Door Hilda van Reeuwijk, organisatie Young & Fair Reis

 

Rood, geel, oranje

Droogte, geweld, aanslagen, malaria

Ticket, reistijd, wegennet, inentingen, visum

Goud, bloemen, koffie, thee, bananen, kokosnoten

 

Na een enthousiaste start waar alles voor mij nog in kannen en kruiken leek wordt het opeens onrustig. Ik zag het helemaal zitten om naar Ethiopië te gaan: de koffie achterna! Als groot koffieliefhebber en  reisfanaat stuiterde ik van opwinding. Ethiopië, daar ben ik nog niet geweest! Maar al snel komen de zorgen. Nieuwsberichten van extreme droogte waardoor grote delen van het land in hongersnood terecht zullen komen. Mensen die moeten overleven gaan soms tot extremen. Wat betekent dit voor toeristen?

Gevolgd door berichten van demonstraties die gepaard gaan met veel geweld. Dat kan niet goed zijn. Ik word geïntroduceerd in de wonderenwereld van de kleurcodes in het reisadvies. Grote delen in Ethiopië zijn met de kleur rood gecodeerd: negatief. We moeten besluiten dat de reis niet naar Ethiopië zal gaan.

Dan barst de landenstrijd los. Welk land wordt het? Kenia, met haar bloemenindustrie? Sri Lanka, waar ze onder andere thee en kokos hebben? Ghana, het land van goud en chocola? In Peru op bananenavontuur? Ga zo maar door. De landen vlogen mij om de oren. De één nog leuker dan de ander. Alle voor- en nadelen vlogen over tafel. Van kleurcodes tot veiligheid en ziektes. Van visums en inentingen tot interessante fairtrade producten.

 

Op zoek naar de thee (en nog veel meer) in Nepal!

Op zoek naar de thee (en nog veel meer) in Nepal!

Na een goede afweging tussen al deze voor en nadelen werd de grote winnaar….

…*tromgeroffel*…

Nepal!

Het geboorteland van Boeddha. Het land van suikerriet, thee, vilten hebbedingetjes en de wasschillen van Seepje. Een land met een rijke cultuur en een enorme diversiteit van fairtradeproducten. Maar ook een land waar na de aardbeving van 2015 weer veel opgebouwd moet worden. Naast het bezoeken van projecten en het ervaren van cultuur zal de reis ook bijdragen aan de lokale economie.

Hoe fair kun je gaan?

Wat we allemaal precies gaan doen zal de komende weken steeds duidelijker worden. Stap voor stap organiseren we een prachtreis. We zullen je zo goed mogelijk op de hoogte houden van alle ontwikkelingen.

Ik heb er al heel veel zin in! Jij hopelijk ook.

Hoe fair wil jij gaan?