Degelijk diner 1We kennen fair trade chocola, koffiebonen en wijn. Daar houden we ook van! Maar wat nou als je een volledig eerlijke of biologische maaltijd voor je beste vriend(in) wilt serveren? Met welke ingrediënten inspireer je hem/haar en waar haal je je boodschappen? Young & Fair zoekt het elke maand voor je uit, met deze maand: worteltjes, kipsaté en aardappelpuree.

Wat heb je nodig voor twee personen?
-300 gram biologische worteltjes. Deze kun je bijvoorbeeld bij Coop of biologische groenteboeren kopen. Je kunt ze ook bestellen bij de biologische webshop Odin.
-Fair Trade Original sambal badjak.
-Fair Trade Original pindakaas.
-Fair Trade Original zeezout mix groene kruiden.
-Fair Trade Original peper mix sinaasappel citroen knoflook.
-Fair Trade Original Ketjap Manis. Alle Fair Trade Original producten vind je onder andere bij De Wereldwinkel en verschillende supermarkten, zoals de Plus.
-350 gram biologische kip. Deze biologische kip kun je onder meer kopen bij de Aldi, biologische slagers of de biologische webshop OKvlees.
-500 gram biologische aardappelen. Deze vind je onder andere bij Hoogvliet, biologische groenteboeren of de biologische webshop EKOnoom.
-1 pak biologische melk, verkrijgbaar bij verschillende supermarkten.
-Biologische boter om te koken, bakken en braden. Deze boter is ook in verschillende supermarkten te koop.
-AH Biologisch Vloeibaar voor (roer)bakken en braden. Deze margarine heeft het EKO-logo.

Hoe maak je het klaar?
-Schil de biologische aardappelen en was ze. Zet ze in een pan half onder water en strooi er wat zeezout overheen. Breng de aardappelen aan de kook en laat ze 20 minuten koken.
-Maak ondertussen de bos biologische worteltjes schoon door een stukje van de onder- en bovenkant van de wortels af te snijden. Was ze en doe ze in een schaaltje.
-Snij de biologische kip in stukjes. Doe een scheutje vloeibare margarine in een braadpan en bak de kip, tot alle stukjes wit zijn. Controleer of de kip ook van binnen wit is.
-Smeer de bodem van een pan in met 8 eetlepels pindakaas. Doe daar 150 milliliter water bij. Voeg naar smaak 4 tot 6 theelepels sambal en een scheut ketjap aan het geheel toe. Verwarm de pan en roer het geheel door elkaar zodat je een egale satésaus hebt.
-Giet de aardappelen af in een vergiet en doe daarna de aardappels terug in de pan. Voeg een scheut melk en een stukje boter er aan toe en stamp het geheel tot een gladde aardappelpuree. Voeg er naar smaak peper bij.
-Vraag je maaltijdgenoot om de tafel te dekken, serveer het gerecht en eet smakelijk!
(En vergeet een bijpassende fair trade wijn niet!)

Vond je dit degelijk diner voor twee lekker of wil je een goed fair trade of biologisch gerecht delen? Laat het ons weten in de comments!