Door Jochem Broersen, bestuurslid

Afgelopen week hadden we de eerste heidag met het huidige bestuur. Dit jaar vieren we ons eerste lustrum en de organisatie is enorm gegroeid in de afgelopen vijf jaar. Als bestuur zijn wij druk bezig de organisatie gereed te maken om om te kunnen gaan met deze en komende veranderingen. Fysiek samenwerken op vrijdagen in het Gegeven Paard draagt hier erg aan bij. Deze heidag was er echter op gericht om, zonder laptops, verder vorm te geven aan alle plannen.

Voor wie niet bekend is met het concept, een heidag is kort gezegd een volledige dag met vergaderingen, afgezonderd van de normale werkomgeving en werkzaamheden, bijvoorbeeld op een hei. Gewapend met een volle agenda hebben we ons een hele dag gestort op het vormgeven van een nieuw organisatiemodel en het concretiseren van actiepunten. Zo hebben we onder andere gesproken over een nieuw financieringsmodel, een regionale indeling van de organisatie en het kijken naar een vast kantoor(!). Gewapend met post-its, zijn we vervolgens bezig gegaan deze punten verder te specificeren en te koppelen aan een tijdlijn.

Ondanks dat het een lange dag was, vloog de tijd voorbij. Het was erg fijn om voldoende tijd te hebben om uit te kunnen werken waar we de afgelopen maanden mee van start zijn gegaan: het vormgeven van een nieuwe organisatie. Deze sessie voelde dan ook echt als een start-up brainstormsessie. We staan te popelen met alles aan de slag te gaan en de “nieuwe” organisatie te presenteren!

Wordt vervolgd…

Heidag (7)