Inmiddels zijn wij, als Young & Fair, alweer bezig met de derde editie van het Fair Fashion Festival in Utrecht. Ik kan me nog goed herinneren hoe we drie jaar geleden, al brainstormend bedachten hoe we Fair Fashion op de kaart konden zetten. Zoekend in mijn mail kwam ik de eerste mailtjes weer tegen, uit februari 2013. Ik was toen nog als vrijwilliger betrokken bij Fairtrade Gemeente Utrecht; de ramp in Bangladesh had nog niet plaatsgevonden en ons festival heette “Fair Fashion Event”.  Vol ambitie zijn we aan de slag gegaan, en besloten we dat “event” daar niet meer bij aansloot. Het Fair Fashion Festival was geboren.

Hoe leuk was het dan ook om te horen dat Fairtrade Gemeente Gent, geïnspireerd op dit festival, een Belgische editie wilde organiseren! Ik was hier erg benieuwd naar, en ben zaterdag op de trein gestapt om op zondag 1 maart op tijd acte de présence te kunnen geven.

De locatie: MIANT Gent
Fair Fashion Fest Gent BannerHet eerste wat direct opviel was de locatie. Het Fair Fashion Fest, zoals het festival in Gent wordt genoemd, werd georganiseerd in het MIANT museum. Dit museum, gelegen aan de rand van de binnenstad, is gevestigd in een prachtig industrieel pand. Je vindt er van alles over industrie, arbeid en textiel. Dit sluit uiteraard prachtig aan bij het festival. Het vijf verdiepingen tellende gebouw staat vol met grote naaimachines, weeftouwen en katoen. Het Fair Fashion Fest liep dwars door de bestaande exposities heen, waardoor je twee ervaringen voor de prijs van één had. En dat is een goede deal, aangezien het festival gratis was.

Voor het festival was de tuin voor het museum voorzien van borden met leuzen over fair fashion en voor de poort was een grote banner opgehangen, zodat het duidelijk was dat er wat te beleven was in MIANT.

Informatie-map Fair Fashion GentEenmaal binnen was een keurig ontvangst geregeld. Op een tafel waren folders en flyers aanwezig en er stonden diverse mensen van de organisatie om je bij te praten over wat er allemaal te doen was, en waar je wat kon vinden. Ook kreeg ik een informatiemap met daarin het manifest van het Fair Fashion Fest Gent, informatie over de stad Gent en een blokkenschema. Dat was wel nodig ook, aangezien het festival op alle vijf de verdiepingen was!

Infosessie: Kledingmerken op de rooster
Rank A Brand op het Fair Fashion fest GentMijn plan was simpel; vijf verdiepingen, dus ik begin bovenaan en daal gedurende de dag af naar beneden, naar de uitgang. Op de bovenste verdieping waren de lezingen. Toen ik ging zitten zaten er tien mensen, toen de lezing begon was de hele zaal echter gevuld en moesten er extra stoelen gehaald worden! De spreker was Niels Oskam, de oprichter van Rank a Brand. Niels vertelde hoe Rank a Brand ontstaan was en hoe ze te werk gaan bij het ranken van diverse merken. Wat echter nog interessanter was, waren de vragen na afloop. Het publiek was kritisch. Vragen zoals “als bedrijven de cijfers zelf aanleveren, wat garandeert dan de betrouwbaarheid?” en “waar wordt de organisatie door gefinancierd?” zorgde voor een interessante diepgang. Qua financiering wil Rank a Brand toe naar een model waarbij ze op giften kunnen bestaan. Momenteel komt het geld voornamelijk van subsidies en opdrachten van onder andere Greenpeace en Oxfam. Toen Niels vertelde dat C&A de beste score heeft met ongeveer 38% eerlijke katoen, volgde direct de opmerking uit het publiek: “En dat noemt u goed?”. De toon voor de dag was gezet.

Het is schokkend om te zien dat zelfs de labels van Fair Wear Foundation door kinderen van tien jaar worden ingenaaid

Film: Slag om de Klerewereld
“Kleren maken de man, maar wie maakt onze kleren?” Ik had deze documentaire nog niet gezien, dus dit was een prima gelegenheid om deze eens te kijken. Op de vierde verdieping was een heuse bioscoopzaaltje aanwezig, waar de drieluik “Slag om de Klerewereld” vertoond werd. Ook hier was de zaal goed gevuld met een gemengd publiek van jong en oud(er). Het was schokkend om te zien dat zelfs de labels van de Fair Wear Foundation door kinderen van tien jaar ingenaaid worden. Het deed mij weer even pijnlijk herinneren aan hoe diep het probleem van de kledingindustrie is. Ook dat bijvoorbeeld een korte broek die bij ons in de aanbieding negen euro kost, voor slechts 1,50 euro geproduceerd wordt, blijft mind blowing. Een absolute aanrader, en super dat deze film vertoond werd!

Modeshow Fair Fashion Fest GentModeshow
Om kwart voor vier stopte het programma op alle verdiepingen: het was tijd voor de modeshow. Uit alle verdiepingen stroomden mensen naar het trappenhuis. De catwalk bestond namelijk uit de tien trappen van de MIANT. Het idee hiervan was leuk maar in de praktijk werkte dit niet zo goed. Aangezien het festival zeer goed bezocht was (ik schat een anderhalf duizend bezoekers), liep het trappenhuis al snel volledig vol. De modellen liepen van boven naar beneden en poseerden kort op elke verdieping. Door de drukte heb ik er echter weinig van kunnen zien. Wel een gemiste kans denk ik…

De Fairtrade Markt

Op de derde verdieping was plek voor de jongste bezoekers. De workshop “vilten voor kinderen” was een goede plek voor ouders om hun kinderen even achter te laten. Ook erg slim gedaan!  De verdieping daaronder was een tentoonstelling van de Schone Kleren Campagne te zien en kon je kleding laten repareren. Voor mij was de laatste stop echter de Fairtrade Markt, op de eerste verdieping. Ook hier was het een enorme drukte. Een aantal standhouders herkende ik van ons Fairtrade Markt Fair Fashion Genteigen festival in Utrecht. Leuk om te zien dat ook zij hun weg naar Gent gevonden hebben. Ook was hier veel pers aanwezig en kon je op de foto voor de Fashion Revolution Gent. Tot slot kon je een persoonlijk stijl- en kleur advies krijgen. Voor mij was het iets te druk, en na een kort rondje vond ik het dan ook genoeg geweest. Vol nieuwe inspiratie zocht ik de uitgang op; tijd om terug te gaan naar Utrecht.

Conclusie
Het Fair Fashion Fest Gent was absoluut een succes. Alle ruimtes waren continue gevuld met bezoekers en er was een boeiend programma. Er is duidelijk ruimte voor een dergelijk festival in België. Ook de betrokkenheid van de stad Gent bij het festival geeft goed het draagvlak weer. De organisatoren mogen trots zijn op het bereikte resultaat. Wat mij wel opviel is dat er veel Nederlandse sprekers en merken aanwezig waren. Zelfs de film was van Nederlandse komaf. Ik zou erg benieuwd zijn naar wat België zelf te bieden heeft op het gebied van Fair Fashion. Wellicht is het Fair Fashion Fest hier een mooie kick-of voor!