Hallo allemaal,

De derde update alweer vanuit India! De afgelopen weken heb ik niet heel veel bijzonders meegemaakt. Het was vooral op kantoor werken aan mijn stageopdrachten: de supply chain uitleggen, dus het hele proces van katoenplantje tot het eindproduct, de marketing van het bedrijf, dus hoe worden de producten gepromoot, en het management. Het regenseizoen is inmiddels voorbij, maar het is nog steeds heerlijk weer! Binnen een halfuur nadat ik normaal gesproken thuis ben, begint het al te schemeren. Heerlijk om in het donker buiten te zitten en een frisse neus te halen hoor, maar op zondag geniet ik wel extra van het zonnetje!

De afgelopen tijd zijn er een aantal feesten geweest, en uiteraard kan er geen feest voorbij gaan zonder dans! Er wordt vooral veel in groepsverband gedanst, soms rondom één persoon die dan de perfectie uitbeeldt of rondom een god. Deze dans wordt garba genoemd.

Het Hindoeïsme leert dat iedereen verschillende chakra’s heeft: punten in je lichaam waar je rust kunt vinden.

Tempels

Ganesha, de belangrijkste god in het Hindoeïsme

Mijn stagebegeleider vertelt heel veel over de betekenissen van de feesten en de symbolen die een rol spelen in het Hindoeïsme. Het Hindoeïsme leert dat iedereen verschillende chakra’s heeft: punten in je lichaam waar je rust kunt vinden. De bindi, ook wel bindu genoemd, is een bekend symbool en de zesde chakra. Dit is namelijk de stip op het voorhoofd, tussen beide wenkbrauwen in. Meestal is deze rood, wat eerlijkheid, liefde en succes symboliseert. Maar het kunnen ook andere kleuren zijn, zoals geel of oranje. En ook niet iedereen heeft een stip, het kunnen ook andere figuren zijn. Het ligt eraan hoe je je voelt of hoe je denkt. Mijn stagebegeleider legde uit dat het te maken heeft met de diversiteit binnen de religie, zoals er ook verschillen zijn binnen bijvoorbeeld het Christendom, denk aan Rooms-Katholiek en Protestants. De bindi heeft verschillende betekenissen. Sommigen dragen het om de aandacht van andere mensen van hun ogen af te leiden. Anderen geloven dat het energie en concentratie geeft. Ook wordt het als een ‘derde oog’ gezien: alles wat je doet wordt gezien door de goden, dus je moet proberen zo goed mogelijk te leven. Tegenwoordig wordt de bindi ook wel als een soort make-up beschouwd, zonder verdere betekenis erachter.

Dussehara (4)

Tijdens een van de feesten wordt met verfpoeder gegooid

Een symbool wat me opviel en waar ik in eerste instantie wel een beetje van schrok, was de swastika. In de Tweede Wereldoorlog werd dit symbool gekanteld en veel gebruikt door de nazi’s. Wij kennen het vooral met de naam ‘hakenkruis’. Hier in India is het veel te zien in huizen en op de haarbanden die de mannen soms tijdens feesten dragen. En heel gek is dat niet, het is namelijk een symbool van voorspoed en geluk.

Het eten is overigens nog steeds heerlijk. Ik begin er steeds meer aan gewend te raken dat het spicy is, dus dat wordt vast weer wennen als ik weer in Nederland ben! In het oosten van India wordt veel fish & rice gegeten. Dit is hier net zo gewoon als de fish & chips dat in Engeland wordt gegeten. Ook het eten in Noord- en Zuid-India verschilt. In het noorden worden vooral drogere sausjes gegeten en in het zuiden de wat nattere sausjes. Stiekem ben ik wel blij dat wij dan nog net bij het noorden horen, want die drogere sausjes zijn toch iets makkelijker!

De watervoorraad is hier overigens niet helemaal optimaal. Mijn huisgenootjes douchen alle drie elke ochtend, zodat er vaak ’s avonds of soms zelfs al ’s middags geen water meer is. ‘Gelukkig’ lekt de kraan een beetje, dus ik heb er een emmer onder gezet. En eigenlijk kun je prima douchen met drie liter water, en het is nog zuinig ook!

Onze reis naar Bangladesh is alweer even achter de rug, maar daarmee is het avontuur niet over. Op 7 oktober was er weer een uitzending naar aanleiding van onze reis naar Bangladesh die om 20.27 uur werd uitgezonden op NPO2! Allemaal terugkijken dus!

Leuk dat je de blog (weer) hebt gelezen! Als afsluiting heb ik deze keer een paar wist-je-datjes opgeschreven.

Wist je dat…

  • … Het Hindoeïsme vier tijdsperioden kent? De eerste periode is de sat vedic, wat de betekenis heeft van ‘tijd van de waarheid’. Alles was goed en perfect. Tijdens de drie perioden die volg(d)en, werd en wordt alles steeds slechter.
  • … Ze hier ook stoelendans kennen? Dit is de leukste dans die ik hier heb gezien! Het gaat om precies dezelfde als in Nederland.
  • … De wasmachines hier ideaal zijn? Het is een vierkante machine met twee vakken: een vak om te wassen en een vak om te drogen. Het is verbonden met een kraan die het water toevoert. Na het draaien van de was loopt het water er via de onderkant weer uit en eventueel kun je het herhalen om de sopgeur uit de kleding te wassen. Als dat klaar is, kun je de was in het droogvak stoppen. Het hele proces duurt niet langer dan drie kwartier, ideaal als je snel eventjes iets nodig hebt maar het toch even gewassen moet worden. En zelfs ik snap hoe de wasmachines hier werken, wat ook wel bijzonder is. Helaas kan ik er niet eentje in mijn koffer meenemen..
Balen katoen

Balen katoen