Zowel apps als duurzaamheid zijn hot en happening. Als we die met elkaar combineren krijg je duurzaamheid-apps. Wat zijn dat, en wat kun je hier mee? Elke maand test onze blogger Jochem er één voor je uit. Met deze keer de app: “Keurmerken”. 

Wat doet Keurmerken?

De app Keurmerken doet precies wat je zou willen van een app met deze naam: het legt je uit welke keurmerken er zijn en wat die betekenen. Simpel! En alles is netjes in 3 stappen verdeeld: Als je op een categorie klikt, dan krijg je de bekende keurmerken te zien. Klik je op het keurmerk, dan zie je een score met een korte uitleg. Eventueel kan je inzoomen op de uitleg van de score. De keurmerken zijn voorzien van afbeeldingen, dus zijn ze duidelijk te herkennen. Er wordt beoordeeld op vier categorieën:

  • Milieu
  • Dierenwelzijn
  • Eerlijke handel
  • Controle

The Good

De app is eenvoudig in gebruik en spreekt voor zich. Er zit een onafhankelijke stichting achter, Milieu Centraal, welke gericht is op consumentenvoorlichting. Er is dus geen sprake van een (rechtstreeks) zakelijk belang. De opzet is sober, maar niet storend. Al mag er, zoals de meeste overheids IT, wel een design sausje overheen ;-). Ook is het prettig dat de meeste gangbare keurmerken aanwezig zijn, al kon ik het wat actuelere (qua publiciteit) Fairmined dan weer niet vinden. De meeste keurmerken die ik tegenkwam in de supermarkt, op verpakkingen en op kledingproducten, vond ik wel snel terug. Voor mij was de zoekfunctie daarom de meest waardevolle. Als je dan al in de winkel staat en een leuk t-shirt tegenkomt, kan je direct in de app het keurmerk terugvinden en checken of je t-shirt wel echt zo milieuvriendelijk is.

The Bad

De app is zó simpel dat er eigenlijk niks slechts over te zeggen is. De onderbouwing van de oordelen zou van mij echter wel wat beter mogen. Zo wordt er uitgelegd wáár op beoordeeld wordt, maar niet hoe de score zelf tot stand komt. En al helemaal niet vanuit welke autoriteit. Onderzoekt de overheid dit zelf of wordt dit door bedrijven aangeleverd? Ook is het oordeel vaak incompleet, dus op basis van 1 of 2 categorieën.

Wat ook nog ontbreekt is de mogelijkheid om zelf een keurmerk in te dienen. De app is, zoals de meeste overheidszaken, echt een zend app. Eenrichtingsverkeer dus. Wat meer interactie met de gebruiker zou niet misstaan. Dit zou de app ook helpen die paar missende keurmerken inzichtelijk te krijgen.

The verdict

Ik vind keurmerken een handige app om te gebruiken. Hoe vaak zie je niet een logo staan die iets duurzaams uitstraalt, zonder dat je een idee hebt wat het echt betekent? En omdat de consument steeds kritischer wordt, loont het voor bedrijven om het oerwoud aan keurmerken steeds dichter te bezaaien. Keurmerken is een handige en simpele tool om wat licht in de duisternis te verschaffen. Een aanrader!

Zoek je meer verdieping in de keurmerken wildernis? Begin dan eens bij de blogreeks van Myrna, Door de bomen het bos niet meer zien.

Wat is jouw mening?

Uiteraard is deze review slechts mijn ervaring. Dus probeer Keurmerken vooral ook zelf en zijn we benieuwd naar jouw mening! Download de Android versie of de iPhone versie en laat jouw ervaring achter in de comments hieronder!