet in plastic. In het begin voelt dat ongemakkelijk, maar je went er vanzelf aan.
 • Koop minder spullen. Heb je echt weer een nieuw t-shirt van kunstnodig of een nieuwe gadget die in plastic verpakt zit? Kijk of je het echt nodig hebt en zo ja, of je het dan ook tweedehands ergens kunt kopen.
 • Ga meer zelf maken! Zo kun je prima je eigen havermelkmaken of je eigen pitabroodjes. Het kost soms wat meer tijd, maar het is leuk om te doen en zorgt vaak voor lekkerder eten.
 • Als je toch plastic heb gekocht/gekregen, hergebruik dit dan zo vaak mogelijk. Plastic tasjes kun je prima heel lang opnieuw gebruiken. Lukt dit niet (doordat het al kapot is gegaan), zorg dan dat je het recyclet. Ook bakjes waar eten in gezeten heeft (zoals ijsbakjes of de afhaalbakjes van de Chinees) kun je prima vaker gebruiken.
 • Zie het als een experiment! 100% plastic vrij leven is super moeilijk, maar met een paar kleine stappen kun je al een heleboel verschil maken. Geef niet op als het je niet lukt om al het plastic te vermijden. Alle dingen die je doet om het te verminderen, zijn al winst.
 • Bonus tips: zie je op straat plastic slingeren? Ruim het dan op! Zo voorkom je dat het terecht komt in de maag van een (water)vogel of ander dier.

Heel veel succes met het verminderen van plastic! Mocht je nog meer tips willen, kijk dan vooral even op mijn blog: www.aandachtigeblog.nl. Hier schrijf ik over groen leven, veganisme en leven met aandacht voor de wereld om je heen.