Door Justin van Veen, oprichter KOMONI Nederland

Mexico was in 2014 het eerst bezochte land van een wereldreis die ik maakte door Midden Amerika en later ook Azië. De indruk was direct overweldigend. Fijne mensen, heerlijk eten, prachtige stranden, jungle, levendige steden: werkelijk alles wat je hoopt als je een dergelijke reis maakt.

924439_1466163723631909_1369705669_nMijn eerste aankoop op mijn eerste dag in Mexico was een handgemaakte hangmat. In Mérida, Yucatan in de winkel El Mundo Maya: de Maya wereld. Hier maakte ik voor het eerst kennis met de cultuur en de ambachten van de Maya’s, de inheemse bevolking van Mexico. Deze bevolking leeft van ambacht en tradities die al eeuwenlang in families of community’s bestaan. Zo kent elke community zijn eigen ambacht, bijvoorbeeld het weven van stoffen. En de stoffen vertellen met kleur en patronen weer de legendes van de community’s.

Wat veel mensen vergeten als ze iets kopen, is de herkomst van de producten. Dit is iets wat mij erg aansprak aan El Mundo Maya: men nam de tijd te vertellen over de cultuur en het harde werk wat er schuilt achter de producten. Dat inspireerde mij enorm en het was iets waar ik later tijdens mijn reis nog veel over heb nagedacht. Op markten in bijvoorbeeld Oaxaca en Guardalajara zag ik ook prachtige handgemaakte producten. Toen bedacht ik dat dit iets zou kunnen zijn waar ik meer mee wilde doen: het helpen van de ambachtslieden door de producten in Nederland te verkopen met als doel de welvaart en leefbaarheid in de community’s in Mexico te vergroten. Wel met een winstoogmerk, maar zó sociaal dat de volledige winst terugvloeit naar de community’s. Met deze winst wil ik een weeshuis bouwen, om een grote groep kinderen een betere toekomst te kunnen geven. Dit is mijn eigen ultieme droom.

1172979_1374674029443433_2134196834_nIn de zoektocht naar de juiste producten en leveranciers kreeg ik hulp van een Mexicaanse vrouw Vanessa. Zij zocht, stuurde foto’s en stimuleerde me mijn idee ook daadwerkelijk uit te voeren. Dit was toen ik ondertussen terug was in Nederland, maanden nadat ik in Mexico was. Ineens was daar KOMONI, een Mexicaans schoenenmerk met schoenen gemaakt van handgeweven stoffen. (Red.: misschien ken je KOMONI wel van het Fair Fashion Festival in Groningen!) Dit was wat ik zocht, absoluut uniek én met het sociale karakter wat ik voor ogen had. Het contact met KOMONI was snel gelegd en enkele maanden later was ik met mijn jeugdvriend Joost, die mij hielp in de opstart, de eerste die KOMONI verkocht buiten Mexico.

1941042_1470513853163929_1771297575_nOndertussen zijn we een jaar verder en heeft een klein deel van Nederland al kennis gemaakt met KOMONI. De schoenen liggen in enkele winkels en de zomercollectie van 2016 heeft de juiste ingrediënten van originele Mexicaanse ambacht, gecombineerd met moderne mode en design. De stoffen komen direct bij de makers vandaan en hiervoor betalen we eerlijke prijzen. Geen tussenhandel die een groot deel van de marge afneemt. De stoffen komen uit de staten Chiapas, Oaxaca en Yucatan. In Mexico Stad worden er in een kleine werkplaats schoenen van gemaakt. KOMONI schoenen zijn door de ambacht die erin zit, stuk voor stuk uniek. Geen schoen is exact hetzelfde. Door langzaam te groeien kopen we meer stoffen in kunnen we echt een verschil maken. Uiteindelijk zal hiermee het verschil tussen arm en rijk (wat in Mexico groot is) kleiner worden, al is het misschien maar een beetje. Ik zie dit als de belangrijkste drijfveer om door te zetten met KOMONI en hopelijk een voorbeeld te zijn voor andere producten, maar ook voor consumenten. Want wanneer de consument bewuster wordt en beter nadenkt bij wat hij koopt, alleen dan kunnen we vooruit in de wereld en deze beter maken. Dit is iets waar ik stellig in geloof en KOMONI is het middel om deze boodschap over te brengen.

6e900820288a11e396de22000ae8017e_7In de toekomst hopen we met KOMONI ook stoffen te gebruiken uit andere landen, zoals bijvoorbeeld buurland Guatemala. Het is dus absoluut niet gezegd dat we ons zullen beperken tot Mexico, maar we doen het stap voor stap. Vooralsnog is er nog genoeg terrein te winnen en mensen bekend te maken met het verhaal achter KOMONI. Want het zijn niet alleen de originele schoenen, maar ook een betere wereld waar we in geloven.

Dus als je iets koopt, denk na, kijk waar je product vandaan komt, maak de wereld een beetje beter. Of het nu KOMONI schoenen zijn Nederland, of een hangmat in Mexico.