Deze week, 18 t/m 24 april, is Fashion Revolution Week. Drie jaar geleden stortte in Dhaka, Bangladesh het Rana Plaza complex in waarbij 1134 mensen gedood werden en 2400 mensen gewond raakten. Toen ontstond de Fashion Revolution: wij geloven, met de initiatiefnemers, dat mode op een veiligere, schonere en mooiere manier gemaakt kan worden. Deze week is bedoeld om de hele mode-industrie en iedereen die wel eens kleding koopt daarvan bewust te maken en te laten nadenken over de keuzes die ze maken tijdens een middagje shoppen. Met #whomademyclothes moedigt de Fashion Revolution ons aan contact op te nemen met de winkels waar we onze kleding kopen en te vragen: “Wie heeft mijn T-shirt eigenlijk gemaakt?”

Young & Fair wil niets liever dan eerlijke mode op de kaart zetten! Dus zondag 24 april organiseert het team van het Fair Fashion Festival een kledingruil van 11.00 tot 14.00 uur in Het Gegeven Paard in Utrecht. Hieronder laten wij Young & Fair vrijwilligers alvast zien wat ons favoriete fair fashion item is. Of het nu tweedehands, van je oma geërfd, eerlijk gemaakt, zelf gebreid of geruild is: het mag allemaal!

Ik ben Iris Vrijsen, 27 jaar en communicatie-coördinator bij Young & Fair. Dit groene blousje van Miss Green is een van mijn favoriete Fair Fashion items. Het is een luchtige blouse die lekker zit maar ook wel netjes is en op mijn werk gedragen kan worden. Ik vind het ook leuk dat het van een Nederlands merk is.

Iris Vrijsen, 27, Coördinator Communicatieteam Young & Fair: “Dit groene bloesje van Miss Green is een van mijn favoriete fair fashion items. Het is een luchtige blouse die lekker zit maar ook wel netjes is en op mijn werk gedragen kan worden. Ik vind het ook leuk dat het van een Nederlands merk is.”

Fei_mochila

Fei An Tjan, Teamlid Fair Fashion Festival: “Mijn favoriete eerlijke kledingstuk is deze Mochila tas. Zij worden gemaakt door de vrouwen van de inheemse Wayuu gemeenschap in Colombia. Iedere tas is uniek en heeft een eigen verhaal afhankelijk van het patroon, kleur- en materiaalgebruik. Sinds dit jaar heb ik mijn eigen sociale onderneming waar deze tassen onderdeel van uitmaken en iedere keer als ik hem zie word ik helemaal vrolijk!”

Els Blaauw, 24, Kernteamlid Fair Fashion Festival - Programma modeshow en markt Deze wollen winterjas heb ik gekocht bij tweedehands winkel Episode aan de Oudegracht in Utrecht. Naar mijn idee is het een klassiek model waarop ik nooit uitgekeken zal raken. Hij gaat inmiddels al drie jaar mee en ik hoop er nog vele winters mee te kunnen trotseren!

Els Blaauw, 24, Kernteamlid Fair Fashion Festival – Programma modeshow en markt: “Deze wollen winterjas heb ik gekocht bij tweedehands winkel Episode aan de Oudegracht in Utrecht. Naar mijn idee is het een klassiek model waarop ik nooit uitgekeken zal raken. Hij gaat inmiddels al drie jaar mee en ik hoop er nog vele winters mee te kunnen trotseren!”

Jochem Broersen, 37, bestuurslid: "They tried to make me go to ..., but I said no no no. Ik heb deze schoenen in Zwolle gekocht, of eigenlijk gekregen, als verjaardagscadeau. REHAB is een Nederlands merk, en de eigenaar liep net de winkel uit toen ik binnen kwam. Al hun leveranciers komen uit Europa en houden zich aan de geldende regels. REHAB houd de keten zo kort mogelijk om zicht te houden op een eerlijk productie proces. Ook wel Direct Trade genoemd. Niet onbelangrijk, de schoenen lopen heerlijk en zien er hip uit!"

Jochem Broersen, 37, bestuurslid:
“They tried to make me go to …, but I said no no no. Ik heb deze schoenen in Zwolle gekocht, of eigenlijk gekregen, als verjaardagscadeau. REHAB is een Nederlands merk, en de eigenaar liep net de winkel uit toen ik binnen kwam. Al hun leveranciers komen uit Europa en houden zich aan de geldende regels. REHAB houd de keten zo kort mogelijk om zicht te houden op een eerlijk productie proces. Ook wel Direct Trade genoemd. Niet onbelangrijk, de schoenen lopen heerlijk en zien er hip uit!”

Mijn favoriete fair fashion item is deze tweedehandse Levi's spijkerjas. Ik kwam hem heel toevallig tegen in de Franse Emmaüs toen ik bezig was met een jas zoeken voor mijn broertje. Vervolgens deed hij het jasje nooit aan en heb ik het ontdekt. Met een breder kledingstuk van boven kan je prima iets vrouwelijks van onder. Mijn naam is Willemijn, ik ben 20 jaar en ik ben hoofd marketing&communicatie van het Fair Fashion Festival!

Willemijn Roodbol, 20, Kernteamlid Fair Fashion Festival – Marketing en Communicatie: “Mijn favoriete fair fashion item is deze tweedehandse Levi’s spijkerjas. Ik kwam hem heel toevallig tegen in de Franse Emmaüs toen ik bezig was met een jas zoeken voor mijn broertje. Vervolgens deed hij het jasje nooit aan en heb ik het ontdekt. Met een breder kledingstuk van boven kan je prima iets vrouwelijks van onder.”

Yvonne Leenders, Deze blouse van Komodo heb ik gekocht bij een fair fashion winkel in Groningen: Kokotoko. Naast dat 'ie lekker zit en ik hem ook aan kan als het iets kouder is (stof is dikker dan bij een standaard blouse), is hij gemaakt van tencel en onder goede arbeidsomtandigheden. What's not to like?? - Yvonne Leenders, 32, Regiocoördinator Young & Fair Groningen / Fair Fashion Festival Groningen

Yvonne Leenders, 32, Regiocoördinator Young & Fair in Groningen / Fair Fashion Festival Groningen: “Deze blouse van Komodo heb ik gekocht bij een fair fashion winkel in Groningen: Kokotoko. Naast dat ‘ie lekker zit en ik hem ook aan kan als het iets kouder is (stof is dikker dan bij een standaard blouse), is hij gemaakt van tencel en onder goede arbeidsomtandigheden. What’s not to like?!”

Ik ben Vere König, 21 jaar en sinds september voorzitter van Young & Fair. Deze tas heb ik gekocht op ons eigen Fair Fashion Festival. Hij is gemaakt van netten en plastic uit de zee. Twee dames uit Italië zijn op het idee gekomen om van de ‘troep’ uit de zee mooie accessoires te maken. Ik ben ontzettend blij met deze tas en gebruik hem dan ook dagelijks. Voor mij is deze tas een mooie combinatie van chic en stoer, dat past bij mij.'

Vere König, 21, voorzitter van Young & Fair: “Deze tas heb ik gekocht op ons eigen Fair Fashion Festival. Hij is gemaakt van netten en plastic uit de zee. Twee dames uit Italië zijn op het idee gekomen om van de ‘troep’ uit de zee mooie accessoires te maken. Ik ben ontzettend blij met deze tas en gebruik hem dan ook dagelijks. Voor mij is deze tas een mooie combinatie van chic en stoer, dat past bij mij.”

Fair trade fashion voor mannen is nog vrij klein. Vooral voor iemand met een vrij aparte stijl. Ik had eigenlijk de hoop opgegeven op mooie fair trade kleding. Tot ik op een dag wandelde ik door Amsterdam en de Nukuhiva winkel tegenkwam. Toch maar even kijken: daar kwam ik dit mooie t-shirt tegen van Picture. Mouwloos, lang, en mooie patronen erop. Zit lekker en hoef me er geen zorgen om te maken!

Caspar Smits, 27, Communicatieteam Young & Fair – webmaster: “Fair trade fashion voor mannen is nog vrij klein. Vooral voor iemand met een vrij aparte stijl. Ik had eigenlijk de hoop opgegeven op mooie fair trade kleding, tot ik op een dag wandelde door Amsterdam en de Nukuhiva winkel tegenkwam. Toch maar even kijken: daar kwam ik dit mooie t-shirt tegen van Picture. Mouwloos, lang, en mooie patronen erop. Zit lekker en hoef me er geen zorgen om te maken!”

Eline Heirman, 19, Coördinator Young & Fair Reis: "Al deze items komen bij de kringloopwinkel vandaan. Zoals je ziet ben ik gek op kleur en printjes! Waarom zou je iets nieuws kopen als er zoveel leuks her te gebruiken valt? "

Eline Heirman, 19, Coördinator Young & Fair Reisteam: “Al deze items komen bij de kringloopwinkel vandaan. Zoals je ziet ben ik gek op kleur en printjes! Waarom zou je iets nieuws kopen als er zoveel leuks her te gebruiken valt?”

Anne van Gemst, coördinator Fair Fashion Festival "Dit ben ik in mijn favoriete tweedehandstrui. Hij is poederroze en van het merk Pieces, maar ik kocht hem bij het Kaufhaus in Utrecht. De reden was dat ik afgelopen herfst wat warme dingen wilde kopen en toen kwam ik deze tegen. Ik draag hem met veel plezier!"

Anne van Gemst, Kernteam Fair Fashion Festival – coördinator: “Dit ben ik in mijn favoriete tweedehandstrui. Hij is poederroze en van het merk Pieces, maar ik kocht hem bij het Kaufhaus in Utrecht. De reden was dat ik afgelopen herfst wat warme dingen wilde kopen en toen kwam ik deze tegen. Ik draag hem met veel plezier!”