Door Myrthe Nauta, bestuurslid communicatie

‘’Waste is material without identity’’. Deze quote van duurzaam ondernemer en innovator Thomas Rau past heel goed bij het verhaal dat ik jullie graag wil vertellen. Een verhaal over Nicholas en Michael Ninaber van Eijben, twee broers uit het Noord-Brabantse Boxtel die zich inzetten voor duurzaamheid door het distribueren en promoten van de producten van het Keniaanse project Ocean Sole.

Een toevallige ontmoeting


Tijdens zijn stage op de Nederlandse ambassade in Kenia liep Michael de kleurrijke beelden van Ocean Sole tegen het lijf, gemaakt van teenslippers! Hij leerde dat teenslippers een enorm groot afvalprobleem vormen. In Kenia, maar ook in andere ontwikkelingslanden. In deze landen zijn teenslippers vaak het enige schoeisel wat men zich kan veroorloven. Er worden er miljoenen per jaar versleten wat zorgt voor een enorme berg aan afval die niet verwerkt kan worden en vaak via rivieren in de oceanen en de Plastic Soep terechtkomen. Ocean Sole zet lokale arbeiders en kunstenaars in om de slippers te verzamelen en om te toveren tot prachtige beelden van Afrikaanse dieren. Dit concept sprak Michael direct aan.

Workers carve toy animals made from pieces of discarded flip-flops at the Ocean Sole flip-flop recycling company in Nairobi (1)

De verzamelde teenslippers worden eerst grondig schoongemaakt.

Samen kun je meer

Ocean Sole en Michael raakten aan de praat, en Ocean Sole gaf aan graag de producten en het verhaal naar Europa te willen verspreiden. Michael was vooral enthousiast over het ‘trade not aid’ principe dat achter Ocean Sole schuilt. Verantwoorde, duurzame handel stimuleren in ontwikkelingslanden, in plaats van hulp in de vorm van donaties. De lokale bevolking meer zelfredzaam maken en minder afhankelijk van de vrijgevigheid van het rijke Westen. De arbeiders van Ocean Sole krijgen een eerlijk loon en ook scholing voor de kinderen is inbegrepen. Eenmaal terug in Nederland vertelde Michael zijn broer Nicholas hierover, en ook hij werd enthousiast over dit bijzondere verhaal. Samen besloten ze de beelden naar Nederland te halen. Nicholas kwam met het idee om een crowdfundactie te starten. In plaats van het vooraf gestelde target van €10.000 werd er ruim €23.000 euro opgehaald, waarmee de broers een website plus webshop op konden zetten en een container vol met teenslipperbeelden naar Nederland konden halen. Nic&Mic was een feit.

OCEAN SOLE-0001A

Nicholas en Michael tussen de Ocean Sole beelden

Van hobbyproject naar serious business


Inmiddels zijn er al meerdere containers vanuit Kenia overgekomen. Het verhaal verspreidt zich steeds verder door Nederland door de aanwezigheid van de vrolijke teenslipperbeelden op evenementen en in exposities. Nic&Mic heeft inmiddels al veel bijzondere en mooie opdrachten mogen doen. Zo zijn er vorige zomer vijf life size beelden gemaakt door het Keniaanse team, namelijk; een olifant, beer, stier, paard en urugalo. Daarmee zijn er heel wat teenslippers opgeruimd! De laatste vier zijn speciaal op maat gemaakt voor een klant in Spanje, die deze beelden in een winkelcentrum wil neerzetten. Zo is wat begon als een toevallige ontmoeting uitgegroeid tot een vruchtbare samenwerking tussen Kenia en Nederland. Het grote succes van Nic&Mic in Nederland en daarbuiten heeft direct positieve invloed op de levens van de lokale bevolking in Kenia, Ocean Sole heeft tientallen extra arbeiders aangenomen om aan de vraag te voldoen.

Group Picture 6

De life size beelden met het Keniaanse team

Mary Eric

Mary en Eric, twee Kenianen die dankzij Ocean Sole een beter bestaan voor zichzelf en hun kinderen hebben kunnen opbouwen.

Kunst van teenslippers… Hoe dan?


Alle beelden van Ocean Sole worden volledig handgemaakt. De oprichtster van Ocean Sole, Julie Church, heeft begin jaren negentig aan de lokale houtsnijkunstenaars gevraagd of zij ook uit de voeten zouden kunnen met teenslippers als basismateriaal in plaats van hout. Een bijkomstig voordeel hiervan is dat het de kap van tropisch hardhout verminderd. Dit lukte hen verbazingwekkend goed. De teenslippers worden, nadat ze van het strand en van de straat geplukt zijn, gewassen en gesorteerd op kleur. Vervolgens worden de zolen tegen elkaar aangelijmd. Doordat er altijd weer een andere combinatie van teenslippers ontstaat, zijn alle beelden van Ocean Sole helemaal uniek. Uit deze blokken teenslippers worden grove vormen gesneden. Dan worden ze geschuurd, waarna de felle teenslipperkleur weer tevoorschijn komt en de definitieve vorm verkregen wordt. Kleine onderdelen zoals oren, staarten en wimpers worden apart gemaakt en op het beeld geplakt. Het restmateriaal (allerlei hele kleine stukjes teenslipper) wordt gebruikt voor bijvoorbeeld tegels in speeltuinen of in een grote bak gegooid voor een zachte landing van rondvliegende kinderen. Inmiddels verwerkt Ocean Sole meer dan 400.000 teenslippers per jaar!

A worker sands a finished toy elephant made from discarded flip-flops on November 18,2013 at the Ocean Sole flip-flop recycling company in Nairo

Een olifant wordt nog even mooi gladgeschuurd.

Holland meets Kenia


De Keniaanse kunstenaars maken niet alleen Afrikaanse dieren. Toen de target van de crowdfund campagne van Nic&Mic ruimschoots overschreden werd, hebben de broers een belofte gedaan aan alle investeerders. Er zou binnen een jaar een compleet nieuw Ocean Sole beeld gecreëerd worden. Uiteindelijk hebben de Ocean Sole kunstenaars een unieke Hollandse teenslipper koe ontworpen. Daarnaast maken ze ook zeedieren als dolfijnen, haaien en schildpadden. Eigenlijk kunnen ze gewoon alles maken. You name it!

Zo is een klein Keniaans project uitgegroeid tot een wereldwijd succes, en wordt dankzij twee broers uit Boxtel ook Nederland opgefleurd en geïnspireerd door het verhaal en de kleurrijke uitstraling van de teenslipperbeelden van Ocean Sole. Wil je meer weten of de beelden in het echt bekijken? Kijk dan op de website www.nicmic.nl. Hier vind je toffe foto’s en filmpjes en ook de evenementen waar de beelden van Ocean Sole live te zien zullen zijn!

Hakuna Matata!

Mariënwaerdt2