Sinds kort geven we je tips over hoe je je zo fair trade of biologisch mogelijk kunt kokkerellen. Na meerdere dinerrecepten is het nu tijd voor het nagerecht: een heerlijk duurzaam dessert.

Bij de woorden ‘duurzaam’ en ‘dessert’ in één zin denk je misschien aan Ben & Jerry’s. Maar een pot van dit ijs leeg lepelen vergt natuurlijk niet zoveel (zeg maar niets) van je kookkunsten. Daarom geven wij je dit alternatief: vanille-ijs met gebakken banaan en warme chocoladesaus.

Wat heb je nodig voor één persoon?
-Biologisch vanille roomijs. Dit ijs is in verschillende supermarkten verkrijgbaar, bijvoorbeeld van het merk BIO+ bij de Plus.
-Eén Max Havelaar banaan. Deze kun je inslaan bij (biologische) levensmiddelenwinkels.
-Eén Tony Chocolonely chocoladereep in de smaak puur of melk (de varianten met stukjes hazelnoot, noga, karamel en kokos zijn onhandig omdat deze stukjes slecht smelten). De reep kun je onder andere bij de Wereldwinkel en in verschillende supermarkten kopen.
-Biologische bakolie, zoals AH Biologisch Vloeibaar met het EKO-logo.

8Hoe maak je het klaar?
-Doe stukjes van de Tony Chocolonely-reep in een afsluitbaar bakje. Laat de chocolade smelten door dit afgesloten bakje in een pan met heet water te leggen. Roer de chocolade na een tijdje goed door om te controleren of alle stukjes gesmolten zijn. Als dat niet het geval is, mag het bakje terug in de pan met heet water. Je kan overigens ook de chocolade laten smelten door het bakje 40 seconden op 1000 watt in de magnetron te doen. Haal het bakje hierna uit de magnetron en roer de het mengsel goed door zodat de chocolade niet aanbrandt. Herhaal het opwarmen met de magnetron totdat de gehele massa gesmolten is.
-Snij de banaan in plakjes. Doe de biologische bakolie in een koekenpan en bak de bananenplakjes in hierin. Vergeet ze niet op tijd om te draaien in de pan.
-Schep de biologische vanille roomijs in een dessertkom, leg de plakjes gebakken banaan er overheen, versier het dessert met de warme chocolade en geniet ervan!

Vond je dit dessert lekker of weet je zelf een nog veel beter fair trade of biologisch nagerecht? Laat het ons dan weten in de comments! En wil je de andere hoofdgerechten teruglezen? Klik dan hier, hier en hier.