Zowel apps als duurzaamheid zijn hot en happening. Als we die met elkaar combineren krijg je duurzaamheid-apps. Wat zijn dat, en wat kun je hier mee? Elke maand test blogger Jochem er één voor je uit. Met deze keer de app: “NPO Groen”. 

Wat doet NPO Groen?

De App NPO Groen is een duurzaamheid-app die uitgegeven wordt door de Nederlandse Publieke Omroep. Het leuke hieraan is dat de app gekoppeld is aan een hele media campagne en een heus TV programma; Nederland wordt groen. Hartstikke leuk natuurlijk, zo’n blik BN’ers opentrekken. Maar de grote vraag voor mij is: voegt de app wat toe aan het dagelijkse leven?

NPO Groen week startHet doel van de app is om jezelf duurzame doelen te stellen en deze een week lang na streven. Bij het opstarten van de app krijg je een overzicht te zien van verschillende onderwerpen waaruit je kan kiezen, waarbij je aan kan geven of je de “uitdaging” aangaat, dit al doet of dat je ‘m overslaat. De uitdagingen zijn verdeeld in acht categorieën en bij elke uitdaging is een beknopte toelichting die aangeeft waarom de uitdaging van belang is. Zodra je je uitdagingen hebt gekozen (je bepaald zelf hoeveel je er kiest), kan je je week starten. Gedurende de week krijg je push-berichten met motiverende filmpjes van BN’ers.

Als je gedurende de week de app opent zie je een overzicht van de uitdagingen en per uitdaging wat “wij” (geen idee wie hiermee bedoeld worden… alle gebruikers van de app?) en jij zelf hebben bereikt. Dus bijvoorbeeld het aantal liters water dat bespaard is als je drie minuten per dag doucht. Je kan vervolgens ook stoppen met een uitdaging.

Aan het einde van de week krijg je een overzicht te zien van wat je bespaard hebt met je uitdaging en krijg je van Katja (Schuurman) te horen dat je ontzettend goed bezig bent. Fijn!

The Good

NPO Groen overzichtpaginaWat is er goed aan NPO Groen? Ik moest even goed nadenken over deze vraag. In feite is de app een lijstje met eenvoudig te realiseren tips die het leven net wat duurzamer maakt. Je kan hier op een laagdrempelige (Tinder-achtige) manier doorheen bladeren door links te swipen voor niet doen en rechts voor wel. Zo’n overzicht is op zich handig. En het is ook goed om weer eens te kijken op welke zaken je makkelijk kan verduurzamen in het dagelijkse leven.

The Bad

NPO Groen is niets meer dan een lijstje met onderwerpen en biedt verder nul inhoud. De filmpjes van de BN’ers voegen, voor mij althans, niets toe. De besparing die je volgens de app bereikt hebt, is niets anders dan een getal op basis van de doelstelling en het aantal dagen dat je bezig bent hiermee. Je kan nergens opgeven wat je daadwerkelijk bespaart of hoe het gaat. Misschien heb je het maar één dag volgehouden, of voor de helft… De genoemde besparing is dan ook een loos getal. Je krijgt push-berichten van de app, maar deze kon ik enkel terug vinden als ik naar mijn notificatie tab ging. Ik heb ze nooit echt voorbij zien komen. Dit laatste lijkt een technische bug. Er is ook geen eenvoudige manier om je doelstellingen opnieuw in te stellen als je een verse start wil maken.

The verdict

Ik heb NPO Groen twee weken gebruikt. En gedurende beide weken vergat ik steeds de app te bekijken. Het mist een incentive om er actief mee bezig te zijn. Ook mist het een inhoudelijke achtergrond. Zo is minder koffie drinken vast goed, maar als ik dat dan vervang door thee. Wat bespaar ik dan netto? En als ik minder lang douche maar vervolgens vijftien minuten sta te scheren? Nu kijk ik weinig TV, maar wellicht is dit wel leuk als er een wekelijks programma aan gekoppeld zit. Zover ik kon zien is “Nederland wordt groen” een eenmalig programma geweest (comment als ik dat mis heb!) en is deze app als losstaand iets helaas niet nuttig genoeg…

Zelf proberen?

Uiteraard is deze review slechts mijn ervaring. Dus probeer NPO Groen vooral ook zelf, we zijn benieuwd naar jouw mening! Download de Android versie of de iPhone versie en laat jouw ervaring achter in de comments!