Door Eline Heirman, coördinator van het Young & Fair reisteam

1105Namasté!

Laat ik mijzelf even voorstellen: Mijn naam is Eline, ik ben coördinator van de projectgroep die een prachtige Young & Fair Reis naar Nepal gaat organiseren. In het ‘normale’ leven ben ik student aardrijkskunde. Jaren geleden werd ik door een meisje dat ik via via kende aangesproken. Zij had stage gelopen in Nepal. Ze vond het echt een land voor mij, zei ze. Ik was benieuwd, want ik vond het bijzonder dat iemand die mij nauwelijks kende mij zo’n specifieke reistip gaf. Bij toeval zag ik een paar weken later een aflevering van “Most Dangerous Roads” in Nepal. Ik was op slag verliefd op de hoge bergen, de prachtige rijstvelden. Maar het was vooral de reactie van de presentatoren die mij raakte. Zij zeiden geëmotioneerd: “De gastvrijheid en vriendelijkheid van deze mensen is onbeschrijfelijk. Dit had ik veel eerder moeten doen. Dit heeft mijn leven veranderd”. Door deze woorden stond Nepal ineens nummer 1 op mijn bucketlist.

IMG_1522Bloedmooi…

Inmiddels ben ik twee keer in Nepal geweest en ik weet zeker dat ik het land zeker nog vaak ga bezoeken. Het land heeft mij oprecht veranderd. Hier besloot ik docent te willen worden en hier leerde ik genieten van de kleine dingen in het leven. De geur die hangt in Nepal, zal je altijd bijblijven. Het ruikt er naar bloemen, wierook en lekker eten. Overal klinken belletjes. De mensen lopen rond in de meeste kleurrijke gewaden. Enorme wolken omarmen de kilometers hoge bergen. De rijstvelden zijn er groen. Getoeter overal, hoge huizen. De bussen hangen vol met verlichting, foto’s, kleedjes met kwastjes en vrolijke Bollywoodmuziek schalt door de speakers. Er zitten mensen in de bus, op de bus, aan de bus. De mensen lachen en knikken naar je. De tempels zitten vol met apen. Er is zelfs een heuse swimmingpool for monkeys! Overal hangen gebedsvlaggetjes in allerlei kleuren. Op straat zitten mensen onder bomen te kletsen onder het genot van heel veel kopjes moerzoete milktea. Er is zoveel te zien.

IMG_3319…straatarm…

Nepal is één van de armste landen ter wereld. De meeste mensen werken er in de landbouw en er is weinig industrie. Ze gaan vroeg naar bed, staan vroeg op en werken hard. Het land is een mix van veel verschillende culturen. Zo wordt voornamelijk het hindoeïsme aanhangen, maar ook het boeddhisme, het christendom en de islam. De mensen aanbidden vaak diverse goden of leermeesters, ook uit andere religies. Op veel plekken klinkt boeddhistische muziek en op elke hoek van de straat staat wel een tempel. ’s Morgens zijn er in de kloosters en in openbare parken groepsmeditaties waaraan iedereen mee mag doen.

IMG_20151223_075211… en poeslief

Misschien komt het door de toewijding aan het geloof, misschien zit het gewoon in ze: de mensen in Nepal zijn onbeschrijfelijk vriendelijk. Wat zijn ze vrolijk, lief en gezellig. Voor mij was dit de grootste cultuurshock. Ik verbaasde me erover dat wij onze westerse wereld zo ontwikkeld vonden, terwijl wij onszelf dagelijks voorbij rennen, elkaar vergeten en van elkaar verwateren. Is ontwikkeling het streven naar rijkdom, naar het westerse voorbeeld? In Nepal leeft men met de dag, probeert men te genieten van ieder moment en worden problemen opgelost met meditatie en zelfreflectie. Ik herinner me nog goed dat ik met reisgenoten door een dorpje heen liep en dat een lokale jongere tegen ons zei: “Waarom lopen jullie zo hard? Hebben jullie haast? Jullie vergeten om je heen te kijken!” Hij had gelijk.

Ga mee!

In April 2015 werd Nepal opgeschrikt door een allesverwoestende aardbeving. Gelukkig vond deze plaats om 12 uur ’s middags op zaterdag, de vrije dag in Nepal. Alle scholen en kantoren waren deze dag gesloten. Helaas zijn er duizenden mensen omgekomen en kwam de noodhulp langzaam op gang. Tijdens mijn laatste bezoek aan Nepal, in december 2015 was er helaas nog weinig veranderd. Huizen werden ondersteund met houten palen, mensen ruimde puin. Nog dagelijks zijn er naschokken te voelen. Gelukkig blijven de Nepalezen optimistisch en geloven ze in een mooie toekomst. De belangrijkste bron van inkomsten in Nepal is het toerisme. Juist nu is het belangrijk om Nepal te bezoeken. Ook eerlijke handel speelt hierbij een belangrijke rol. Door een eerlijke prijs te betalen voor goederen en diensten kunnen lokale boeren en vrouwen zich ontwikkelen. Hierdoor kan armoede verslagen worden: een belangrijk fenomeen wat we zeker ook tijdens de reis zullen gaan belichten. Ga jij mee?

Van de hoofdstad Kathmandu, die uit drie afzonderlijke, koninklijke steden bestaat, vol met tempels, winkeltjes, gezellige restaurantjes en leuke wijken, tot aan de badplaats van de Himalaya, Pokhara, waar je kunt varen, zwemmen,  hiken en paragliden en een trekking door de Himalaya kunt maken, tot de theetuinen in het oosten van het land, de Everest regio, de nationale parken vol olifanten, tijgers en krokodillen niet te vergeten. Nepal is in alle opzichten een parel en zeker een bezoek waard. Wedden dat je er nooit meer weg wilt? 😉

 

Alle foto’s  in deze blog zijn gemaakt door Eline zelf.