trailer-bg-posterYoung & Fair organiseert op 3 december a.s. een (gratis) filmavond in Utrecht en daar kan jij bij aanwezig zijn! Op deze avond wordt de spraakmakende documentaire ‘Bananas’ vertoond. Deze documentaire gaat over de Dole banaan, die wellicht onder iedereen bekend is. Na afloop van de documentaire wordt er verder gediscussieerd met diverse aanwezigen uit de bananenketen, zoals Max Havelaar. Uiteraard zijn er die avond ook volop fair bananenbrood en bananensmooties te verkrijgen! De filmavond wordt gehouden in Restaurant Griftpark 1. Er is plek voor veertig filmliefhebbers, dus meld je daarom snel aan via het aanmeldformulier!

Het verhaal achter de Dole-banaan
De arbeiders werkten in de jaren zeventig op de plantages van Dole in Nicaragua. Het bedrijf maakte daar gebruik van DBCP, lang nadat het in de Verenigde Staten verboden werd wegens de aantoonbare schadelijke effecten. De arbeiders werkten zonder enige bescherming en dronken water dat door de pesticide was besmet. Velen waren niet op de hoogte van de schadelijke gevolgen, onder meer doordat de etiketten van de producten in het Engels waren gesteld en niet in het Spaans. Pas in de jaren negentig realiseerde men welk risico de arbeiders hadden gelopen, toen in Chinandega en in gemeenschappen in het westen van Nicaragua kinderen misvormd ter wereld kwamen en vrouwen miskramen kregen en onvruchtbaar werden. In 1995 begon een juridische strijd tegen Dole.

De documentaire volgt de advocaat Juan Domínguez, die twaalf arbeiders van een Nicaraguaanse bananenplantage vertegenwoordigt in een aanklacht tegen Dole. Het bedrijf verdedigt zich door arbeiders af als te schilderen als alcoholisten en leugenaars. Bron: Wikipedia.

De avond zal er als volgt uitzien:

19:00   Inloop

19:15   Start film

20:45   Introductie sprekers, reactie film en gesprek