Dit jaar was de masterclass weer een groot succes. Zo veel interessante sprekers! Als deelnemer was het in eerste instantie moeilijk om te kiezen en toch ook weer niet. Mijn interesse gaat namelijk het meest uit naar alles wat te maken heeft met alternatieve vormen van ondernemen, de deeleconomie, de circulaire economie, ga zo maar door. Het ondernemen van de toekomst dus.

YFMC15 (60)_JPGVrijdagavond was er een goede opkomst en zaten wij met z’n allen als aan de buis gekluisterd te luisteren naar het inspirerende verhaal van de oprichter van WAAR, Alec Clement en zijn Social Business Groep initiatief, een netwerk van sociale ondernemers. Hij vond het zelf ook erg leuk om zijn verhaal met ons te delen,omdat wij jonge mensen een frisse kijk op de wereld hebben. Een frisse wind vond ik zelf vooral het concept van “organisch ondernemen” (een begrip dat nog verscheidene keren terugkwam in het traject over “de deeleconomie”). Voor de WAAR keten betekent dit in de praktijk vooral dat men open staat voor nieuwe ideeën zonder dat het per se in het jaarplan past (want dat is er niet echt). Ondernemen doe je hierin ook samen als een soort van proces. Al blijkt dit in de praktijk soms wel wat moeilijk omdat het Nederlandse systeem hier nog niet helemaal klaar voor is.

Wat is nou precies de deeleconomie en zijn alle initiatieven ook altijd beter voor de samenleving?

Zaterdag was er een vol programma en een nog grotere groep enthousiastelingen en sprekers. Zo sprak onder andere professor Koen Frenken van de Universiteit van Utrecht over: wat is nou precies de deeleconomie en zijn alle initiatieven ook altijd beter voor de samenleving? Initiatieven zoals AirBnB en Uber doen bijvoorbeeld momenteel veel stof opwaaien in de politiek: zo is Mexico één van de eerste landen die besloten heeft Uber toe te staan, maar onder dezelfde regels als bij taxichauffeurs. De initiatieven brengen dus wel veel verandering in de samenleving. En spreekster Heidi Leenaarts van United Economy legde uit dat het hoog tijd wordt om anders te denken over ons geldsysteem. Daarom heeft zij een project opgezet dat volledig draait op alternatief geld, de United. En zo waren er nog veel meer interessante sprekers die allemaal de wereld willen veranderen en verbeteren: zij het door crowdfunding te gebruiken om jouw droom te verwezenlijken, of door een buurtcentrum in Arnhem nieuw leven in te blazen.

YFMC15 (66)_JPGNu bleef het dit weekend niet alleen bij discussiëren. Het was ook de bedoeling dat wij actief na gingen denken over onze toekomstdroom. Jasmijn van Es van de organisatie Part-Up kwam ons helpen de eerste stap te zetten naar de realisatie hiervan. Dus denk eens na, wat is jouw toekomstdroom? Heb je die voor ogen? Wie weet vind je bij Young & Fair en Part-Up de juiste mensen die jou hiermee willen helpen!