Na anderhalf jaar trouwe dienst gaat onze bestuursvoorzitter Wilmine ons verlaten. Met alles wat ze heeft mogen meemaken met Young & Fair lijkt het wel alsof ze al vijf jaar bij ons is en dus is het de hoogste tijd voor een interview. Want eerlijk gezegd, als onschuldige blogger heb ik geen idee wat zo’n voorzittersfunctie nu precies inhoudt en daar wil ik graag meer over weten. Maar ook tegen alle mogelijke toekomstige opvolgers zou ik zeggen: lees even mee!

Wilmine in actie

Wilmine in actie

Enthousiast, en ik heb haar nog nooit anders gezien, komt Wilmine het kroegje ingelopen waar we hebben afgesproken. Terwijl ze een theezakje uitzoekt uit de grote doos die haar wordt voorgehouden vertelt ze me dat op elk theezakje het verhaal van de teler staat en dat ze daar een keer een heel leuk gesprek over heeft gehad met iemand bij Max Havelaar. Wilmine is twintig jaar en komt oorspronkelijk uit Ermelo. Voor haar bachelor Bestuurs- en Organisatiewetenschappen is ze naar Utrecht gekomen en ze is nu bijna klaar met deze studie. “Vroege leerling,” verklaart ze zelf meteen. Op haar opleiding kwam ze in contact met allemaal ontzettend ambitieuze en enthousiaste mensen en toen dacht ze, dat wil en kan ik ook. Via de vrijwilligerscentrale kwam ze bij Young & Fair terecht; eerst als secretaris en actief in een aantal werkgroepen en het laatste half jaar als voorzitter. In anderhalf jaar tijd heeft ze de organisatie enorm zien groeien. Er werken nu zo’n vijftig vrijwilligers min of meer vast bij Young & Fair, die zijn verdeeld over negen werkgroepen. Een aantal evenementen, zoals de Masterclass, Social Start-up Day en het Fair Fashion Festival keren jaarlijks terug. En de organisatie is lid geworden van OneWorld en sinds kort ook van de Nationale Jeugdraad (NJR).

Het leuke aan het bestuur vindt Wilmine dat je met een kleine club mensen de koers van de organisatie kan (mee)bepalen. In het bestuur van Young & Fair kwam ze niet in een gespreid bedje terecht, maar in een jonge organisatie die volop in beweging is en op zoek is naar hoe vorm te geven aan haar identiteit. Ook voor haar opvolger ziet ze veel mogelijkheden voor eigen initiatief en inspraak. Young & Fair wil komend jaar vanuit het hoofdkwartier in Utrecht uitbreiden naar andere steden. De organisatie draait volledig op vrijwilligers. Daarin begint steeds meer een ‘harde kern’ te ontstaan en hier wordt ook vanuit het bestuur hard aan gewerkt. Een doelstelling voor dit jaar is om meer binding te creëren tussen de vrijwilligers van de verschillende werkgroepen. Ook is er nog geen structurele financiering; elk evenement moet nu steeds weer op zoek naar fondsen. Dit maakt het elke keer weer heel spannend en het zou een heleboel rust geven als de financiële fundering van Young & Fair wat versterkt zou kunnen worden. Allemaal hele leuke uitdagingen voor de volgende voorzitter!

Waarom gaat Wilmine dan toch weg? Het is zeker niet dat ze het niet meer leuk vindt, maar vrijwilligerswerk wordt helaas nog altijd niet betaald en het kost wel tijd (zo’n 8-10 uur per week voor een voorzittersfunctie). Volgend jaar wil Wilmine graag een stage in het buitenland gaan doen, bijvoorbeeld in Kaapstad en daarvoor moet toch geld in het laatje komen. Daarna wil ze nog een master volgen en als ze 22 jaar is hoopt ze klaar te zijn met studeren. Zelf ben ik 27 jaar en eigenlijk nog lang niet uitgestudeerd. Ik verzucht dat ze dan nog d’r hele leven moet werken. “Oh,” lacht ze, “als ik altijd voor dit soort organisaties kan blijven werken, dan vind ik dat helemaal niet erg.” Met trots laat ze Young & Fair achter zich, maar eerlijk gezegd geloof ik niet dat ze echt helemaal weggaat… We gaan haar vast nog wel ergens tegenkomen.

Wilmine met Lisanne, de vorige voorzitter!

Wilmine met Lisanne, haar voorganger.

Het goede nieuws voor de lezer is: we zoeken dus een nieuwe voorzitter! Als voorzitter is het volgens Wilmine vooral belangrijk om het overzicht te kunnen houden, je bent een bemiddelaar zowel binnen de organisatie als met externe partners. Je beschikt over “onophoudelijk optimisme”, zoals Wilmine het noemt, want het is zeker een uitdaging als vlak voor een evenement een hele belangrijke vrijwilliger afzegt of die ene sponsordeal toch net niet doorgaat. En wat je ervoor terugkrijgt? Wilmine weet niet eens waar ze moet beginnen met vertellen wat ze allemaal geleerd heeft. Door een nauwe samenwerking met de andere bestuursleden en regelmatig contact met verschillende vrijwilligers binnen de organisatie leer je jezelf goed kennen en ontdekken waar je goed in bent en wat je nog kan leren. Je kunt in deze jonge en ontwikkelende organisatie je eigen creativiteit en ideeën kwijt en krijgt de kans om goed te netwerken.

Lijkt het je na dit verhaal nou leuk om (minstens een jaar) een bestuursfunctie (ook de functie van penningmeester en bestuurslid organisatie en projecten komen binnenkort vrij) te doen bij Young & Fair? Stuur dan een mailtje naar nelske@youngandfair.nl.

Namens alle vrijwilligers van Young & Fair: Wilmine, bedankt en veel succes met de volgende stap!