Ierden SkuonHet is herfst en dat betekent voor mij maar één ding: het is tijd om nieuwe enkellaarsjes, mooie sjaals en originele verjaardagscadeautjes te scoren! Deze inkopen moeten echter wel fair trade zijn en dus zocht ik in Leeuwarden naar de eerlijkste shopadresjes.

De eerste fair trade winkel tijdens mijn bezoek aan Leeuwarden is Ierden Skuon (wat Fries voor ‘ecologische schoenen’ is). In de boetiek staan boomstammen waarop schoenen van El Naturalista, Pikolinos en Panama Jack liggen. Deze Spaanse merken zijn duurzaam doordat ze weinig water, chroomvrij leer en weinig leveranciers gebruiken in het verwerkingsproces van hun producten. ”Ik vind het mooi dat deze merken ook echt fair fashion zijn, in de zin dat hun producten niet alleen eerlijk maar ook heel modieus zijn”, vertelt Cor
Straatsma, eigenaar van Ierden Skuon. Ik geef hem gelijk, de enkellaarsjes, sneakers, riemen en hoeden zijn stuk voor
stuk hip en draagbaar.Ierden Skuon

Recyclen to the max
Het eerste deel van mijn missie is dus geslaagd. Op naar deel twee: duurzame sjaals aanschaffen. Ik loop daarom naar de Oosterstraat, waar De Pluymgraaff zich bevindt. Als er één Friese winkel voor recyclen staat, is het deze wel. De kralenkettingen zijn gemaakt van gerecyclede flessen, de tassen zijn geproduceerd door oude autogordels en brandweerslangen te bewerken en de kleurrijke kleding is gefabriceerd uit voormalige Pakistaanse wandkleden. Hier vind ik ook sjaals met een bloemen- of vogelprint. “We verkopen daarnaast kaarten, kussens, fotolijsten en biologische geurtjes”, zegt de eigenaar van De Pluymgraaff. “Maar niet alle duurzame producten schaffen we aan. Ze moeten wel bij de sfeer van onze winkel passen.”

De PluymgraaffAls ik de winkel uitloop, zie ik een andere cadeauwinkel: Fairbeans. Hier koop je fair trade koffie(bonen), thee, chocolade en koeken, maar ook eerlijk servies. Zo is de Solis espressoapparaatuur gemaakt van duurzaam roestvrij staal, zijn de koffiepotjes van Bialetti (dit Italiaanse merk heeft sociaal ondernemen hoog in het vaandel) en is het duurzame servies van Australian. Ideaal voor presentjes dus!

Voor ieder wat wils
De PluymgraaffLeeuwarden heeft deze herfst echter nog veel meer te bieden dan schoenen, sjaals en cadeautjes. Zo kan ik in brasserie Broodje Bewust terecht voor biologische broodjes, drankjes en snoep. Daarnaast kun je bij Silvia’s Sneupwinkel tweedehands kleding en sieraden inslaan. Tot slot heeft de Wimdumerdijk (de grote winkelstraat) een Fiftysix, waar je Kuyichi-spijkerbroeken en Toms-schoenen kunt passen. Zo heeft de Friese hoofdstad voor iedere fair trade shopper wat wils.

Weet jij ook nog leuke fair trade shopadresjes voor Young & Fair? Deel ze dan met ons! En kijk voor meer informatie over fair trade merken en fair fashion events op Fair Fashion Festival.