Door Regine Nusselein, trendwatcher duurzaamheid bij Care Ware Company

Weten we voordat we een product aanschaffen eigenlijk wel genoeg over de herkomst, het fabricageproces en de milieubelasting? We zijn allemaal kritischer geworden als we iets kopen, kennis is daarbij een voorwaarde.

Neem kleding, het fabriceren ervan is een arbeidsintensief proces. Het hele traject wordt altijd door verschillende bedrijven uitgevoerd: een grote belemmering voor de transparantie. Even in vogelvlucht het proces: de grondstof levert een vezel, die wordt eerst verbouwd door boeren of industrieel gemaakt in de fabriek. De volgende stap is het maken en spinnen van garen. Van garen worden de stoffen gemaakt, door middel van weven of breien. Als de stoffen klaar zijn worden ze geverfd of bedrukt. Dan is het eindelijk tijd voor de finale: het maken van het kledingstuk zelf.

Kennis over grondstoffen

Het proces begint dus bij een grondstof. De keuze van het materiaal is in veel gevallen bepalend voor wat er van gemaakt wordt. Als we meer willen weten over kleding is kennis van grondstoffen belangrijk. Van bijna alles kun je stoffen maken. Toch is de variatie niet zo groot en dat heeft alles te maken met het fabricage proces wat daarop volgt. Grofweg kunnen we grondstoffen in drie groepen verdelen: de natuurlijke, de semi-natuurlijke en de 100% synthetische grondstoffen.

  • Natuurlijke vezels komen van bast en zaad. Katoen en kokos zijn zaadvezels. Linnen, hennep en brandnetel zijn bastvezels. Onder de natuurlijke grondstoffen valt ook de wol van het schaap. En er zijn meer dieren met haar waar we mooie textiel van kunnen maken zoals van geiten, kamelen, lama’s en natuurlijk de zijderups.
  • Kunstmatige geproduceerde vezels zijn er ook in vele soorten. Viscose bijvoorbeeld wordt kunstmatig gemaakt. Toch wordt het een half synthetische vezel genoemd omdat de basis een natuurlijke grondstof is, namelijk houtresten en afval van de katoenpluis. Als die vloeibaar gemaakt worden en vervolgens als spinvloeistof door een spindop gespoten wordt ontstaat er een eindeloos lange draad: viscose garen! Een 100% synthetische vezel zoals polyamide, polyester en acryl word helemaal kunstmatig gemaakt uit granulaatkorrels.

Keuze en nieuwe opties

  • downloadWil je een duurzame grondstof kiezen dan is organische geteeld een goede keuze. Er is hiervoor een internationaal gecertificeerd label GOTS (Global Organic Textile Standard).
  • Verschillen blijven bestaan omdat elke vezel anders is. Zo is linnen bijvoorbeeld altijd milieuvriendelijker dan katoen. Linnen heeft namelijk in het gehele proces veel minder water nodig en minder chemicaliën.
  • In hergebruik grondstoffen bepaalt de techniek de schaal van duurzaamheid. Mechanische recyclde polyester is duurzamer dan chemische recycling. In bamboe is bamboe/lyocell duurzamer dan bamboe/viscose.

Weg van bezit: ontspullen.

De nieuwe richting is het einde van bezit. Het accent ligt op gebruik. In de ICT wereld doen ze het al volop. Als je bedenkt dat een gemiddelde vrouw 30 % van haar kledingkast al een jaar niet gedragen heeft lijkt ‘tijdelijk bezit’ een goede optie. Delen, lenen, leasen, inruilen en uitruilen: het is een nieuwe richting om anders om te gaan met je kledingkast. Het accent komt op gebruik van dat kledingstuk te liggen niet op het bezit.

Inmiddels is in Zwitserland de eerste totaal afbreekbare jeans geboren. Freitag is het merk. De broek is voor 100% in Europa gemaakt, dat is bijzonder. De grondstof is biologische hennep: een oeroud en beresterk gewas. De eerste spijkerbroeken ooit waren van hennep gemaakt en werden niet voor niets als werkbroek gebruikt. Als je Freitag echt versleten is, kun je hem zelf ontspullen en op de composthoop gooien. Hij is na 3 maanden totaal verteerd! Nee, hij heeft natuurlijk geen rits, maar knopen. Die monteer je er zelf op en ook weer af als je hem in je tuin op je composthoop ten grave draagt!

Verandering

We zitten in een transitieproces. Met inspirerende voorbeelden voor een hoopvolle toekomst waarin we van kleding & mode kunnen blijven houden. Want dat het anders moet staat vast. Met meer kennis en kunde van de industrie en onze eigen kritische houding gaat dat lukken.

Wil je meer weten over eerlijke mode? Wist je dat er naast het jaarlijkse Fair Fashion Festival in de herfst in Utrecht dit jaar ook voor het eerst een lente editie van het Fair Fashion Festival is op 14 mei in Groningen? Regine Nusselein is trendwatcher duurzaamheid bij de Care Ware Company. Op 14 mei geeft zij speciaal voor Young & Fair een masterclass waarin ze onze kennis bijspijkert over de grondstoffen van (eerlijke) mode, aankoop en onderhoud van onze garderobe.