In de blogreeks “Fair om de wereld” bespreken we elke maand een goed product uit een mooie plek ergens op de wereld. Of het nu koffie uit Ecuador is, chocola uit België en bestaat fairtrade cocaïne eigenlijk en waar moeten we dat dan zoeken? Voor elke blog hebben we een leuke gastblogger gevonden met een bijzondere interesse voor het gekozen product of regio. Deze maand Marieke Andringa van ZAZU Amsterdam over alpacawol uit Ecuador.

De groene versie van het schaap worden ze ook wel genoemd met een carbon footprint vergelijkbaar met die van een konijn: alpaca lama’s. De wol afkomstig van deze neef van de lama heeft bovendien kwaliteiten waar gewone schapenwol bij verbleekt. In de blog van vandaag staat alpacawol uit Ecuador centraal.

Meet the alpaca

Alpaca’s zijn grappige, nieuwsgierige dieren die oorspronkelijk afkomstig zijn uit de Zuid-Amerikaanse Andes. In Zuid-Amerika hebben alpaca’s altijd een speciale betekenis gehad voor de bevolking. Zo mochten alleen Inca koningen kleding van alpaca wol dragen. De dieren leven grote hoogte (boven 2500 meter) op relatief schrale grond.

ZAZU Amsterdam gebruikt alpacawol uit zowel Ecuador als Peru, afkomstig van kleinschalige boerderijen in de Andes. De alpaca’s hebben veel ruimte, ze leven op enorme grasvlakten en worden door de boeren ook gebruikt om hun land vruchtbaar te maken. Hun mest is namelijk een enorm rijk aan voedingsstoffen. Bij het grazen laten alpaca’s de wortels van planten in tact, waardoor er van overbegrazing geen sprake kan zijn. Bovendien vertrappelen ze de bodem niet zoals andere grazers. En ze gebruiken minder water. Ze stoten ook minder carbon-dioxide uit dan schapen. Een enorm goed alternatief voor schapenwol dus, en zelfs beter!

ZAZU Amsterdam FashionDe wol

Wat is er zo bijzonder aan de wol? Wel, alpacawol is een luxe, schaarse wolsoort die van nature een mooie zijdeglans heeft. De wol is fijner en zachter dan normale schapenwol. Bovendien heeft de wol temperatuur-regulerende kwaliteiten vanwege de holle vezels: warm in de winter, koel in de zomer. Het allerbijzonderste is nog wel dat mensen met een schapenwol allergie kleding van alpacawol wel aankunnen. Dat komt omdat de wol geen lanoline bevat. De wol is bovendien erg sterk en vlamresistent.

Grote modehuizen hebben deze kwaliteiten van alpaca wol ook ontdekt. Dit jaar kwam de wol in opvallend veel wintercollecties terug, zowel in breisels als geweven stoffen. Armani verkoopt bijvoorbeeld prachtige herenpakken van alpacawol.

ZAZU Amsterdam verkoopt met name knitwear (breisels) van alpacawol: truien, vesten en sjaals. We werken met verschillende kwaliteiten van de wol, waarbij baby-alpaca de allerfijnste is. Deze wol komt niet van baby-alpaca’s, maar van de eerste schering van het dier van de buik en poten. De wol is zo zacht, alsof je in een badje van zachte veertjes stapt.

Het productieproces: van ruwe wol naar kledingstuk

Alpaca’s worden 1 keer per jaar geschoren. Op kleine boerderijen in Ecuador en Peru worden ze vaak nog met de hand geknipt. Daarbij zijn de alpaqueros (de alpacahouders) uiteraard erg voorzichtig, zodat ze hun dieren niet beschadigd of pijn doen. Na het scheren wordt de wol gewassen. Daarna wordt de goede wol geselecteerd en wordt die gekaard (gekamd). Er zijn geen chemicaliën nodig voor bewerking van de wol. Ook dat maakt alpaca wol een groen alternatief voor schapenwol.

Vervolgens wordt de wol eventueel geverfd. ZAZU Amsterdam gebruikt verf die niet-toxisch is, dat betekent dat er geen stoffen in voorkomen die slecht zijn voor de gezondheid en het milieu.  Verven is niet per se nodig, want alpaca wol heeft van nature al 22 prachtige kleuren. Na het drogen wordt de wol gesponnen. Meestal met machines, maar er zijn nog gemeenschappen in Ecuador die de wol met de hand spinnen. Dat geeft een super bijzonder effect.

Dan gaat de gesponnen wol de volgende stap van het productie-proces in. De alpaca wol kan worden geweven tot stof, die wordt gebruikt om kleding van te maken. Of, de wol wordt gedraaid in strengetjes of gevlochten tot een soort van koordje. Dan heb je de klassieke wol die gebruikt wordt om te breien.

Dutch design en Ecuadoriaans vakmanschap

Wij van ZAZU Amsterdam bezorgen na inkoop de wol bij onze breisters in Ecuador. Zij verwerken de alpacawol tot prachtige kledingstukken, waarbij ze gebruik maken van eeuwenoude breitechnieken. De breisters, vaak arme, ongeschoolde vrouwen, ontvangen een meer dan marktconform salaris voor hun werk. Bovendien kunnen ze hun werk vanuit huis doen en zo voor hun kinderen blijven zorgen.

Onze designs zijn stijlvol en modern, echt Dutch design. In het begin hadden de breisters wat moeite met onze modellen. Ze hadden bijvoorbeeld nog nooit van oversized kleding gehoord of vleermuis-mouwen en verklaarden ons bijna voor gek. Regelmatig werden we gebeld door bezorgde breisters die bang waren dat niemand de vesten wilde kopen.

Doe mee met onze crowdfundingcampagne

Dat bleek gelukkig mee te vallen. Tijdens onze crowdfundingcampagne die nu loopt bij oneplanetcrowd.com hebben we al bijna 65% van de eerste collectie verkocht!

Nieuwsgierig? Je kan nu nog een luxe ZAZU Amsterdam item aanschaffen met korting! Zo maak jij de lancering van onze eerste collectie voor vrouwen mede mogelijk. De campagne loopt nog twee weken en sommige modellen zijn al uitverkocht. Wees er dus snel bij! Klik hier  en doe mee met onze campagne.