Nog één nachtje slapen en dan is het weer Sinterklaas! Én dan horen pepernoten er toch eigenlijk wel bij in de reeks strooigoed.

Het rijmpje luidt immers: “Wie zoet is krijgt lekkers. Wie stout is de roe.”

Ondanks dat ik toch elk jaar naar mijn mening heel zoet ben zit ik al jaren met pakjesavond te kijken naar al het lekkere strooigoed, maar elk jaar weer moet ik het toch laten staan. Niet omdat het geen eerlijke pepernoten zijn, maar omdat gluten, geraffineerde suikers en melkproducten voor mij absoluut uit den boze zijn.

Gelukkig kun je daar heel creatief mee omgaan en toch nog genieten van een (h)eerlijke Sinterklaas. Zo experimenteerde ik gisteravond voor Young & Fair met een paleo recept voor Chocolade Pepernoten van biologische kastanjemeel en Tony Chocolony repen, wat de pepernoten op die manier tóch een beetje eerlijk én zeker erg heerlijk maakt!

Ingrediënten voor de pepernoten:foto 1 Kastanjemeel

 • 100 gram biologisch kastanjemeel
 • 75 gram biologisch amandelmeel
 • 75 gram arrowroot (of tapiocameel)
 • 85 g wajangboter of kokosolie
 • 125 g palmsuiker of ahornsiroop
 • 2 el kokosmelk
 • 15 g speculaaskruiden
 • Snufje zout

Bereiding:

 1. Verwarm de oven voor op 160 °C.
 2. Kneed alle ingrediënten goed door elkaar tot een mooi egaal en samenhangend deeg. Wanneer het deeg te droog blijft kun je er iets extra kokosmelk aan toevoegen.
 3. Zet het deeg minimaal 1 uur  in de koelkast om op te stijven (omdat er geen ei in het recept is, kun je wel even wat snoepen voordat je het deeg wegzet).
 4. Bekleed de bakplaat met bakpapier.
 5. Maak van het deeg kleine balletjes, leg ze op de bakplaat en druk ze iets plat.
 6. Bak ze 15-20 min. in de oven totdat de randjes beginnen te verkleuren.

Ingrediënten voor de chocolade laag:

 • 1 à 2 repen Tony Chocolony (welke smaak je maar wilt)

Bereiding:

 1. Smelt de chocolade au bain marie. (Volgens Rudolph, als je het erg mooi wilt doen en dus een glanslaagje wilt, moet je de chocolade hierna tempereren. Ik wilde snel kunnen snoepen, dus dit heb ik achterwege gelaten. Hmmm… ben ik dan toch een beetje stout.)
 2. Doop de afgekoelde pepernoten in de gesmolten chocolade.
 3. Laat de chocolade pepernoten opdrogen op een stukje bakpapier.

Én voila een(h)eerlijke lekkernij voor de Sinterklaas die de boxjes #slaafvrij, #biologisch, #lactosevrij, #glutenvrij en #gerafineerdsuikervrij aftikt!

Foto 2 Pepernoten “Oh, lieve Sint-Nicolaas, kom ook eens bij mij. En rijd toch niet stilletjes ons (h)eerlijke huisje voorbij!”

Recept van Oerkracht (h)eerlijk gemaakt door Susanna Neleman.