Door Giselijne Wolse

Ontmoet Gijs!

Ontmoet Gijs!

Ik spreek af in Restaurant Gys met de enige echte Gijs Werschkull (34). Hij is medeoprichter van Gys, een biologisch en duurzaam restaurant, gevestigd aan de Voorstraat en Amsterdamsestraatweg en binnenkort (dit is nieuws!) zijn deuren opent aan de Nieuwe Binnenweg in Rotterdam! Tijdens zijn studies geschiedenis en geologie had Gijs al interesse in duurzaamheid. Hij wilde zich hier voor inzetten: “Wij kunnen als mensen op een betere manier met de wereld omgaan. Er is maar één wereld!” Vanuit deze gedachte zette hij samen met anderen een aantal jaar geleden Restaurant Gys op. Gijs gelooft in ondernemen: ”Niet te lang praten, maar doen!”

Restaurant Syr

Met een team van 25 vrijwilligers is een nieuwe sociale onderneming opgezet. Stichting Gys is gestart met Restaurant Syr. Restaurant Syr wordt een restaurant voor en door vluchtelingen. Het idee is als volgt: (verblijfsgerechtigde) vluchtelingen kunnen aan het werk in het restaurant, bijvoorbeeld in de bediening, in de keuken, afhankelijk van zijn of haar talenten. Vervolgens werken zij in een team waarvan de helft Nederlandse werknemers zijn en de andere helft vluchteling. Op deze manier krijgen vluchtelingen de mogelijkheid zich te ontwikkelen, te integreren in de samenleving en de taal te leren. Het gaat niet alleen om vluchtelingen uit Syrië, waarover Gijs zegt:

We richten ons op vluchtelingen, ook niet-Syrische vluchtelingen. We kijken bij de selectie naar affiniteit met horeca en ervaring in de keuken. Bij de Nederlandse werknemers wordt hier ook naar gekeken, ervaring in de zorg is dan een pré. Verspreid over een periode van 3 jaar hopen wij zo’n 30 tot 40 vluchtelingen in ons team te hebben. Daarna is het de bedoeling dat deze mensen aan het werk kunnen of een opleiding kunnen volgen. Wij helpen ze bij dit traject. Door gebruik te maken van ons netwerk en in samenwerking met andere instanties.”

Het team van Syr

Het team van Syr

Wat staat er op de kaart?

Naast het bieden van kansen op het gebied van opleiding en werk heeft Restaurant Syr ook een breder doel, mensen verbinden en lekker eten: “Het gaat om de verbinding tussen Nederlanders en vluchtelingen. Wij willen een zo groot en breed mogelijk publiek bereiken en met elkaar verbinden. Zo bieden we ook een cultureel programma aan. Het menu wordt een driegangen menu met verschillende hapjes, waarbij je kunt kiezen tussen zowel vlees als vega. Dit delen van de hapjes zorgt voor verbinding.”

Crowd about Now!

Om dit alles te realiseren is een crowdfundingcampagne opgezet. Een team van jonge enthousiaste vrijwilligers zet zich al maanden in om dit doel te realiseren. De crowdfundingcampagne is nog steeds aan de gang en ze zitten al op 40 procent! Dat restaurant gaat er dus wel komen. Het team heeft er vertrouwen in: ”Zodra de crowdfunding is gehaald gaan we van start. Ik ga morgen verder onderhandelen over een restaurant dat we willen gaan kopen: een plek in het hartje van het centrum van Utrecht. Deze lente gaat het open.”

Een bijdrage leveren

Investeer! Deel! En neem initiatief. Dat is wat je kunt doen als je ook een bijdrage wilt leveren aan Restaurant Syr. Met een team van zo’n 25 vrijwilligers kan Restaurant Syr jou hulp nog goed gebruiken: “We werken er allemaal hard voor. Het kost ons veel, maar het levert ook veel op. Het is een jong team. Iedereen doet dit er nog naast. Hoe je nog kunt helpen? Crowdfunden!”

Met Restaurant Syr wil Gijs laten zien dat je zonder de overheid, vanuit je eigen vermogen en met een enthousiast team een bijdrage kan leveren in deze wereld: “Ik wil graag laten zien dat je zelf iets kan opzetten. Het kan, maar je moet het wel doen!”

Doen dus! Hoe? Op de site kun je gemakkelijk jou geld investeren in dit bijzondere project. En voor meer informatie over het project ga je naar deze site.