Na een lange zoektocht naar fairtrade rozen stond ik daar dan bij de Albert Heijn. Voor ik verder ga, ik hoor je denken “Bij de Albert Heijn” waarom geen goede bloemist. Fairtrade bloemen verkrijgen is lastiger dan het lijkt. Veel bloemisten zien nog niet de noodzaak in het aanschaffen van fairtrade bloemen omdat de klanten er niet om vragen.

Maar bij de Albert Heijn dus vroeg ik het meisje achter de servicebalie om de rozen die eerder die week besteld waren. 42 bosjes wist ik. “O ja, zes emmers rozen. Zes emmers!” Ik zei maar “ja”, maar ze had m’n verbazing op mijn gezicht allang gelezen dus ze noemde nog eens “42 bosjes rozen”. Ja, dat klopte.

Mijn collega had zich ondertussen al bij mij gevoegd en op de stoep stonden we 42 bosjes rozen uit elkaar te trekken en elke roos van een kaartje te voorzien. Daar zaten we in onze zee aan rozen als straatverkopers die je enkel ziet in warme vakantielanden. Het nodigde al uit tot vele blikken en enkele verhalen.

Kenya_s_flower_exports_to_hit_125_000_tonnes_in_2014We vertelden, we vroegen de mensen of ze wisten dat twee derde van de rozen die in Nederland verkocht worden uit Afrika komen, veelal uit Tanzania en Kenia. Dat wisten veel mensen niet. Laat staan dat voorbijgangers wisten dat arbeiders, met name vrouwen (naar schatting 75% van de vrouwen die in de bloemen of landbouw werkzaam zijn), worden uitgebuit. Ze krijgen geen zwangerschapsverlof of worden gediscrimineerd. Ze krijgen geen ziektekostenvergoeding, geen leefbaar loon en ze werken onbeschermd met zware chemicaliën. Tot slot zijn er schrikbarend veel verhalen over vrouwen die misbruikt worden door hun leidinggevenden.

Ook op straat konden we de mensen blij verassen met een roos. Sommigen waren blij omdat het leuk is een roos te krijgen. Anderen vonden het fijn om zo toch nog even stil te kunnen staan bij Valentijnsdag. Er waren mensen die verrast waren dat ze de roos zomaar kregen en er waren mensen die direct een persoon in gedachten hadden waar de roos naar toe zou gaan.

Al die mensen waren stuk voor stuk onder de indruk van het verhaal achter de roos. Ze waren verbaasd over de donkere waarheid achter veel rozen en daardoor blij en verrast over het feit dat deze roos fair trade was.

En zo had iedereen een beetje en Fair Flower Valentijn.