Door Jantine Brandemann, bloggerspool Young & Fair

Mijn naam is Jantine, en ik ben groot liefhebber van fair trade en biologisch. Tijdens de Fairtrade Week van 7 t/m 15 mei heb ik elke dag iets met een fair trade product gedaan en hierover geschreven.

Zaterdag 7 mei

7 meiVandaag trek ik één van mijn favoriete t-shirts aan. Van een aantal garderobestukken word ik elke keer als ik ze aantrek weer blij. Niet alleen omdat ze fijn zitten en om het feit dat ik ze mooi vind, maar vooral vanwege het verhaal erachter. Zo heb ik twee shirts met een bewustmakende tekst en een grappig shirt met een brillenmotief. De shirts zijn geproduceerd door People Tree en door Studio Jux.

Zondag 8 mei

8 meiEén van de dingen die ik eigenlijk altijd bij me heb, is mijn smartphone. En dat is er niet zomaar één: ik ben de trotse bezitter van een Fairphone. Wat er zo fair is aan deze telefoon? Het tin en tantalum, twee mineralen die in de telefoon zitten, komen uit conflictvrije mijnen in de Democratische Republiek Congo en de werknemers van de fabriek in China waar de telefoons worden geproduceerd werken onder goede omstandigheden. Ook is Fairphone goed bezig door het recyclen van telefoons. En als er een deeltje van de telefoon kapot is, kun je dat meestal kopen op de website van Fairphone, wat ervoor zorgt dat je telefoon langer mee kan. Fairphone verkoopt telefoonhoesjes met leuke motiefjes. Zo heb ik een hoesje met een fietsprintje en is het door een 3D-printer geproduceerd. Grappig dat Fairphone zo op de ontwikkelingen van deze tijd inspeelt!

Maandag 9 mei

9 meiVandaag had ik gewoon even heel veel zin in chocola. Nou ja, vandaag… Eigenlijk is chocola altijd wel lekker. Ik ben dol op Tony Chocolonely, héérlijk! Ik kies voor de smaak pecannoten-kokos, die heb ik nog nooit op. Maar ik kan de verleiding niet weerstaan en neem gewoon nog twee repen mee: de melk-noga en de puur-amandel-zeezout. Dat is genieten! Wist je trouwens dat je een maand lang gratis repen kan winnen als je een reep bij de Wereldwinkel koopt? En dat je over drie jaar een looping kan maken door de chocoladefabriek? Er is sinds kort ook een film over Tony’s. En je kunt zelfs als reporter mee naar Ivoorkust! Check it out!

Dinsdag 10 mei

10 meiTsja, daar sta ik dan in de supermarkt. Ik heb zin in een fair trade banaan, heerlijk om zo uit de schil te eten maar ook zeker lekker om er een smoothie van te maken, een trifle, bananenbrood of party pops! Wist je trouwens dat bananen vaak bespoten worden met pesticiden? Veel kinderen van de mensen die met deze pesticiden te maken hebben, worden gehandicapt geboren. Gelukkig kan ik kiezen voor een gecertificeerde banaan die niet bespoten is!

Woensdag 11 mei

Ik hou van reizen. En ik hou van souvenirtjes. Tijdens een reis naar Bangladesh ruim anderhalf jaar geleden kwam ik de winkel Aarong tegen. Ik had er al over gelezen en wilde het graag bezoeken. Aarong is een populair begrip in Bangladesh en onderdeel van BRAC, een organisatie die lijkt op Oxfam. BRAC is, gemeten over het aantal werknemers en mensen die het heeft geholpen, de grootste NGO in de wereld. De winkel waar ik ben geweest had zeven verdiepingen vol met Bengaalse kleding en souvenirs. Ik heb een hekel aan shoppen maar hier heb ik m’n hart opgehaald! Toen ik de winkel uit liep was het een paar uur later en was mijn portemonnee wat leger, maar ik had wel veel souvenirs!

11 mei

Donderdag 12 mei

12 meiVroeger verslond ik boeken. Ik kan me nog herinneren dat we terugkwamen van vakantie en dat ik diezelfde dag nog een hele trilogie van de Kameleon las. Nu lees ik niet zoveel meer want ik neem er vaak de tijd niet voor. Maar vandaag neem ik wel even zo’n momentje. Ik heb best wat boeken over duurzaamheid, bijvoorbeeld Bloedmobieltjes, Talking Dress, Het verhaal van Iqbal en 52 simpele manieren om armoede de wereld uit te helpen. Dit soort boeken, soms informatief, soms praktisch, inspireren me. Ik ga verder in het boek Global Girlfriends, een inspirerend verhaal van een vrouw die een organisatie oprichtte voor vrouwen en er daardoor voor heeft gezorgd dat hun kinderen naar school kunnen gaan.

Vrijdag 13 mei

13 meiOnlangs had ik een nieuwe tas nodig en omdat ik het belangrijk vind om duurzaam te shoppen maar er een hekel aan heb om door de stad te slenteren, ging ik op internet op zoek. Het was belangrijk dat mijn laptop erin zou passen omdat ik die vaak meeneem. Inmiddels ben ik in het bezit van een tas van het merk Kinta. De tas is gemaakt van oude spijkerstof en van oude fietsbanden, een stevige én originele tas dus! Verder gebruik ik veel linnen tassen. Een aantal jaar geleden kreeg ik er één van de Schone Kleren Campagne en één van Max Havelaar met leuke teksten erop.

Zaterdag 14 mei

14 meiNa deze warme, zomerse week heb ik wel zin in een ijsje. En natuurlijk niet zomaar één, maar ijs van Ben&Jerry’s. Ik ben groot fan van de smaak Cookie Dough, daar kun je me voor wakker maken!

Als het warm weer is, is het ook heerlijk om er een biertje bij te pakken. Ik ben niet zo’n fan van bier, maar het merk Mongozo heeft heerlijk én eerlijk bier in verschillende smaken, zoals banaan en kokos. En het is nog gluten-vrij ook: er wordt rijst gebruikt om het bier te brouwen.

Zondag 15 mei

Een product waarvan de fair trade variant nog niet zo bekend is, is goud. Over een paar maanden hopen mijn vriend en ik te trouwen en omdat de ringen echt iets blijvends zijn na de trouwdag vinden we het belangrijk dat we blij worden van onze ringen. En waarom zou je wel een fair trade chocoladereep, een product die je niet lang gebruikt, kopen maar geen fair trade trouwringen, waar je waarschijnlijk veel langer mee doet? Hier kun je zien waar fairtrade sieraden in Nederland te koop zijn.