We kennen fair trade bananen, thee en hagelslag. Daar houden we ook van! Maar wat nou als je snel een volledig eerlijke of biologische maaltijd voor jezelf en je huisgenoten wilt maken? Waar haal je je boodschappen en wat maak je ermee klaar? Young & Fair zoekt het elke maand voor je uit, met deze maand: pastasalade met ananas, cashewnoten en hamblokjes.

Wat heb je nodig voor vier personen?
-250 gram Bio + Penne Volkoren. Deze zijn onder andere bij supermarkt Plus te koop. Je kunt biologische penne ook op de website van EKOkopen inslaan, alle producten op deze website hebben namelijk het Europees biologische keurmerk.
-Halve krop biologische ijsbergsla. Deze krop vind je bijvoorbeeld bij Albert Heijn of bij een biologische supermarkt bij jou in de buurt, zoals GooodyFooods in Zwolle.
Fair Trade Original ananasschijfjes. Deze kun je kopen bij Jumbo en biologische supermarkten.
Jack Klijn cashewnoten gezouten. De noten van dit merk zijn fair trade gecertificeerd. Mocht je deze cashewnoten niet kunnen vinden in de supermarkt bij jou in de buurt: de AH gebrande cashewnoten gezouten hebben ook het fair trade label.
-1 Deka Bio biologische ui. Je kunt dit product kopen bij de DekaMarkt. Biologische uien kun je echter ook inslaan bij een biologische groenteboer, zoals De Groene Winkel in Zeist.
-125 gram biologische hamblokjes bij een biologische slagerij bij jou in de buurt, zoals de Biologische Slagerij in Hilversum. Je kunt voor de hamblokjes echter ook kijken op de website Bio Vlees Punt.
-125 gram Deka Bio biologische cherrytomaten. Deze zijn verkrijgbaar bij de DekaMarkt. Daarnaast kun je biologische cherrytomaten vinden bij een biologische groenteboer.
-Bionova biologische sladressing. Bionova maakt veel verschillende biologische producten, van jam en pastasauzen tot dressings. Kies een van de sauzen uit op de website van Biologische Markt of bij onder andere Jumbo en Albert Heijn.(-Eventueel Bio+ geraspte kaas. Deze kun je vinden bij Plus. Ook kun je biologische strooikaas kopen bij een biologische kaasboer bij jou in de buurt.)

Met deze lekkere pastasalade kun je eindeloos variëren. Je kunt dus ook fair trade of biologische producten toevoegen, zoals: geitenkaas, komkommer, tonijn, bosuitjes, stukjes kip, prei, druiven, spekblokjes, zalm en avocado.

Pure pastasaladeHoe maak je het klaar?
-Doe water in een pan en zorg dat het water kookt. Doe daarna de Bio+ Penne Volkoren in de pan (met eventueel een schepje zout). De penne moet 10 minuten gekookt worden.
-Snij de halve krop biologische ijsbergsla in reepjes, spoel deze in een vergiet af.
-Was de Deka Bio biologische cherrytomaten en snij deze in vieren.
-Snij de Deka Bio biologische ui fijn.
-Snij de helft van de Fair Trade Original ananasschijfjes in het blik in kleine stukken.
-Als de penne gaar is, giet deze dan af in een vergiet en spoel de pasta met koud water af. Leg de penne daarna in een schaal. Meng alle groenten (sla, cherrytomaten, uitsnippers en ananasstukjes) in de schaal met penne. Voeg ook de biologische hamblokjes (en eventueel de Bio+ geraspte kaas) aan de pastasalade toe.
-Mix het geheel en zet de schaal in de koelkast.
-Haal de schaal na 7 à 8 minuten uit de koelkast. Voeg naar smaak de Bionova biologische sladressing en de Jack Klijn gezouten cashewnoten toe aan de pastasalade.
-Roep je huisgenoten en eet smakelijk!
(En vergeet een bijpassende fair trade wijn niet!)

Vond je deze pure pastasalade lekker of wil je een goed fair trade of biologisch gerecht delen? Laat het ons weten in de comments!