Zowel apps als duurzaamheid zijn hot en happening. Als we die met elkaar combineren krijg je duurzaamheid-apps. Wat zijn dat, en wat kun je hier mee? Elke maand test blogger Jochem er één voor je uit. Met deze keer de app: “Questionmark”. 

Wat doet Questionmark?

Questionmark is app zoals ik die graag zie. De app maakt gebruik van de mogelijkheden van je telefoon (scannen van streepjescodes bv.) en de opzet is lekker functioneel. Niet een app waar je eerst een handleiding voor moet doorspitten maar gewoon recht toe recht aan. Het doel? Bekijken hoe duurzaam en eerlijk de producten in de supermarkt zijn.

App Review Questionmark Young & FairJe kan dit eenvoudig twee richtingen op doen. Voordat je naar de supermarkt gaat, kan je in de app opzoeken wat bijvoorbeeld een verantwoord potje pindakaas is. Maar je kan ook in de Albert Heijn een potje pakken en daar de streepjescode scannen om de bijbehorende score te zien. Erg goed daarbij is dat je de weging van deze score zelf kan aanpassen. De een heeft nou eenmaal meer met dierenrechten en de ander met mensenrechten. De organisatie (een stichting) wil dan ook duidelijk niet belerend zijn, maar meer een bewuste keuze faciliteren. De doelstelling is “te komen tot een duurzamere productieketen”. Questionmark heeft een mening over vier categorieën:

volksgezondheid volksgezondheid
milieu milieu
mensenrechten mensenrechten
dierenwelzijn dierenwelzijn

Daarnaast geven ze helder inzicht in hoe ze tot hun score komen. Voor een gedeelte komt dit uit open bronnen (databases zoals Social Hotspot) en voor een deel wordt dit door veldexperts en wetenschappers opgesteld. Uiteraard kan je altijd discussiëren over welke autoriteit de bron heeft, maar ook daar staan de mensen achter Questionmark geheel voor open. Om hun methode statement te citeren: “Over alle uitgangspunten kun je van mening verschillen. Door onze uitgangspunten expliciet te maken, stimuleren we de discussie daarover.”

The Good

De App is super handig in gebruik. Je kan er heel laagdrempelig mee aan de slag. Begin eens met het scannen van je koelkast. Zo kwam ik er bijvoorbeeld achter dat een blikje Hertog Jan een mooie 8 scoort. Verantwoord bier drinken, ook mooi! Wat wel shocking was, is om erachter te komen dat bij best wat producten sprake is van kinderarbeid. Deze app maakt je goed bewust hiervan. Persoonlijk denk ik dat de omstandigheden erg bepalend zijn of een product “goed” of “slecht” is. Wat direct weer pleit voor de mogelijkheid om zelf te kunnen instellen wat voor jou belangrijke punten zijn. Het persoonlijk kunnen maken van de score vind ik een enorm pluspunt van de Questionmark. Deze optie zit wel een klein beetje verstopt achter de voedingscategorieën, terwijl het handiger zou zijn als dit bijvoorbeeld bij instellingen zou staan.

 

Er wordt ook helder uitgelegd hoe een score tot stand is gekomen. Ik vind dit erg positief, want ik ben namelijk wel altijd benieuwd naar wiens mening ik luister. Met een marketing achtergrond weet ik maar al te goed, dat onderzoek elke uitslag kan hebben, op basis van de wens van de opdrachtgever. Nu is dat niet heel erg, maar het is wel goed om te weten wie de “opdrachtgever” dan is. Ook in de welkomstmail wordt dit nog een keer goed uitgelegd.

Er zijn twee verschillende manieren om te kunnen navigeren: Je kan opgeven welke supermarkten je wil meenemen bij het selecteren van je producten, dus de supermarkten welke bij jouw in de buurt zijn. Dit helpt bij het opstellen van een boodschappenlijstje. Of ben je meer een ad-hoc shopper (zoals ik), dan kan je in de supermarkt het product wat je wil kopen, scannen. Een erg prettige manier, vind ik, en ook de knop “alternatieven” is erg handig daarbij!

De e-mail berichtgeving is tevens goed; Questionmark stuurt je e-mails om je welkom te heten, je mening te vragen en houd je up-to-date over de status van de producten die je aangemeld hebt.

The Bad

Over de app zelf is eigenlijk weinig slechts te zeggen; de opzet is helder en eenvoudig. Het gebruik is makkelijk en de achtergrond (de organisatie) is goed. Waar een dergelijke app echter bij staat of valt is de content. En helaas schort het hier nog best aan. Zo kon ik veel producten niet terugvinden in de app, waaronder ook veel fair trade producten. Op de site staat dat er een ruime 33.000 producten op staan. Ik heb een paar mensen gevraagd ook eens hun voorraadkasten te scannen, maar allen konden weinig producten vinden in Questionmark. Nu kan je producten via de app eenvoudig insturen, wat ik uiteraard gedaan heb. Ondanks het insturen van heldere foto’s van de voor en achterkant kwam echter steevast de vraag terug of ik meer foto’s op wilde sturen. Het mooiste komt nog: Ze vroegen om de foto’s van het product met streepjescode “5000171055675”. Geen idee wat dat is uiteraard. Het zou de app dus enorm helpen als het eenvoudiger wordt om producten toe te voegen.

Daarnaast lijkt er wat mis te gaan met het mailen; elke dag dat ik Questionmark open, krijg ik een e-mail met: “Je hebt net een account aangemaakt in de Questionmark app. Erg goed!” Voor mij volstaat 1x prima. Tot slot staat in het mailtje een link naar meer uitleg, welke resulteert in een niet gevonden pagina.

The verdict

Questionmark is in principe een mooi concept. De negatieve punten ontmoedigen mij echter om de app te blijven gebruiken. Nu is dit ook precies een van de pijnpunten welke ze zelf benoemen in hun jaarverslag: Het ontbreken van veel producten en het niet goed functioneren van het toevoegen van producten.

Verder mist Questionmark een functionaliteit die het nuttig maakt de app regelmatig te gebruiken. Zo zou bijvoorbeeld het toevoegen van locatie-functionaliteit (automatisch kijken welke supermarkten in de buurt zijn) handig zijn, maar nog slimmer zou bijvoorbeeld een boodschappenlijstjes-functie zijn, met favorieten. Op die manier krijgt de app een functioneel nut, en verdwijnt hij minder snel naar een mapje van ongebruikte apps.

Wat is jouw mening?

Uiteraard is deze review slechts mijn ervaring. Dus probeer Questionmark vooral ook zelf en zijn we benieuwd naar jouw mening! Download de Android versie of de iPhone versie en laat jouw ervaringen achter in de comments hieronder!