Heb je zin in een uitdaging? En wil je de wereld in 2015 ietsje beter maken, maar weet je nog niet met welk goed voornemen? Dan heeft Bianca van der Pas, een van de initiatiefnemers van Kliek & Co, een mooi doel voor jou: een maand lang geen bruikbaar voedsel weggooien. “Ik zie geen goede reden om niet aan ons project mee te doen”, aldus Van der Pas.

Jaarlijks gooien we per persoon 50 kilo aan voedsel weg, volgens Kliek & Co. Het initiatief zet zich sinds oktober in om voedselverspilling tegen te gaan. Wij spraken daarom met een van de initiatiefnemers, Bianca van der Pas.

Hoe werkt jullie project?
“Deelnemers schrijven zich in op onze website. Ze proberen daarna om een maand lang geen voedsel te verspillen. Wij helpen hen door tips te sturen via de mail. Kandidaten worden overigens niet gecontroleerd. Het zou immers onmogelijk zijn om in alle kliko’s van de 1200 deelnemers te kijken. Daarnaast gaan we er vanuit dat iedereen die zich inschrijft serieus aan ons project meedoet.”

Wat gebeurt er na een maand van deelname?
“We sturen onze deelnemers een korte vragenlijst. Hierin vragen we hen of ze iets hebben weggegooid en wat ze van het project hebben geleerd. Uit de feedback komt vaak naar voren dat kandidaten na het project willen doorgaan met zo min mogelijk voedsel weggooien. Dat is natuurlijk super! Daarnaast ontvangen onze deelnemers een e-mail waarin we hen bedanken voor hun inzet. Hierna mailen we niet meer over ons initiatief.”

Bianca van der PasAls initiatiefnemer van Kliek & Co gooi je geen bruikbaar voedsel weg. Waar loop jij zelf tegenaan?
“In de eerste maand stelde ik een boodschappenlijst op met producten waar ik en mijn gezin op dat moment zin in hadden. Ik kocht deze producten, terwijl er in mijn koelkast nog genoeg andere bruikbare producten lagen. Nu bedenk ik eerst hoe ik producten uit de koelkast kan opmaken, voordat ik nieuwe boodschappen doe. Daarnaast merkte ik dat er in mijn gezin vaak boterhammen verdwijnen in de kliko. Mijn kinderen willen geen broodkontje eten en soms wordt de broodzak niet goed afgesloten, waardoor het brood oud wordt. Nu maak ik van oud brood croutons en leg ik brood in de vriezer.”

Welke tip vond jij een echte eye-opener?
“Iemand meldde dat mensen vaak eetbare stronken van broccoli, courgette, bloemkool en komkommers weggooien. Zij bewaarde deze restjes wel en maakte er aan het einde van de week groentesoep van. Dat vond ik heel goed gevonden! Verder is mijn tip: zorg dat je een basisvoorraad aan bloem, bladerdeeg en tomatenpuree in huis hebt. Met deze producten en je wekelijkse restjes kun je gemakkelijk een pizza of quiche maken.”

Heb je ook nog een tip voor de kerstdagen?
“Ik probeer zelf altijd alleen eten voor eerste kerstdag in te kopen, ik heb dan namelijk tweede kerstdag genoeg eten over. Het probleem met de feestdagen is namelijk dat mensen niet zo goed inschatten hoeveel voedsel ze nodig hebben. Ze willen uitgebreider en meer koken. Ze krijgen visite en omdat de winkels dicht zijn willen ze zeker niet te weinig voedsel in huis hebben. Als je op tweede kerstdag het overgebleven voedsel van eerste kerstdag gebruikt, betekent dat overigens niet dat je alleen maar halve gerechten kunt serveren. Je kunt het nog steeds lekker en feestelijk maken.”

Wat moeten twijfelaars over Kliek & Co weten, voordat zij meedoen als goed voornemen?
“Je krijgt geen straf als het je niet lukt. Uit de vele feedback blijkt dat veel mensen niet voor 100 procent geen voedsel kunnen verspillen. Wij weten uit eigen ervaring ook hoe moeilijk dat is. Maar zelfs als het je niet lukt is de winst groot: je bent creatiever met gerechten geworden, je doet minder boodschappen, je bespaart geld, je gaat bewuster om met voedsel en je hebt er een nieuwe ervaring bij. Dus probeer het gewoon!”

Denk jij dat je de uitdaging aan kunt? Schrijf je dan hier in.
Kliek&Co