Het gebeurt mij te vaak: sta ik weer bij de kassa zonder tas. Meestal doe ik een poging om al mijn boodschappen in mijn jaszakken te proppen en de rest onder m’n armen mee naar huis te slepen, maar soms ontkom ik er niet aan en koop ik weer een plastic tas. Zo’n tas verdwijnt vervolgens steevast in de prullenbak en ik voel me schuldig. Wat dat betreft ga ik dus nog niet helemaal mee met een nieuwe trend in de wereld van duurzaamheid: zero waste, oftewel nul afval.

Waar een aantal jaar geleden afval scheiden nog helemaal hip en happening was, GFT, papier en sinds nog niet al te lange tijd ook plastic; de nieuwste trend is om helemaal geen afval meer te produceren. En laten we eerlijk zijn, hoewel mijn levensstijl nog lang niet in de buurt komt van zero waste, behalve dat het natuurlijk goed is voor het milieu, kan ik me ook enorm ergeren aan de enorme hoeveelheden onnodig afval die ik soms produceer. Als ik eens trek heb in een diepvriespizza ligt mijn hele aanrecht vol met verpakkingsmateriaal. Het duurt een half uur om een nieuwe cartridge voor de printer uit het vele karton en plastic te krijgen. En waarom heeft een komkommer of een paprika een plastic jasje nodig?

Het duurt een half uur om een nieuwe cartridge voor de printer uit het vele karton en plastic te krijgen

Albert Heijn had het ook door en sinds vorige maand liggen allerlei verse producten zoals verschillende soorten groente en fruit zonder verpakking in de winkel. Maar er bestaan zelfs al winkels waar helemaal geen verpakkingsmateriaal meer te vinden is, de zogenaamde Zero Waste Shops. Je vist er de producten zo uit bakken, manden, trommels, dispensers, kruiken en vaten, net zoals vroeger in de kruidenierswinkel. Nostalgie en goed voor het milieu! De dichtstbijzijnde winkel is voorlopig nog in Antwerpen: Robuust. Maar dankzij een geslaagde crowdfundingcampagne zal binnenkort Bag&Buy zijn deuren openen in ons eigen Utrecht. Vergeet niet zelf een stapeltje bakjes, flesjes en tasjes mee te nemen. Want om losse aardbeien in je jaszak mee naar huis te nemen lijkt me nou ook niet handig.

Hoe de Bag & Buy winkel er uit komt te zien

Hoe de Bag & Buy winkel er uit komt te zien

Ook de enorme multinational Unilever heeft inmiddels ontdekt dat duurzaamheid niet alleen leuk klinkt en “nu eenmaal zo hoort”, maar dat het ook iets oplevert. Unilever heeft een Sustainable Living Plan met drie doelen: het verminderen van de milieuvoetafdruk, het vergroten van de positieve maatschappelijke impact en… het verdubbelen van de omzet. Die eerste twee doelen gaan dus volgens Unilever prima samen met de laatste. Een van de strategieën waar deze doelen toe geleid hebben is de zero waste mindset. Begin dit jaar meldde Unilever dat er vanuit geen van de fabrieken nog afval naar de vuilnisbelt gaat; een doel dat ze zichzelf gesteld hadden voor 2020. Alle restproducten worden inmiddels op een creatieve manier hergebruikt, in bijvoorbeeld dierenvoer, bouwmaterialen, groene energie of organische kunstmest. Een ander doel van Unilever is om de hoeveelheid afval afkomstig van hun producten voor 2020 te halveren. Je hebt de reclames vast voorbij zien komen: met kleinere deodorantbusjes maken ze alvast een goed begin.

Dankzij een geslaagde crowdfundingcampagne zal binnenkort Bag & Buy de deuren openen in ons eigen Utrecht

En ken je dat: sushi bestellen en achterblijven met een volle maag en een hele stapel plastic? Een plastic bakje sojasaus waar ook nog een folietje omheen zit omdat het anders gaat lekken? Ook dat hoeft binnenkort niet meer. Re-Wrap wil dat het heel normaal wordt om afhaalmaaltijden in je eigen bakjes, bekers en tasjes te kunnen ophalen. Alle horecaondernemers bij wie het mogelijk is om met je eigen bakjes langs te komen, kunnen zich inschrijven bij Re-Wrap. Dit kan in de Re-Wrap maand van 12 mei t/m 12 juni. Al het geld dat de aangemelde ondernemers uitsparen in die maand doordat ze minder verpakkingsmateriaal gebruiken gaat nog naar een goed doel ook! Nadeel is: dit werkt natuurlijk nog niet voor thuisbezorgen, dus je moet wel even van de bank komen. Maar ik heb goede hoop dat Re-Wrap daar nog wel iets op gaat bedenken.

Wist je trouwens dat in het Afrikaanse land Rwanda plastic zakjes verboden zijn? Als je het land binnenkomt en je hebt je fles shampoo verpakt in een plastic zakje tegen het lekken, wordt het zakje zonder pardon geconfisqueerd. Waar in de omringende landen plastic zakken als bloemen in de berm lijken te groeien, valt het in Rwanda meteen op: het is hier schoon op straat.

Zero waste is voor mij wellicht nog een beetje hoog gegrepen, maar het heeft me wel aan het denken gezet. Ik heb een fancy boodschappentas gekocht die ik haast niet meer kan vergeten. En wie weet kan over een paar jaar mijn prullenbak bij het grofvuil!