Door Willemijn Roodbol, Kernteam Fair Fashion Festival – Marketing en Communicatie

Kledingruil1Om mee te doen met het goede initiatief van Fashion Revolution Week hebben we afgelopen zondag een kledingruil georganiseerd in Het Gegeven Paard te Utrecht. Tijdens de FRW worden allerlei duurzame acties bedacht om de ramp van Rana Plaza (ingestorte kledingfabriek in Bangladesh) te herdenken. Ook wordt er de hele week stilgestaan bij wat er veranderd is tot nu toe en doen veel mensen mee met #whomademyclothes. Want zijn we daar nou ondertussen al op de hoogte van? Who made my clothes?!

De dag begon met regen terwijl we met de uit elkaar gehaalde poppen en veel kledingrekken onderweg waren naar Het Gegeven Paard. Daar was het een kwestie van heel snel opstarten, want de eerste enthousiaste ruilers stonden al klaar! Al heel snel stroomde het café vol met enthousiaste dames van alle leeftijden en met allerlei verschillende kledingstijlen. Sommige bezoekers hadden twee kledingstukken mee en anderen kwamen met hele tassen vol. Broeken, jassen, truien, jurken, schoenen, alles kwam voorbij. In verschillende maten en van allemaal verschillende merken.

KLedingruil2Het maakte ons echt gelukkig om te zien dat mensen weg gingen met stapeltjes geruilde kleding. Een bezoekster vertelde dat ze het jurkje heeft gevonden waar ze naar op zoek was, dus dat scheelde haar een zoektocht door de drukke winkels én geld. Voor iedereen was er wel iets te vinden en er ging niemand met lege handen naar huis. Wij vonden het een heel groot succes en misschien wel voor herhaling vatbaar. Het is een mooie manier om van de kleding af te komen die je niet meer draagt. En het is voor bezoekers de ideale manier om toffe dingen te vinden zonder er geld aan uit te geven. We zullen van de kleding niet weten wie het gemaakt heeft, maar we weten wel dat het zeker duurzamer is om te ruilen dan om te kopen.