Door Eline Heirman, coördinator Young & Fair Reis

In de vorige blog over de reisbestemming van Young & Fair, Nepal, heb ik een korte impressie gegeven van dit mooie land. Helaas hebben we met de voorbereidingen een aantal forse tegenslagen gehad. Sommige van onze teamleden hebben door omstandigheden moeten stoppen met het project. Maar nu zijn we hartstikke goed bezig. Bovendien hebben we hebben er een nieuwe aanwinst bij, Laurie, die zich bezig gaat houden met de sponsoring. We zijn heel blij met haar en we gaan er weer met volle moed tegenaan!

We zijn als team druk bezig een mooie route door het land uit te stippelen, ideeën genoeg en daarom neem ik jullie vandaag mee op rondreis door Nepal! Hopelijk krijgen jullie een beter beeld van de hoogtepunten van dit prachtige land! Wie weet bezoeken we deze plaatsen wel tijdens de reis!

Nepal kaart

Kathmandu

We beginnen in de hoofdstad Kathmandu, een stad met 1,1 miljoen inwoners, het centrum van handel en cultuur. De stad telt vele wijken, hiervan is Thamel een wijk waar veel jongeren en toeristen komen. Je vindt er veel restaurants, leuke winkeltjes, terrasjes en cafés. Grappig is dat je in Nepal geen doorsnee toeristen vindt. Het zijn echt allemaal een soort hippies en natuurfreaks en dit zie je terug in de souvenirs en restaurants. Zo drink je  bijvoorbeeld op heel veel plekken biologische koffie, die overigens zó lekker is, dat er geen Starbucks tegenop kan! Naast Kathmandu liggen de koningssteden Bhaktapur en Lalitpur. De rivier scheidt de steden van elkaar. In elke stad is wel een Durbar square te vinden: een plein met tempels en paleizen. In Kathmandu heb je de bekende Boudhanath Stupa, een van de grootste Boeddhistische heiligdommen in Nepal. Bij de hindoeïstische tempel Pashupatinath, lopen duizenden mensen in kleurrijke gewaden. Elke foto die je maakt van de Heilige Mannen, met hun kleurrijke lichamen en enorme haardossen, kunnen zo in de National Geographic. Overigens is Pashupatinath een indrukwekkende plek want hier worden namelijk overledenen in de rivier gecremeerd. Dat lijkt luguber, zeker omdat je het zomaar kunt bekijken, maar het is eigenlijk heel mooi. Op een of andere manier wordt zo de dood dichterbij het leven gehaald. Ook Patan is het bezoeken waard. Dit gedeelte van de stad is prachtig, maar niet zeer druk bezocht door bezoekers. Hier vind je Mangal Bazar, met veel tempels en marktjes. De mensen genieten hier van (heel veel) thee, eten iets lekkers, of koken op straat. Wist je dat Kathmandu in de jaren ’70 een ontmoetingsplek was voor hippies? Grote artiesten als Jimi Hendrix, John Lennon en Eric Clapton kwamen regelmatig naar Nepal. Zij rookte hier jointjes en maakten muziek. Niet zo raar natuurlijk, de vibe in Nepal is bijzonder relaxt. Nu is er een straat naar deze hippies vernoemd: Freakstreet. Ook tegenwoordig is dit geen doorsnee plek, er lopen hele hippe jongeren rond in de meest aparte kledingcombinaties, de gekste kapsels en uitgesproken make-up. Je vindt er clubs en muziekwinkels; een groot contrast met de meeste wijken in de stad.

Boudhanath Stupa

Boudhanath Stupa

Straatje in Thamel

Straatje in Thamel

Ook Thamel

Ook Thamel

Pokhara

Pokhara, een grote stad midden in het land, te bereiken via de enige snelweg in Nepal, ligt maar zo’n 200 kilometer van Kathmandu. Toch ben je al gauw zo’n 8 uur onderweg. Dit omdat je kriskras door de Himalaya rijdt. Dit lijkt lang, maar de tijd vliegt voorbij! Er is genoeg te zien langs de weg, van oneindig grote rijstvelden tot schattige dorpjes, watervallen en natuurlijk de hoge bergen niet te vergeten! En no worries, de weg is geasfalteerd, heeft gelukkig overal vangrails en de bussen zijn gewoon normale touringcars.

Het Fewa Meer

Het Fewa Meer

Pokhara ligt aan het Fewa-meer, wat bekend staat om haar heldere weerspiegeling van de Himalaya in het water. Ik heb het helaas zelf nog nooit gezien, dus ik heb reden te meer om keer op keer terug te keren naar deze plaats, totdat ik dit eindelijk een keer met eigen ogen zal zien. Langs de boulevard vind je veel restaurants en uitgaansplaatsen. Het is er gezellig. Met een bootje kun je het meer oversteken en vanaf hier hiken naar de World Peace Pagoda. Een wandeling door ruige natuur, met prachtig uitzicht over het meer en de Himalaya.

World Peace Pagoda

World Peace Pagoda

Je vindt er watervallen en grotten, met op de achtergrond, de machtige Annapurna Range, met een paar van de hoogste bergtoppen ter wereld. Vanuit Pokhara is het heel makkelijk om een trekking te doen door dit natuurreservaat. Zeker als je wat langer de tijd hebt en houdt van natuur, cultuur en rust, is dit de moeite waard. Let op, een goede conditie is wel vereist! Je loopt namelijk dagenlang van dorpje naar dorp in het hoogste gebergte van de wereld. Neem dus goede schoenen mee! In het gebied zijn veel eco-hostels te vinden. Hier wordt duurzaam gekookt, bijvoorbeeld niet op hout en krijg je lokale producten te eten.

Annapurna Conversation Area, met links, Annapurna South (7219m)

Annapurna Conversation Area, met links, Annapurna South (7219m)

Ook heb je in Pokhara de mogelijkheid om van een berg af te springen, gelukkig wel met een parachute. Een ware adrenalinekick voor de echte avonturiers onder ons.

Tenslotte: een goed initiatief in Pokhara: the Women’s Skills Organization. Deze organisatie ondersteunt kansarme vrouwen door hen te leren hoe zij onder andere hippe tassen en kleding maken! Heel leuk en uiteraard krijgen zij hiervoor een eerlijke prijs!  De organisatie is dan ook aangesloten bij de World Fair Trade Organization. Wie weet brengen we dit project wel een bezoek tijdens de Young & Fair reis.

Chitwan

In het zuiden van Nepal, tegen de grens met India vinden we de Terai-regio. Hier wonen inheemse stammen volgens eeuwenoude tradities. Ook ligt deze regio in Chitwan, een natuurgebied met voornamelijk jungle. Het is hier iets vlakker, je vindt er weinig hoge pieken. Je vindt er dan wel weer tijgers, olifanten, neushoorns, krokodillen en…spinnen! Een jungletocht door dit gebied, met de jeep of een spannende wandeling is dan ook echt een hoogtepunt hier. Het is hier bloedheet en benauwd. Veel van de hotels hier hebben dan ook goede airco en een zwembad, geen overbodige luxe na zoveel hitte! Tijgers zijn zeldzaam in dit gebied, ze worden niet gauw gespot. Gelukkig kwam deze week het nieuws dat de tijgerpopulatie in Nepal toeneemt… Zou jij er eentje tegen het lijf willen lopen?

Traditioneel huis in Terai

Traditioneel huis in Terai

Gespot in de jungle: iets minder gevaarlijk dan de tijger!

Gespot in de jungle: iets minder gevaarlijk dan de tijger!