Door Iris Vrijsen, coördinator communicatieteam Young & Fair

14 februari is het weer zover: Valentijnsdag, een dag waarop geliefden elkaar extra aandacht geven met cadeautjes, bloemen of kaarten, door velen gezien als een commercieel, uit Amerika overgewaaid fenomeen. Vooral chocola, lingerie en sieraden doen het altijd weer goed als blijk van liefde. Wij willen op de Dag van de Liefde ook graag stilstaan bij hoeveel liefde er wordt gegeven aan de mensen die deze cadeauartikelen produceren en hoe liefdevol er met onze aarde wordt omgegaan bij de productie van deze liefdesgeschenken. Daarom hebben we in deze blog voor jullie een aantal tips op een rijtje gezet voor cadeaus om aan je geliefde te geven die daarnaast ook geproduceerd zijn met liefde. Zodat je niet alleen iets liefs doet voor je vriend, vriendin of geheime liefde, maar ook voor de makers van je cadeau en de natuur! Een chocoladereep gemaakt door mensen die een goed loon krijgen en onder goede arbeidsomstandigheden werken, bloemen die niet met chemicaliën bespoten zijn, kaarten waar geen bossen voor zijn gekapt en die niet gebleekt zijn met schadelijk bleekmiddel en sieraden van fairtrade goud. Hieronder geven we je tips voor een fair en liefdevol Valentijn!

Bloemen

Eerlijke Bloemenlogo van Albert Heijn

Eerlijke Bloemenlogo van Albert Heijn

Voor een mooie bos eerlijke rozen hoef je niet ver te zoeken. Alle in de Albert Heijn verkochte Afrikaanse rozen zijn ingekocht bij kwekers die beschikken over keurmerken, zoals MPS-SQ en ETI. Deze kwekers zorgen voor goede arbeidsomstandigheden voor hun medewerkers en voldoen aan belangrijke milieuvoorwaarden. De bloemen zijn te herkennen aan een logo waar ook een link naar een website met meer informatie over deze bloemen opstaat. Albert Heijn werkt hiervoor samen met ontwikkelingsorganisatie Hivos. Hivos heeft onlangs ook de FairTrade Bloemengids gelanceerd. Hier vind je winkels die eerlijke bloemen verkopen en deze bloemen duidelijk te onderscheiden aan de consument aanbieden.

Kaarten

Kaartje Craft Aid

Kaartje Craft Aid

Voor een mooie kaart bij je bos eerlijke rozen kan je onder andere terecht bij Natuurvoedingswinkels en Wereldwinkels. Koop je liever je fairtrade kaart online? Dan kan je bijvoorbeeld op deze site terecht. Voor €2,49 koop je hier Valentijnskaarten van Craft Aid: een non-profitorganisatie gericht op het welzijn van mensen met een beperking op Mauritïus. Een dubbele blijk van liefde dus!

Wil je liever een kaart kopen met een verassing voor je geliefde? Dankzij WAAR kan je je liefste verrassen met een kaartje met een verleidelijk cadeautje. Jouw Valentijn kan met de kaart een Tony’s Chocolonely reep komen ophalen bij WAAR. Extra detail: WAAR doet de kaart voor je op de post! De kaart en reep kosten samen €1,95. Dat is nog goedkoper dan alleen een reep.

Kaartje WAAR

Kaartje WAAR

Chocola

Je kan ook op een andere manier voor een reep van Tony’s Chocolonely gaan voor Valentijn. Eerlijk en heel erg lekker. Wil je je écht uitsloven voor je Valentijn? Ontwerp dan voor €4,99 je eigen wikkel voor de chocoladereep in de webshop van Tony’s Chocolonely! Hieronder een voorbeeld van mijn ontwerp!

Ontwerp van eenTony Chocolonelywikkel door Iris

Ontwerp van een Tony Chocolonelywikkel door Iris

Andere duurzame en eerlijke chocolade-ideeën zijn de bonbons van Booja-Booja. Deze bonbons zijn naast biologisch ook 100% plantaardig en glutenvrij. Bij de biologische supermarkt kan je terecht voor bonbons van het Belgische merk Belvas.

Sieraden

Eerlijke oorbellen

Eerlijke oorbellen

Geef je je lief liever iets anders dan de gebruikelijke bloemen, kaartjes en chocola? Bij Julia Otilia Organic Jewellery kan je mooie duurzame en fairtrade sieraden kopen, ook voor mannen. Ze werkt alleen maar met natuurlijke materialen en gebruikt fairtrade zilver en goud. Speciaal voor Valentijnsdag kan je op aanvraag deze prachtige 14 karaats gouden oorknopjes bestellen via het contactformulier op haar website.

Lingerie

Mooi voor hem van Saint Basics

Mooi voor hem van Saint Basics

Saint Basics heeft deze maand haar nieuwe kleurrijke Tencel ondergoedlijn gelanceerd. Kleurrijke boxershorts voor mannen en slips en hipsters voor vrouwen. Romantisch in unisex ondergoed of liever allebei je eigen stijl en kleur, met de 27 nieuwe stijlen is alles mogelijk. De Tencel wordt gemaakt van duurzaam geteelde eucalyptusbomen.

Of je kan gaan voor een stoere mannenboxershort van A-dam Underwear. A-dam Underwear verkoopt boxershorts van biologisch katoen en heeft daarnaast regelmatig acties om goede doelen te steunen. Zo brachten ze een speciale Movember boxershort uit en sponsorden ze de Underwearrun. Een dubbelgoed cadeau dus!

We hopen dat jullie met deze tips een FAIR Valentijn zullen hebben en we horen graag van jullie welke cadeaus om FAIRliefd op te worden jullie aan je geliefden hebben gegeven!

Een fijne Valentijnsdag en veel liefs van ons!