Fair door het leven_graphic_studeren

In de blogreeks “Fair door het leven” nemen we elke maand een levensfase met je door en laten we zien hoe je die op een beetje eerlijke en duurzame manier kunt overleven. We beginnen bij de studententijd en zullen over een aantal maanden eindigen waar we allemaal eindigen: bij onze laatste maanden. Elke fase van het leven heeft andere uitdagingen. Als student wil je het graag allemaal een beetje goedkoop houden, als je kinderen hebt moet het vooral makkelijk zijn en als je binnenkort gaat overlijden, dan heb je weinig recht van spreken over de periode daarna. Of toch wel? Deze week: “Fair trade met je studiebeurs”

Ik weet nog dat ik met een studiegenootje koffie aan het drinken was. We zaten in ons 2de jaar van de studie. En ze liep te klagen over haar schoenen. Ze waren kapot, of zaten niet lekker. Dus — was haar conclusie — ze moest nieuwe schoenen. Ik opperde dat ze best naar de schoenmaker kon. De Nederlandse ambachtslieden hadden het al moeilijk genoeg, dus we konden ze best een beetje stimuleren. “Maar de schoenmaker is zo duur” zei ze. Daar had ik niets tegen in te brengen. Nieuwe schoenen kopen is goedkoper dan je oude laten maken. De arbeid hier is duurder dan in Azië. “Jij bent ook zo’n idealist”, zei ze.

Ik ben een idealist, maar over fair trade had ik nooit eerder nagedacht. Ik recycle alles, kies biologisch en ben absoluut voor het delen van auto’s met je buren. Maar fair trade producten kopen was nooit bij me opgekomen. Ik had er niet bij stilgestaan dat koffieboeren in Afrika geen cent te makken hebben. En dat is dan ook de grote vraag. Als jij als student werkt voor een jeugdloon, een loon waarvan je niet zelfstandig kunt leven. Is het dan aan jou om rekening te houden met boeren in Afrika?

Het verschil tussen jou en de boeren in Afrika is dat jij als student nog toekomstperspectief hebt. Al was dat in de tijd dat ik afstudeerde wel eens de vraag. Het was crisis en de banen gingen naar de mensen met ervaring. En ervaring is iets dat je duidelijk niet hebt als je net bent afgestudeerd. Door mijn opleiding heb ik vergeleken met mensen in ontwikkelingslanden voldoende toekomstperspectief. Boeren in Afrika hebben vrijwel geen opleiding en zijn volledig afhankelijk van gehaaide, vaak westerse opkopers. Over het algemeen is dat niet te vergelijken met de gemiddelde Nederlandse student die aan het begin van zijn loopbaan staat.

Ik weet nog dat ik een filmpje van Metropolis zag over boeren die cacoabonen verkochten. Ze zijn keihard aan het werk om het voorbereidende werk te doen voor onze chocolade. Uit het filmpje blijkt dat de boeren zelf nog nooit chocolade hebben geproefd en dus totaal niet op de hoogte zijn van de volledige keten. Het is niet aan jou om dat probleem op te lossen. Maar het is wel aan jou om je in te zetten voor een gelijkwaardigere wereld. Wellicht begint dat met educatie in Nederland EN in Afrika. Komt eerlijke handel niet voort uit eerlijk onderhandelen? En kan je eerlijk onderhandelen zonder verstand van zaken?

——————————————–

De eerste blog van “Fair door het leven” is geschreven door Nelske Thalen. Nelske is in het jaar 2015 bestuurslid communicatie bij stichting Young & Fair. Ze heeft Personeel & Arbeid gestudeerd en Small Business & Retail Management aan de Hogeschool van Utrecht.