Wij zijn Shirly (22) en Roy (23). We zijn nu 3 jaar samen en willen gaan samenwonen. Dit is natuurlijk een leuke en ook spannende stap die we samen gaan nemen, maar we doen er nog een schepje bovenop. We gaan samenwonen in een huisje dat we zelf hebben ontworpen, dat we zo veel mogelijk zelf gaan bouwen en dat niet groter is dan 18 vierkante meter.

1

Een zelfgebouwd huis

We zijn nu ongeveer 3 weken bezig met de bouw van ons Tiny House. Met hulp van de vader en broer van Shirly, die beiden ervaren timmermannen zijn, maken we ons droomhuisje. De muren staan overeind, het plafond en de slaaploften zitten er al in. Het wordt nu steeds duidelijker hoe het huisje eruit komt te zien. We schatten dat we nog iets meer dan een maand bezig zijn met de grootste werkzaamheden. Het gaat allemaal erg snel met de bouw, we zijn echter al maanden met het Tiny House idee bezig. Voordat we echt konden beginnen met bouwen, hadden we een hoop werk om te doen. Onderzoeken, ontwerpen, tekenen, oplossingen zoeken en vooral veel mensen uitleggen wat onze plannen waren. Een Tiny House is namelijk nog niet een heel bekend fenomeen in Nederland. Zeker toen wij er in september 2015 serieus mee aan de slag gingen, was het nog erg onbekend.
2

Een verplaatsbaar huis

Ook voor ons was het voor die tijd nog onbekend, maar nu wij ons er zo in verdiept hebben, is het voor ons erg logisch om in een Tiny House te gaan wonen. Het heeft namelijk veel voordelen: Ons Tiny House is gebouwd op een trailer. Dat betekent dat wij het huisje kunnen verplaatsen. Het is dus mogelijk om tijdelijk op een bepaalde plaats te wonen. Voor ons is dat een uitkomst, omdat we graag de wintermaanden in Oostenrijk doorbrengen. Wij zijn beiden enorm verslaafd aan bergen en sneeuw. Ons Tiny House maakt het mogelijk om een langere tijd in de bergen door te brengen. Een wintersport vakantie is erg duur. Als je ergens gaat wonen, is het een ander verhaal. Wij nemen ons huisje mee. Financieel is dat voor ons erg aantrekkelijk.

Het is niet alleen voor ons een voordeel dat ons huisje mobiel is, het is voor de gemeente ook erg interessant. Er zijn tegenwoordig veel stukken land, waar ooit op gebouwd gaat worden. De plannen zijn er al, maar soms duurt het jaren voordat er daadwerkelijk gebouwd gaat worden. Wij kunnen tijdelijk op dat soort plekken gaan wonen. De gemeente ontvangt daardoor geld, voor een stukje land waar anders niets mee gebeurd. Verder kunnen wij ervoor zorgen dat dat stukje land onderhouden en beheerd wordt. Als er besloten wordt om te gaan bouwen, kunnen wij ons Tiny House achter de auto hangen en ons verplaatsen.

Een zelfvoorzienend huis

Vaak zijn dat soort stukken land nog niet ontwikkeld. Er is nog geen riolering, geen elektriciteit en wateraansluiting. Dit is voor ons geen probleem. Dit verzorgen wij namelijk zelf. We kunnen met ons huisje, zoals ze dat noemen off the grid wonen. We wekken onze eigen stroom op met de twee zonnepanelen die op het dak komen. Die zorgen ervoor dat wij de weinige apparaten in ons huisje van stroom kunnen voorzien. We beperken ons verbruik, door geen vaatwasser, wasmachine en dat soort apparaten te nemen. De grootste verbruiker wordt onze 12 volt koelkast, die overigens 1/3 verbruikt van het een “normale” koelkast verbruikt.

3We zijn niet aangesloten op een riool. Dat betekent dat we een ander toilet hebben dan standaard. We gaan een composttoilet gebruiken. Het klinkt voor veel mensen als iets raars, als je vertelt dat wij het toilet niet doorspoelen, maar voor ons is het andersom. Het is eigenlijk raar dat het normaal gevonden wordt, dat je je wc doorspoelt met ongeveer 9 liter drinkwater. Een composttoilet verbruikt geen water, het is vrij van luchtjes en je kunt als je wilt de compost nog gebruiken.

We gebruiken dan wel geen water voor ons toilet, maar zonder water kunnen we natuurlijk niet leven. Daarom vangen wij regenwater op, dat wij filteren tot drinkwater. We kunnen dat gebruiken om te drinken, koken en douchen. We gebruiken alleen zeep producten die biologisch afbreekbaar zijn, zodat we het afvalwater kunnen gebruiken om bijvoorbeeld de plantjes water te geven.

Een bewust huis

We moeten onszelf dus voorzien van stroom en water. We zijn hierdoor beperkt in ons verbruik. We moeten bewust omgaan met onze middelen. Dit is ook een groot voordeel. Voor ons is routine een vijand. Als je op een gegeven moment dingen gaat doen zonder na te denken, ben je niet meer bewust aan het leven. De tijd vliegt dan voorbij. Wij willen elke dag bewust zijn van wat wij doen. Op deze manier verleng je naar ons idee je leven, omdat je meer mee maakt in je leven. Je hersenen blijven geprikkeld en je raakt niet snel verveeld. De bewustwording is niet alleen voor ons persoonlijke belang, het is ook voor de natuur. Wij leven graag met veel vrijheid en pakken graag aan wat de wereld en de natuur ons biedt, maar het is erg belangrijk om ook iets terug te geven.

Een duurzaam huis

Dit doen wij door ons huisje zo duurzaam en ecologisch mogelijk te maken. We bouwen het huisje met zo veel mogelijk groene, gerecyclede en natuurlijke materialen. Verder beperken wij ons verbruik omdat alles op kleinere schaal gebeurt: We gebruiken minder water. We wekken onze eigen stroom op, op een schone manier. Dit idee zetten we ook door als het huisje klaar is. Onze levensstijl zal in het teken staan van zo veel mogelijk ervaren en genieten en tegelijk onze ecologische voetafdruk zo klein mogelijk maken.

Een droomhuis
IMG_9970 copy

Ja, we zijn er helemaal van overtuigd dat we erg gelukkig gaan worden in ons kleine huisje. Het is echt ons droomhuisje. Juist omdat het huisje zo klein is, krijgen we in ons leven meer ruimte. Meer ruimte om de dingen te blijven doen die wij het liefste doen. Paardrijden, snowboarden, surfen, fotograferen en filmen. Roy kan zijn droom achterna om surfers en snowboarders vast te leggen, als fotograaf en filmmaker. Shirly kan haar opleiding Horsefullness afmaken en instructrice worden, zodat ze mensen kan trainen op een natuurlijke manier met paarden om te gaan en tegelijk mindfull te zijn. We kunnen onze dromen volgen, omdat we een erg kleine financiële druk hebben. We hebben voor ons huisje geen hypotheek nodig. We kunnen binnen een korte tijd schuldenvrij zijn. Ook onze vaste lasten zijn straks minimaal. We betalen niets voor water en elektriciteit, alleen voor de huur van een stukje grond.

De beperkte ruimte in ons huisje, zorgt ervoor dat we minimalistisch gaan leven. De meeste mensen gaan spullen verzamelen zodra ze op zichzelf gaan wonen. Je moet toch al die ruimte opvullen in je huis. Wij zijn juist aan het ontspullen. Wat een rust en ruimte geeft dat, zowel in je huisje, als in je hoofd. De belangrijkste spullen, die we vaak gebruiken houden we. Spullen die alleen maar om veel aandacht vragen die je ze niet kan geven, verdwijnen uit het huisje en uit ons hoofd. Heerlijk!

1553061_435168089961724_2054642176_oHoe meer we er mee bezig zijn, hoe meer we er van overtuigd zijn dat we met ons Tiny House op de goede weg zijn. Het is misschien niet voor iedereen, zo een klein huisje. Dat is misschien maar beter ook. Iedereen is anders en iedereen heeft zijn eigen dromen en behoeftes. Wel proberen we mensen te inspireren. We hopen dat mensen iets bewuster worden van zichzelf. Niet alleen op het gebied van milieu, maar ook van hoe zij hun leven indelen.

Ons avontuur is begonnen. Nog een paar weken bouwen en afwerken en dan is ons huisje klaar. We mogen dan, om te beginnen, op een park staan voor een paar maanden. Dan vertrekken we in de winter richting Oostenrijk. Als we terug komen, willen we zorgen dat we een eigen adres krijgen in Nederland. Het liefst in het Westland.

Wil je ons volgen tijdens de bouw van ons Tiny House en op onze avonturen? Volg ons op onze Facebook pagina of onze website!

Wil je meer weten over Tiny Houses in Nederland? Ga dan naar de website van Tiny House Nederland. Op deze site vind je berichten over alles wat er in Nederland gebeurt op het gebied van Tiny Houses, en ook hoe je zelf in Nederland tiny kunt gaan wonen of bouwen.