Fair door het leven_graphic_trouwen

engagement-1313444-1280x960In de blogreeks “Fair door het leven” nemen we elke maand een levensfase met je door en we laten je zien hoe je die op een beetje eerlijke en duurzame manier kunt overleven. We beginnen bij de studententijd en zullen over een aantal maanden ophouden waar we allemaal eindigen: bij onze laatste maanden. Elke fase van het leven heeft andere uitdagingen. Deze maand: hoe kun je je fair verloven?

Als je je vriendin of vriend ten huwelijk wilt vragen, gieren er waarschijnlijk al genoeg zenuwen door je lijf heen. Een schuldgevoel over je niet zo duurzame aanpak kun je er dan waarschijnlijk niet bij hebben. Wij geven je daarom een paar praktische duurzame tips die je gelijk kunt toepassen.

De ring
De verlovingsring is misschien wel het belangrijkste en lastigste onderdeel van je aanzoek. De maat van de ring en de smaak van je vriendin of vriend komen natuurlijk nogal nauw. Gelukkig zijn er voor een duurzame insteek genoeg opties. Zo kun je een gouden ring kopen met het Fairmined keurmerk van Alliance for Responsible Mining. Dit keurmerk zorgt ervoor dat goud op een eerlijke, veilige en ecologische manier wordt gewonnen en verwerkt. Hierdoor ontvangen mijnwerkers een eerlijk salaris en kunnen ze op een veilige manier hun werk doen. Verschillende juweliers in Nederland verkopen sieraden van Fairmined. Organisatie Solidaridad heeft hiervan een handig overzicht gemaakt.

Als je voor een ring met diamanten wilt gaan, kun je kiezen voor een tweedehands edelsteen (bijvoorbeeld van een familie-erfstuk). Wil je liever een nieuwe steen kopen, zorg er dan voor dat deze conflictvrij is. “Er bestaan bijvoorbeeld gecertificeerde diamanten uit Canada. Dit is een betere optie dan diamanten uit ontwikkelingslanden, gezien de striktere wetten en controles op milieuvoorschriften en de arbeidsomstandigheden in Canada”, vertelt Susan Gerritsen-Overakker, oprichter van de website Duurzame Bruiloft.

Een ander duurzaam alternatief is het hergebruiken van oude sieraden. Zo kun je ze bij een juwelier laten omsmelten tot een verlovingsring.

De locatie
De plek waar je haar of hem het ja-woord vraagt verschilt per persoon. Toch zetten we een aantal mogelijkheden voor je op een rijtje, te beginnen bij een restaurant. Mocht je tijdens een diner je vriendin of vriend ten huwelijk willen vragen, kies dan voor fair trade of biologische eetgelegenheden. Culinair platform Puur! uit eten heeft alle hotspots voor je op een rijtje gezet, zodat kiezen een eitje wordt.

Je kunt je vriendin of vriend ook verrassen door hulp vanuit de lucht te vragen. Zo kun je een vliegtuig laten rondvliegen met het spandoek ‘Wil je met me trouwen?’. Als jullie wat avonturierijker zijn ingesteld kun je ook kiezen voor  een parachutesprong, waarbij er met enorme letters ‘Wil je met me trouwen?’ op de grond staat. Om de CO₂-uitstoot van deze benaderingen te compenseren kun je via de website van stichting Trees for All een boom (of meerdere) laten planten. Dat kan op jullie favoriete plek in Nederland, maar ook in het buitenland.

Met huwelijksaanzoeken kun je echter alle kanten op. Wie zegt dat een video waarin je haar of hem ten huwelijk vraagt niet geweldig kan uitpakken? Je aanstaande zal waarschijnlijk een wandeling langs allerlei plekken die haar of hem aan jullie samen doet herinneren ook erg waarderen. Maak het speciaal (en duurzaam)!

Romantiek
En over speciaal maken gesproken, heb je al over de romantische touch nagedacht? Voor een bos fair trade rode rozen heeft organisatie Hivos de Eerlijke Bloemengids opgesteld. Hier kun je alle bloemisten bij jou in de buurt vinden die fair trade bloemen verkopen. Voor fair trade kaarsen kun je in verschillende (web)winkels terecht, zoals Kaarsen-Online.

candle-light-2-1425870-1279x1705Als je een wandeling over het strand wilt maken kun je fair trade wijn meenemen (voor bij een picknick of een zonsondergang). En wil je een nieuw duurzaam overhemd aanschaffen voor de gelegenheid? Kijk dan onder andere op Sincero, de Wehkamp premium selection of Re-5.

Dit waren onze tips. Veel succes met je aanzoek! En heb je zelf ook nog goede, duurzame suggesties? Laat het ons dan vooral weten in de comments.

P.S. Heeft zij of hij ja gezegd? Gefeliciteerd! In dit artikel van OneWorld vind je handige tips om een duurzame bruiloft te organiseren.