Door Giselijne Wolse, blogger Young & Fair

Zoals iedere vrijdag was ook deze vrijdagmiddag Young & Fair represented in Het Gegeven Paard in Utrecht. Ditmaal met bezoek uit het hoge noorden, namelijk: Yvonne Leenders uit Groningen! Mocht het je ontgaan zijn, wat ik me bijna niet kan voorstellen: sinds september is Young & Fair ook actief in Groningen. Aangezien het enthousiaste team waar Yvonne deel van uit maakt nu een halfjaar aan de slag is in Groningen, werd het hoog tijd voor een korte update. Wat wij natuurlijk vooral willen weten: hoe staat het met het Fair Fashion Festival?

Dit was voor mij een reden om eens kennis te maken met Yvonne, regiocoördinator van Young & Fair in Groningen en alvast een voorproefje te krijgen van wat we kunnen verwachten van het Fair Fashion Festival op zaterdag 14 mei.

received_10156715733325574Wie is Yvonne?

Met een achtergrond in International Business Management en een master in Finance is Yvonne (32) gaan werken bij een handelscoöperatie. Toen ze daar werkte heeft ze van dichtbij gezien hoe er op een oneerlijke, niet duurzame manier gehandeld kan worden. Ze dacht: “Dit kan beter en eerlijker, maar hoe?” Dankzij Stichting SEE (Social Enterprise Empowerment) kwam zij in contact met Iris Ackerman en Susanna Neleman die haar vroegen om in het bestuur te gaan van het Fair Fashion Festival in Utrecht. Dit heeft zij gedaan, waarna zij ook in het bestuur is gegaan van Stichting SEE. Deze bagage heeft zij meegenomen naar Groningen, waar zij op dit moment regiocoördinator is van Young & Fair in Groningen en in die hoedanigheid nauw betrokken bij het Fair Fashion Festival Groningen.Wat Young & Fair haar op dit moment al heeft opgeleverd: “Young & Fair heeft mij heel veel connecties opgeleverd. Het heeft echt mijn netwerk vergroot, waar ik heel blij mee ben.”

Hoe gaat het in Groningen?

Young & Fair begon klein in Groningen met 3 of 4 vrijwilligers: “In het begin hebben we vooral kleine evenementen georganiseerd. We zijn gestart met workshops en daar kwamen eerst echt heel weinig mensen op af.” Op dit moment loopt het goed en zijn ze druk bezig. Yvonne vertelt enthousiast: We zitten nu op een team van zo’n 15 vrijwilligers, waaronder ook het team voor het Fair Fashion Festival. Het is een jong team van mensen in de leeftijd van 17 tot en met 30 jaar, iedereen doet het vrijwillig naast zijn of haar studie of baan. Ik merk echt dat het leeft in Groningen, we worden steeds bekender!” Supergoed nieuws dus. Yvonne vertelt dat veel mensen zich aanmelden bij Young & Fair om actief te worden; communicatie en programmering functies zijn populair. “Als je wil leren: kom er bij! Het heeft mij geholpen in het vinden van een baan. We zoeken op dit moment nog partners die met ons samen willen werken.”

facebook_1458805085968

Fair Fashion Festival

Het Fair Fashion Festival Groningen is, hoe toepasselijk, op de World Fair Trade Day: zaterdag 14 mei in Het Paleis, een supermooie locatie net iets buiten het centrum. Yvonne vertelt dat er al heel veel winkels en merken meedoen, waaronder:

Mud Jeans
Van Hulley
O MY BAG
Kokotoko
ZichZach

En wat je nog meer kunt verwachten: drie modeshows in de grote zaal, een masterclass door Mud Jeans, een Fair Fashionista wedstrijd door StoereVrouwen, een markt, livemuziek en foodtrucks met heerlijk, eerlijk eten en drinken.

Houd je van fashion, eerlijke producten of lekker een markt afstruinen? Dan lijkt mij dit de ideale zondagmiddag besteding. Daarbij, het begint om 13:00 uur, dus je kunt lekker uitslapen. De entree is nog GRATIS ook.

Mocht je op de hoogte gehouden willen worden of laten weten dat je naar het Fair Fashion Festival gaat? Check dan hier hun facebookpagina.