Nineke VerhoofstadYoung & Fair is ontzettend blij met haar vrijwilligers. Daarom zetten we deze maand iemand in het zonnetje die zich al twee jaar inzet voor ons platform: Nineke Verhoofstad (29).

 Nineke, hoe kwam je in aanraking met Young & Fair?
“Ik werd in 2012 door een oud-studiegenootje uitgenodigd om naar de Masterclass van Young & Fair in Antwerpen te gaan. De Masterclass over eerlijke handel  leek me interessant. Tijdens het weekend zag ik dat de organisatie van de workshops goed geregeld was. Er kwamen veel jongeren op af. Na dit weekend wilde ik ook vrijwilliger bij Young & Fair worden en organiseerde ik in het team logistiek de Masterclass van 2013.”

Wat sprak je aan in het vrijwilligerswerk?
“Op het moment dat ik begon bij Young & Fair had ik een fulltime baan als klantenservice medewerker. Deze baan was in mijn ogen puur als tijdelijk inkomen bedoeld. Ik wilde graag meer inhoudelijk werk doen en dat kon bij Young & Fair. Hoewel eerlijke handel en logistiek niet zozeer bij mijn journalistieke achtergrond paste, wilde ik er wel graag meer over weten. Daarnaast zat ik in een leuk team: na de vergaderingen werd er regelmatig geborreld. Tot slot kreeg ik van mijn werk veel energie: zo kreeg ik tijdens de Masterclass in 2013 veel complimentjes over de organisatie.”

Wat heb je na de Masterclass in 2013 bij Young & Fair gedaan?
“Ik werd actief als fotograaf en eindredacteur. In 2014 werd ik bestuurslid van het communicatieteam. Dit vond ik spannend, omdat ik geen bestuurservaring had. Maar mijn motto is ‘als het spannend is, moet je het doen’, en zo geschiedde. Ik hield me bezig met de externe communicatie door persberichten te schrijven, na te gaan hoe we het bereik van onze lezers en leden konden vergroten, landelijke bekendheid na te streven en de website te vernieuwen. Daarnaast werkte ik aan de interne communicatie, door te discussiëren over het imago van Young & Fair en de manier waarop we vrijwilligers benaderen. Tot slot heb ik samen met het communicatieteam het intranet geïntroduceerd voor onze vrijwilligers.”

Mijn vrijwilligerswerk zie ik als werkervaring

Je legt deze maand je functie bij Young & Fair neer. Hoe kijk je terug op je vrijwilligerswerk?
“Toen ik voor het eerst in aanraking kwam met de organisatie, vroeg ik me af of het wel bij me paste. Mijn studie sloot immers niet direct aan bij eerlijke handel. Nu weet ik dat je bij Young & Fair ook zonder een bijpassende studie ontzettend veel over eerlijke handel en duurzaamheid kunt leren. Mijn vrijwilligerswerk zie ik dan ook als werkervaring, omdat ik hier veel kennis over eerlijke handel, bestuursorganisatie, logistiek en communicatie heb opgedaan.”

Waar ben je trots op?
“Ik ben trots op drie dingen. Ten eerste ben ik heel trots op alle vrijwilligers die zich inzetten voor Young & Fair. Ons jongerenplatform bestaat uit veel teams. Bij het organiseren van evenementen komt altijd duidelijk naar voren hoeveel tijd en energie elk team steekt in het bedenken en uitvoeren van ideeën. Ik word daar heel blij van! Ten tweede ben ik trots op de evenementen, omdat ik dan deelnemers zie genieten en we meer naamsbekendheid krijgen. Ten derde ben ik trots op het communicatieteam. We zetten vaak in een geringe tijd ideeën om in taken, zo verschijnen er wekelijks nieuwe artikelen op de website. We ontwikkelen daarnaast eventspagina’s op Facebook voor onze evenementen, zoals voor Young & Fair Goes Bananas. Ik zie hoe ons team zich echt verdiept in een onderwerp, zijn netwerk daarvoor inzet en de vergaarde kennis deelt. Dit kwam ook naar voren in de aanloop van het Fair Fashion Festival, waarin er geblogd werd over eerlijke shopadresjes in verschillende steden.”

Welk evenement was voor jou een absoluut hoogtepunt?
“Dat was de Social Start-up Day in 2014! Dit event voor sociale jonge ondernemers was nieuw voor ons. Het was daardoor een uitdaging om genoeg publiciteit te creëren. Het communicatieteam heeft dit creatief opgepakt: we maakten op Facebook wekelijks een wedstrijd onder sociale ondernemers uit verschillende steden. Onze Facebookvolgers konden op hun favoriete ondernemer stemmen door  de post over hem of haar te liken. De meest populaire ondernemer won een kaartje voor de Social Start-up Day en een interview op onze website. Dit was erg succesvol. Ik was op die manier erg betrokken bij de organisatie van het event, dus ik genoot daarom extra van de dag zelf.”

Meike van der Krogt (Young & Fair vrijwilliger van de maand november) wil graag weten: Wat lijkt jou een gaaf event dat Young & Fair kan organiseren?
“Ik zou het heel cool vinden als Young & Fair een reis organiseert. Een reis die in het teken staat van een productieketen, bijvoorbeeld T-shirts. Hierdoor zouden kandidaten kunnen ervaren waar hun T-shirt vandaan komt en hoe de productieketen in elkaar zit. De reis moet natuurlijk wel betaalbaar zijn voor jongeren en dat is lastig om te organiseren. Maar als dat eenmaal lukt, dan zou ik dat echt heel tof vinden!”

Masterclass 2014

Nineke Verhoofstad (onderste rij, derde van rechts) poseert met het team achter de Masterclass 2014.

Welke vraag heb jij voor de volgende vrijwilliger van de maand?
“Hoe wil je terugkijken op je loopbaan bij Young & Fair?”