Ontwerp van Jana Rousakov

Ontwerp van Jana Rousakov

Het Fair Fashion Festival komt er weer aan! Dat betekent een dag vol interessante masterclasses en workshops, een hippe kledingmarkt én een bijzondere modeshow. Young & Fair sprak twee ontwerpers van de FFF-modeshow over het verhaal achter hun kleding.

Het Fair Fashion Festival staat in het teken van eerlijke en duurzame kleding. Als twee mensen daarover kunnen meepraten, dan zijn het Jana Rousakov en Fenny Faber wel. Rousakov zette in 2012 haar modemerk House of Philana op en Faber richtte in 2008 het label FENNY FABER op.

Wat misten jullie in de Nederlandse mode toen jullie je eigen label begonnen?Rousakov: “Ik miste een goede prijs/kwaliteit/exclusiviteitverhouding. Ik zag dat veel dure kleding het ‘made in China’ label had en dat zelfs kleding van 1000 euro van 100% polyester was gemaakt. Dat klopte naar mijn mening niet. Daarnaast wil ik kleding die niemand heeft, maar veel grote merken doen aan massaproductie. Ik wilde daarom subtiel onderscheidende ontwerpen maken, waarvan je zeker weet dat ze lang meegaan.”
Faber: “Ik miste niet per se wat in de Nederlandse mode. Ik heb de opleiding HKU Fashion Design gedaan en kreeg opdrachten aangeboden van een kledingwinkel en een theater. Zo ben ik er in gerold. Hierna ben ik voor mezelf begonnen.”

Ontwerper Jana Rousakov

Ontwerper Jana Rousakov

Op welke manier speelt duurzaamheid een rol in jullie ontwerpen?
Rousakov: “Mijn ontwerpen worden in Nederland gemaakt, hierdoor hoeft er geen kleding vanuit Azië te worden ingevlogen. Ik maak geen voorraden kleding, zodat ik overproductie voorkom. Omdat ik met een eenmansatelier werk, worden alle ontwerpen handgemaakt en de stoffen zuinig gesneden. Hier door creëren we zo min mogelijk afval en wordt de stof goed benut. Tot slot koop ik vaak stof in die bij andere designers en grote merken overblijft, ook wel restpartijen en ‘dead fabrics’ genoemd. Ik hergebruik deze stoffen en koop daarnaast biologisch katoen en diervriendelijk wol in.”
Faber: “Voor mij geldt grotendeels hetzelfde: ik produceer mijn collectie in Nederland, koop restpartijen en omzeil overproductie. Mijn ontwerpen zijn kwalitatief hoogstaand en niet aan een seizoen, rage of trend gebonden, waardoor je mijn kleding langer kunt dragen.”

Ontwerper Fenny Faber

Ontwerper Fenny Faber

Waar halen jullie je inspiratie vandaan?
Rousakov: “Mijn inspiratiebronnen verschillen vaak per collectie. Laatste tijd haal ik veel uit foto’s van de jaren ’40. Vooral de stijl van sterren als Marlene Dietrich en Katharine Hepburn inspireert mij. Zij wisten het perfecte mix van masculien en feminien te maken in hun kleding. Dat is ook wat ik met PHILANA wil bereiken, om vervolgens daarmee een tijdloze look creëren. Daarom gebruik ik voor mijn kleding niet per se alleen damesstoffen, maar ook veel stoffen die voor de herenkleding zijn bedoeld.”
Faber: “Ik gebruik juist alles behalve kleding voor mijn inspiratie. Mijn ontwerpen kenmerken zich door geometrische vormen en patronen. Ik houd van minimalisme en dat zie je in mijn ontwerpen terug doordat er geen opsmuk of poespas is toegevoegd. Het gaat echt om de essentie van één kledingstuk.”

Ontwerp van Fenny Faber

Een ontwerp van Fenny Faber

Heb je nog meer vragen voor deze ontwerpers? Maak dan op het Fair Fashion Festival kennis met ze op de kledingmarkt waar Rousakov een sample sale houdt of tijdens de workshop ‘ReDesigning, tas of col’ die Faber  samen met mode- en textielontwerper Heidi Long geeft.

Beeld:  Charlotte Steunebrink, Angela Haas en Fenny Faber