Gastlessen“Fair trade is een relatief nieuw begrip. Van pubers wordt niet verwacht dat zij al bekend zijn met dit concept”, zegt Soraya Santhalingam, gastdocente van Young & Fair. “Daarom willen wij met onze gastlessen kennis over eerlijke handel er op jonge leeftijd instampen.”

Engels, geschiedenis en wiskunde, dat waren de vakken die leerlingen acht jaar geleden op de middelbare scholen volgden. Een lesje eerlijke handel zat er toen nog niet in, vertelt Santhalingam (25). “Ik heb daar bij aardrijkskunde heel weinig over geleerd. Toch merk ik dat 5-havo klassen nu al iets meer kennis over fair trade hebben. Dat is een positieve ontwikkeling waar wij aan willen bijdragen.”

Kinderkleding
Volgens de gastdocente is het belangrijk dat niet alleen twintigers, maar ook pubers zich bezig houden met eerlijke handel. “Als je op een jonge leeftijd je al bewust bent van de herkomst van je kleding, voedsel en mobieltje, dan zal je wellicht bewuster consumeren.”

Daarnaast wil het gastlessenteam jongeren stimuleren om meer evenementen over fair trade te bezoeken. Young & Fair is daar niet alleen in: samen met CNV Jongeren worden de gastlessen verzorgd. “De vereniging richt zich op de arbeidsomstandigheden van jongeren. Dat heeft veel raakvlakken met fair trade, omdat onze kleren vaak gemaakt worden door kinderen in het buitenland. CNV Jongeren sponsort onze gastlessen om daar aandacht voor te vragen”, aldus Santhalingam.

“Jongeren leren door  de gastlessen hoe de economische keten eruit ziet”

Katoenplukker vs. fabriekseigenaar
Hoe ziet een gastles eruit? “We beginnen met een presentatie, waarin verschillende maatschappelijke belangen worden uitgelegd,” vertelt de vrijwilligster. Hierna volgt een spel waarin de leerlingen zoveel mogelijk fiches moeten behalen. Santhalingam: “Dit doen ze door de discussie met elkaar aan te gaan. Zo moet een katoenplukker een fabriekseigenaar ervan overtuigen om meer loon te geven. Door deze discussies leren jongeren hoe de economische keten in elkaar zit, wat goede argumentatie is en hoe ze onderhandelingsdoelen moeten bijstellen.”

Wist je dat…
-Je als gastdocent geen Pabo hoeft te studeren? Soraya Santhalingam heeft haar bachelor Rechten behaald en doet nu haar master Informatierecht.
-De vacature voor gastdocent niet alleen op onze website, maar ook op die van OneWorld terug te vinden is?
-Het gastlessenteam van Young & Fair gaat samenwerken met de Schone Kleren Campagne?
-Je in deze brochure meer informatie over de gastlessen kunt vinden?
-Geïnteresseerden in de gastlessen kunnen mailen naar gastlessen@youngandfair.nl?