Fair door het leven_graphic_trouwenDoor: Linda Flens.

In de blogreeks “Fair door het leven” nemen we elke maand een levensfase met je door en we laten je zien hoe je die op een beetje eerlijke en duurzame manier kunt overleven. De studententijd hebben we gehad, net als de duurzame vakantie. Daarna gingen we zo eerlijk mogelijk aan het werk, en volgde een duurzame verloving. Deze maand is de beurt aan: de verzorging van je baby. 

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: kinderen en duurzaamheid, dat is een lastige combinatie. Kleding waar ze na een seizoen uitgegroeid zijn, speelgoed, en natuurlijk de luiers. Heel veel luiers. Zo’n 1000 kilo per kind voor de hele luierperiode. Helaas kun je er ook niet zonder, maar gelukkig is er tegenwoordig wel een hele ruime keuze in wasbare luiers. En voordat je denkt, gatver, is dat niet vies? En heel veel werk? Dat valt in de praktijk reuze mee. Omdat er zoveel keuze is, zal ik in dit artikel uitleggen welke type luiers er zijn, en wat je kunt doen om voor jezelf de beste en meest duurzame keuze te maken.

De meest makkelijke (maar ook wat prijzigere) variant is de alles-in-1 voorgevormde luier. Het ziet er uit als een wegwerpluier, en is ook net zo makkelijk bij het verschonen. Zo is er een luier gemaakt van Oeko-tex gecertificeerd katoen. Daarnaast zijn deze luiers er in allerlei leuke kleuren en patronen.

Er zijn ook voorgevormde luiers waar een overbroekje overheen moet. Deze zijn iets voordeliger. De overbroekjes kun je, nadat je ze even hebt laten luchten, enkele keren opnieuw gebruiken -als ze niet vies zijn geworden natuurlijk. De overbroekjes zijn heel goed verstelbaar, waardoor je ze voor de hele luierperiode kan blijven gebruiken. Een voorbeeld hiervan zijn de Tots Bots, die in Engeland en Schotland worden gemaakt van eerlijke en duurzame grondstoffen.

Verreweg de voordeligste optie, maar waar ook en beetje handigheid voor nodig is, zijn de prefold luiers die je zelf om je kindje heen vouwt. Deze zijn vaak goed aan de passen op de grootte van de baby. Ze zijn bovendien niet zo dik, wat voor de hele kleintjes wel zo prettig is. Hierbij gebruik je ook een overbroekje. Een heel fijn voorbeeld zijn de strikluiers van het Duitse Disana. Deze worden in Duitsland gemaakt van natuurlijke grondstoffen.

babies-in-cloth-diapers-homemaker-chicBehalve de luiers zijn er ook de wasbare billendoekjes. Als je dan toch gaat wassen, neem dan deze er zeker bij! Je hebt veel minder kans op uitslag, want je hebt niet te maken met de, toch vaak minder prettige, ingrediënten van de wegwerpdoekjes. En uit ervaring kan ik je vertellen dat ze ook veel beter schoonmaken. De doekjes kun je heel makkelijk zelf maken, van bijvoorbeeld oude handdoeken. Er zijn tips hoe je dat zelf kunt doen. Maar, je kan de billendoekjes natuurlijk ook gewoon kopen, als pakket met alles er op en eraan, zoals van Cheeky Wipes.

Duizelt het je al? Vaak zijn er op beurzen, zoals de Ouders Natuurlijk beurs of de 9 maanden beurs stand waars de verschillende (web)winkels hun luiers en accessoires meenemen zodat je zelf kan kijken en vooral voelen wat voor jou een goede keuze is. Ook hebben de meeste winkels een consulente waarmee je een afspraak kan maken om eens rustig alles te bespreken.

Veel winkels hebben ook proefpakketten, gemengde pakketten, starters pakketten en zelfs huurpakketten, zodat je kan proberen wat voor jou fijn is, voordat je je uiteindelijke keuze maakt. Want de bedoeling is natuurlijk dat je er een paar jaar mee kan doen, en dan wil je wel blij zijn met wat je hebt gekocht.

Graag wil ik je ook nog iets meegeven vanuit onze eigen ervaringen. Wij hebben alle typen luiers geprobeerd, mede omdat ik mocht testen voor de reviews. Dus wil je nog meer lezen, ga dan naar de website van Ecomama en zoek op luiers. Er zijn veel artikelen over te vinden.

Om je een beetje op weg te helpen in de wereld van de luiers en luierwinkels vind je hier de links naar een aantal fijne webshops. Met een beetje online zoeken vindt je zeker iets wat bij je past.

www.moregreen.nl

www.kaatjekatoen.nl

www.kleinspook.be