Fair door het leven
In de blogreeks ‘Fair door het leven’ nemen we elke maand een levensfase met je door en laten we zien hoe je die op een eerlijke en duurzame manier kunt aanpakken. Na onze stukken over een duurzame verloving, opvoeding en pensioen is het nu tijd voor onze laatste blog in deze reeks: een faire uitvaart. Ook hier heb je veel mogelijkheden om over na te denken.

Wie tijdens zijn leven een steentje bijdraagt aan een duurzame wereld, wil het misschien ook op een faire manier afsluiten. Dit klinkt misschien nog héél ver weg en vaag, maar de vraag naar een duurzame uitvaart groeit en er zijn genoeg opties om je afscheid milieuvriendelijk te maken.

De gebruikelijke mogelijkheden
Op dit moment heb je in Nederland drie keuzes als je nadenkt over je uitvaart. Zo kun je volgens de Wet op de lijkbezorging kiezen voor begraven, cremeren of ter beschikking stellen van de wetenschap. Voor begrafenissen en crematies worden soms al duurzame kisten gebruikt, zoals bij GreenLeave. Deze vereniging van uitvaartondernemers biedt onder andere de landschapskist aan. “Dit hout wordt verkregen uit onderhoudswerkzaamheden door landschapsbeheerders in Groningen, Friesland en Drenthe. Het hout wordt milieuvriendelijk bewerkt door lokale ondernemers”, aldus Evert de Niet, voorzitter van GreenLeave en directeur van Algemeen Belang Uitvaartverzorging. De ondernemers die aangesloten zijn bij GreenLeave gebruiken daarnaast LED-verlichting, streven naar een maximale CO2-uitstoot van 110 gram per kilometer van de rouwauto’s en gebruiken fair trade koffie, thee en papier.
begraafplaats
Bij een begrafenis kun je daarnaast kiezen voor een natuurbegraafplaats. Hierbij wordt je begraven in een natuurgebied en kan je in volledig afbreekbare materialen worden gehuld, zoals een biologische lijkwade of een kist gevlochten uit wilgentenen (of duurzaam hout).

Als je kiest voor een crematie kun je ook aangeven dat je milieuvriendelijkheid hoog in het vaandel hebt staan. “Wij dagen leveranciers altijd uit om op zoek te gaan naar duurzame oplossingen”, aldus De Niet. “We kijken naar hoe we de gas- en energietoevoer kunnen verminderen, giftige stoffen kunnen vermijden en hernieuwbare grondstoffen kunnen inzetten.” Daarnaast kun je bij verschillende dienstverleners een urn uit volledig afbreekbare materialen uitzoeken.

Tot slot kun je kiezen om je lichaam ter beschikking van de wetenschap te stellen. Hierbij kun je van groot belang zijn voor anderen en komen de milieubelastende gevolgen van een begrafenis of crematie niet aan de orde.

Alternatieven
Als het aan uitvaartorganisatie Yarden ligt, wordt er nog een optie aan de Wet op de lijkbezorging toegevoegd: resomeren. Bij deze vorm wordt het natuurlijke ontbindingsproces van het lichaam versneld, zodat er na drie uur niets meer over is dan een vloeistof en broze botten. Resomeren wordt ook wel bio-crematie genoemd en is legaal in Canada en Amerika. Yarden wil deze vorm ook in Nederland invoeren. “We willen mensen meer keuzevrijheid geven over hun uitvaart en hen een nieuwe milieuvriendelijke optie aanbieden”, vertelt John Heskes, manager innovatie bij Yarden. “TNO heeft in opdracht van onze uitvaartorganisatie onderzoek gedaan naar welke vorm het meest duurzaam is: begraven, cremeren, resomeren en cryomeren*.” Hierbij werd gekeken naar grondgebruik, CO2-uitstoot, energieverbruik, grondstofverbruik, enzovoort. “Het onderzoek bevestigt dat resomeren veel duurzamer is dan begraven en cremeren”, aldus de manager innovatie.

Ethische kwestie
Toch staat niet iedereen te springen om resomeren als toevoeging aan de huidige wet, zoals de voorzitter van GreenLeave: “Ik denk dat er bij resomeren en cryomeren* geen ritueel meer is om afscheid te nemen. Dat wordt naar mijn mening volledig vergeten.” De Niet begrijpt echter dat dit een ethische kwestie is. “Cremeren was vanuit sommige religies eerst ook uit den boze, maar sinds de wet is veranderd hangt er geen taboe meer omheen.”

tijdYarden laat nu in samenwerking met het Ministerie van Binnenlandse Zaken een marktonderzoek doen, waarbij gekeken wordt naar de consumentenvraag van resomeren. Heskes: “Begin volgend jaar verwachten we de uitkomsten. Als hieruit blijkt dat resomeren een draagvlak heeft bij consumenten, dan hopen wij dat de Wet op de lijkbezorging binnen afzienbare tijd aangepast kan worden.”

Young & Fair sluit hiermee haar blogreeks ‘Fair door het Leven’ af. Wil je weten waar onze rubriek begon? Lees dan de stukken over een duurzame studententijd, vakantie en carrière.

*Bij cryomeren wordt het lichaam bevroren. Door kleine trillingen valt daarna het lichaam uiteen. Cryomeren zou volgens het eerdergenoemde onderzoek van TNO (in opdracht van Yarden) net als resomeren duurzamer zijn dan begraven of cremeren. “Maar omdat het proces alleen in theorie bestaat en er nog nergens ter wereld cryomeren in de praktijk wordt gebracht, ligt bij Yarden de focus op resomeren”, aldus Heskes.