Ik ben altijd blij om te zien dat als ik een kop thee bestel er ‘organisch’ of iets dergelijks op het theezakje staat. Maar ik vind het dan wel weer vreemd als elk zakje apart verpakt is in een kartonnetje en met een plastic folietje eromheen. Ten eerste, waar is dat voor nodig? Ten tweede, hoe milieuvriendelijk is dat? Organisch, duurzaam, fair, milieuvriendelijk, biologisch: er zijn tal van aanduidingen, keurmerken en benamingen die aangeven dat een product of dienst ‘goed’ is, of in ieder geval ‘een beetje beter’. Maar wat betekent het nu eigenlijk allemaal? Ik heb het voor je uitgezocht! Elke week een korte blog over één van die alom bekende aanduidingen waarvan we soms eigenlijk niet eens precies weten wat ze betekenen. Deze week: Fair Trade.

World Fair Trade Organisation

In de slogan van Young & Fair staat dat we een platform zijn voor jongeren geïnteresseerd in eerlijke handel. Dus laten we beginnen met: wat is eerlijk? Hoe fair gaan wij zelf eigenlijk? Letterlijk vertaald naar het Engels is eerlijke handel natuurlijk Fair Trade, een veel bekendere term. De World Fair Trade Organisation zegt er het volgende over:

“Fair Trade is a trading partnership, based on dialogue, transparency and respect, that seeks greater equity in international trade. It contributes to sustainable development by offering better trading conditions to, and securing the rights of, marginalized producers and workers – especially in the South. [..] They, backed by consumers, are engaged actively in supporting producers, awareness raising and in campaigning for changes in the rules and practice of conventional international trade.”

Letterlijk vertaald naar het Engels is eerlijke handel natuurlijk Fair Trade, een veel bekendere term

Het gaat er bij Fair Trade bijvoorbeeld om dat boeren een eerlijke prijs krijgen voor hun producten en dat ze gestimuleerd worden zich te verenigen in coöperaties, zodat ze een sterkere onderhandelingspositie hebben en gezamenlijk dure investeringen kunnen doen, bijvoorbeeld op het gebied van logistiek en techniek. Natuurlijk zijn kinderarbeid, dwangarbeid, hongerlonen en andere mensonterende omstandigheden uit den boze.

fairtrade_max_havelaar_grootIn Nederland zijn er een aantal bekende organisaties op het gebied van Fair Trade: Fairtrade GemeenteMax Havelaar  en Fair Trade Original. Fairtrade Gemeente is een titel die een gemeente kan fairtrade04‘verdienen’ als ze aan een aantal voorwaarden voldoen op het gebied van eerlijke handel. Zo moet de verkoop van Fair Trade producten in de gemeente gestimuleerd worden en moet ook de gemeente zelf, als ook meerdere bedrijven en organisaties, Fair Trade gaan inkopen. Ook zal og_300x300maatschappelijk verantwoord ondernemen gestimuleerd worden. In Nederland is Max Havelaar eigenaar van het Fair Trade keurmerk wat wereldwijd eigendom is van Fair Trade International. Fair Trade Original is ‘gewoon’ een merk wat voornamelijk Fair Trade gecertificeerde en biologische producten produceert en verkoopt.

Ook de Oxfam Wereldwinkels zijn redelijk bekend. De Wereldwinkel verkoopt authentieke producten, allerlei soorten cadeaus en levensmiddelen, uit of gemaakt in ontwikkelingslanden. Er zijn op dit moment zo’n driehonderd Wereldwinkels in Nederland, die allemaal zijn aangesloten bij de Landelijke Vereniging van Wereldwinkels. Omdat bijvoorbeeld het Max Havelaar keurmerk vooral van toepassing is op levensmiddelen en omdat de afkomst van de grondstoffen die hierin zijn verwerkt van belang is, heeft de Vereniging een eigen fair trade erkenningssysteem ontwikkeld.

UTZ Certified klinkt je misschien niet meteen bekend in de oren, maar het logootje is toch te vinden op heel veel producten in UTZ CertifiedNederland, met name op koffie, thee en cacao. Ook UTZ staat voor dezelfde principes die gelden voor Fair Trade gecertificeerde producten. UTZ werkt al samen met grote bedrijven als Mars, Ahold, IKEA, Douwe Egberts en Nestlé.

Tot zover deel één in deze serie  en hopelijk iets meer duidelijkheid over wat het stempel Fair Trade nu precies inhoudt. Volgende week volgt er meer uitleg over één van de vele benamingen voor  ‘goede’ of ‘een beetje betere’ producten.