Anderhalve maand geleden is er vanuit Young and Fair een eerlijke picknick georganiseerd. Het was een geslaagde picknick die, onder andere, mogelijk werd gemaakt met de (h)eerlijke producten van eerlijke Franka. Ofwel Frank@fair. Franka zelf was niet aanwezig bij de picknick dus ben ik op pad gegaan om eens een kijkje te nemen in haar fairtrade winkel aan de Czaar Peterstraat 68 in Amsterdam.

Giselijne1

Frank@Fair

Je zou niet verwachten dat er in deze straat een winkel zit, aangezien er geen winkels of supermarkten zitten. Maar de winkel van Franka staat duidelijk aangegeven en is goed te bereiken met de fiets of auto. Als ik de winkel binnenloop zie ik gelijk een scala aan producten die mooi gestructureerd in de schappen zijn ingedeeld. Ik word vriendelijk ontvangen door Franka, die enthousiast begint te vertellen over de producten die zij verkoopt. Het is duidelijk. Deze vrouw weet waar ze het over heeft en zij heeft een doel voor ogen. Maar eerst maar eens beginnen bij het begin….

Het begin
De eigenaar van de winkel is Franka Viets. Zij runt de zaak en wordt geholpen door haar man en een aantal vrijwilligers. Franka vertelt dat ze altijd een interesse heeft gehad voor internationale samenwerking. Zij heeft gewerkt voor verschillende ontwikkelingsorganisaties en de gemeente advies gegeven over eerlijke handel. Toen ze presentaties ging geven voor de Koninklijke Horeca Nederland over eerlijke handel en fairtrade producten kwam Franka erachter dat horecaondernemers wel fairtrade producten willen kopen, maar dat zij niet weten waar ze die kunnen halen. De groothandels hebben vaak niet alles op het gebied van fairtrade producten. Toen is het idee begonnen om een winkel te openen waar eerlijke producten gekocht konden worden voor zowel horecaondernemers als consumenten. En deze winkel, Frank@Fair, bestaat nu zo’n anderhalf jaar.

Is een product dat een fairtrade keurmerk heeft ook biologisch? En is een biologisch product per definitie voorzien van een fairtrade keurmerk?

Fairtrade of biologisch?
In de winkel zijn met name fairtrade producten te vinden, maar ook biologische producten. Doordat er ook een grote vraag is naar biologische producten heeft Franka ervoor gekozen deze ook aan te bieden. Franka vertelt mij dat er vaak verwarring is over producten die fairtrade zijn en/of biologisch. En nu moet ik eerlijk zeggen dat ik daar zelf ook wel even over na stond te denken. Want is een product dat een fairtrade keurmerk heeft ook biologisch? En is een biologisch product per definitie voorzien van een fairtrade keurmerk? Het antwoord is: nee!

De eigenaresse Franka

De eigenaresse Franka

Fairtrade gaat over eerlijke handel en zet zich in voor de arbeidsomstandigheden van boeren in ontwikkelingslanden. Fairtrade producten zijn herkenbaar aan een keurmerk, bijvoorbeeld het Max Havelaar keurmerk. Voor producten die onder deze keurmerken worden verkocht krijgen de boeren een eerlijke prijs die de kosten van een sociaal- en milieuverantwoorde productie dekt. Biologisch daarentegen heeft altijd te maken met de manier waarop het voedsel tot stand is gekomen. Het gaat om de manier waarop je landbouw bedrijft en met de aarde omgaat.

Een voorbeeld: de chocolade van Tony’s Chocolonely. Deze chocolade heeft het fairtrade keurmerk van Max Havelaar. Dit betekent dat zij er naar streven kleine producenten in ontwikkelingslanden een betere prijs te bieden voor hun producten. De ingrediënten zijn fairtrade, maar niet altijd biologisch.  Zo zijn de chocoladerepen van Tony fairtrade en is de chocolademelk van Tony fairtrade EN biologisch. Het kan dus wel samen, maar dat is niet altijd het geval!

Het verschil met fairtrade producten kopen in de supermarkt of bij een fairtradewinkel als Frank@Fair is dat je veel meer keuze hebt.

Producten

Giselijne2

Het assortiment bij Frank@Fair

Franka verkoopt een breed assortiment aan producten. Chocolade en vruchtensap, wijn en veel soorten koffie en thee. Maar ook gedroogd fruit, broodbeleg, ijs, bier, nootjes, olijfolie, specerijen, rijst, noedels en nog veel meer. Verder huishoudtextiel zoals handdoeken, theedoeken en dekbedovertrekken, en ook handcrèmes, condooms en zeep. Ieder product heeft zijn eigen verhaal. Het mooie vind ik dat ieder product mooi verpakt is en daardoor leuk is om als cadeau te geven. Het verschil met fairtrade producten kopen in de supermarkt of bij een fairtradewinkel als Frank@Fair is dat je veel meer keuze hebt. Zo verkoopt Franka veel verschillende soorten wijn, maar ook kleine flesjes of dozen wijn. Dat maakt het zeker de moeite waard om naast je gewone boodschappen bij de supermarkt toch ook nog even langs te fietsen bij de Fairtradewinkel.

En mocht je nu geen zin hebben om hiervoor om te fietsen. Ze bezorgen ook thuis! Een deel van de producten is online te bestellen en kan thuisbezorgd worden. Nu alleen nog in Amsterdam en directe omgeving. Maar als het aan Franka ligt in de toekomst ook in andere steden!